Overlay
Modna kreativnost

Produžite život svojoj odjeći! Kupovina nove je gušt, no i stara može zablistati, ako znate kako je osvježiti. Donosimo najbolje trikove

Piše M. M.
28. rujna 2020. - 18:07

Prosječan Europljanin komad odjeće obuče tek nekoliko puta prije nego li ga baci, stoga ne možemo baš reći da je naša odjeća jednokratna, ali se približavamo tome usporedimo li taj novi odnos s ne tako davnom prošlošću, kada su ljudi imali tek nekoliko odjevnih predmeta čitavog života, a mlađe generacije su ih posve normalno nasljeđivale jedne od drugih. Novi pristup odjeći imamo uglavnom zbog njenih nikad nižih cijena, ali istraživanja su pokazala da danas trošimo nikad više novaca kada se sve zbroji jer je kupujemo u velikim količinama.  

Takav odnos spram mode nije dobar iz više razloga od kojih su prvi ekološki i humani, zatim naravno financijski, a naposljetku i estetski. Za početak vaša odjeća ne može nikako vrijediti tako malo ako su sve osobe u lancu njene proizvodnje pošteno plaćene, obično netko drugi plaća našu uštedu na odjeći dostojanstvom vlastitog život unutar kojeg nema nikakva prava ni mogućnosti zahvaljujući nametnutoj socijalnoj nesigurnosti usprkos izrabljivačkom radu. Proizvodnja odjeće koliko god bila jeftina za okoliš je itekako štetna, isto kao njen transport i u konačnici njeno preuranjeno bacanje u smeće. Ona završava na nekoj hrpi na Karepovcu, Jakuševcu ili gdje god i produbljuje se problem zbrinjavanja otpada.

Već smo rekli da se u konačnici više novaca potroši kupuje li se jeftino, ali glavni razlog nije isključivo kvaliteta skuplje odjeće.  Kada se nečega treba odricati da bi se nešto drugo dobilo imamo osjećaj vrijednosti veći od isključivo materijalne. S većom pažnjom se odnosimo prema takvim stvarima, čuvamo ih iako ih češće koristimo. I za kraj ničiji modni izričaj ne može izgledati autentično ako kontinuirano kupuje nove stvari jer to onda zapravo ni nije stil već isprazno trošenje novaca koje je svim evidentno.  

Međutim postoji realan problem s modernom odjećom koja se stvarno brže uništava, koja nam koliko god se trudili da ne bude tako, hoće brže dosaditi i naravno da ćemo u moru izbora ponekad pokleknuti i kupiti stvari koje naprosto nećemo imati vremena nositi. Što onda? Donosimo nekoliko ideja kako uz malo truda preurediti svoju staru ili neiskorištenu odjeću i dati joj novu svrhu.  

Mali popravci  

Mnogi od nas olako bacaju odjeću jer nisu svjesni nijedne etape procesa njenog nastanka. Čak ni naše bake često više ne pripadaju generaciji u kojoj je svatko znao obaviti barem minimalan krojački popravak. Ali stvarno je lakše nego što se čini. Starom kaputu čija dugmad je izašla iz mode nađite nove ili zamijenite izlizani patent koji zapinje prije nego se odlučite na bacanje savršeno dobrih traperica. Ako baš primijetite da ste apsolutni antitalenat sigurni smo da u svojoj neposrednoj blizini još radi neki krojački obrt na koji jednostavno niste obraćali pozornost.  

Brzinsko bojenje 

Istina je da nema ništa ružnije nego kad odjeća nenamjerno izgleda izlizano, posebno se to odnosi na crne komadi koji izblijede ili bijelu odjeću koja požuti. Kada perete 'škuru' odjeću odaberite isključivo crne komade svako toliko i ubacite jednu patronu crne boje i sve će izgledati kao novo. S bijelom učinite isto, ali dodajte malo izbjeljivača. Isto možete učiniti i kad vam zaluta čarapa i sve poprimi njenu boju.  

 

Kreativno bojenje  

Boja vam ne mora nužno pomoći samo da spasite već i poboljšate stvari, posebno one za koje želite da izgledaju više kul, a manje precizno kao što je npr. bojenje tie-dye tehnikom. Majice koje se u online dućanima prodaju pa nekoliko stotina kuna možete napraviti od neke stare čija boja vam više ne paše u svojoj kupaoni za manje od 15 minuta. Zavežite čvor na njenoj polovici i donji ili gornji dio umočite u klor ili boju koja vam se sviđa. Ostavite tako par minuta ovisno koliko boje želite da se skine i zatim dobro isperite i stavite da se suši.  

 

Polovično lijepe stvari  

Najgore je imati onu jednu haljinu koja ima predivan ovratnik i rukave, ali je u donjem dijelu loša ili obrnuto, ali podjednako frustrirajuće. Međutim to je vrlo jednostavno riješiti, doslovno uzmite škare i izrežite dio koji vam se sviđa i ostatak bacite. Uspijete li tkaninu razdvojiti po šavu možda je ni ne morate opet porubljivati, a ako ne izgleda kako ste zamislili odnesite je kod krojačice na doradu. Zašto izgubiti košulju ili suknju samo zato što vam se ne sviđa cijela haljina.

 

Vrijedni materijali 

Što smo stariji to više shvaćamo da s odjećom koja nam ne stoji nema smisla računati, ni 3 kile više ni 3 kile manje na nama neće je učiniti boljom i tu stvarno treba odustati. Od tog odjevnog predmeta, ne i od materijala od kojeg je napravljen! Posebno treba paziti da ne baca kožu i jeans čiji proces izrade traje dugo, skup je i štetan za okoliš, a ti materijali su u pravilu trajni. Kožne hlače ili jaknu odnesite kod kožara neka vam napravi torbu ili ruksak, a od jeans hlača jednostavno možete sami napraviti suknju ili kratke hlače uz par poteza škaricama. 

26. travanj 2024 06:15