Overlay
Budite neočekivani

Pet modnih pravila koja smo naučili iz filma Vrag nosi Pradu: zakoni dobrog stila sigurno nisu promakli pažljivim gledateljima, jeste li ih usvojili?

Piše Stil
3. listopada 2020. - 10:47

Oduvijek su postojale predrasude o poslovima u modnoj industriji, a onda se dogodio film 'Vrag nosi Pradu' i svi smo ih počeli doživljavati kao proste činjenice. To ipak nije dovelo do smanjenja interesa, baš obratno, modni brend Prada i Anna Wintour, evidentna inspiracija za lik Mirande Priestly, nakon premijere postali su nikad popularniji. Da nema zle krivi između nje i produkcije filma, Anna Wintour pokazala je više puta, a Meryl Streep je '30 pitanja za Vogue' odradila upravo iz njene uredničke stolice.

Što drugo očekivati od filma koji se bavi modnom industrijom osim mnoštva modnih pravila? Pritom ne mislimo na trendove, već na one trajne zakone dobrog stila kao što se Anni Wintour pripisuje propis da nakon što na sebe stavite svu odjeću, asesoar i nakit uklonite posljednji koji ste dodali i tada je vaš look savršen. Donosimo pregled najvažnijih takvih pravila koje smo naučili u filmu.

Cipele na prvom mjestu

Ako se pita Mirandu Priestly cipele su okosnica svakog dobrog outfita jednostavno zato što utječu na način kako se držite i koračate, a to mijenja više od ičega način na koji vas drugi doživljavaju.

Bitno je znati kada odabrati udobnost, a kada eleganciju i što od toga dvoje vam je važnije žrtvovati. Anne Hathaway na kraju filma je odbacila pretjerano glamurozno odijevanje, ali visoke potpetice su joj se uvukle pod kožu.

Ne budite dosadni

Najcitiranija rečenica iz cijelog filma definitivno je ironični uzdah glavne urednice: “Cvjetni uzorak za proljeće? Bez presedana!” Ono što time poručuje je da moda treba biti uzbudljiva, iznenađivati, biti osobita. Individualnost je vrhunac stila i koliko god pravila slušali i prihvaćali ona se nikad ne smije izgubiti.

Kaputi su bitni

Bacanje svaki put drugačijeg kaputa Mirande Priestly na stol svoje asistentice je jedna od glavnih scena koja nam pokazuje sav njen bezobrazluk i podcjenjivački odnos prema suradnicima, ali bome i zavidnu kolekciju.

Zimi je gotovo nebitno što na sebi nosite ispod jakne i naravno da je nemoguće imati ih stotine kao urednica Voguea, ali pokušajte mudro razmisliti koja osnovna dva bi najbolje pasala vašem stilu. Jedan neka bude klasičniji za svakodnevne kombinacije, a jednom dopustite da se ističe i pokazuje malo više vaše osobnosti. Još jedno pravilo vrijedi, a to je što dulji, to bolji.

Nijanse i boje

Nikada nećemo zaboraviti govor u kojem Miranda objašnjava svojoj novoj zaposlenici koliko je njen posao uistinu bitan, kako svaka djevojka koja možda i nije svjesna da prati modu dok kupuje odjeću zapravo slijedi njena uputstva barem kada je riječ o boji za koju misli da je sama odabrala, a zapravo je netko u uredu modnog časopisa odredio koja će se nijansa nositi te godine.

Dobro promislite kada kupujete veće i dugotrajnije komade odjeće i asesoara da ne nasjednete na taj trik i nađite ih u vječnim bojama, a ne nekoj koja je samo ove godine u trendu.

Koža od pitona i životinjski uzorci

Životinjski uzorci se ponekad čine kao loša investicija jer lako izlaze iz mode. Valja ipak naglasiti da se brzo u nju i vraćaju pa je tako zmijski uzorak koji je bio moderan 2006. kada se snimao film jako moderan i zadnjih nekoliko sezona.

Srećom sada dizajneri puno radije biraju ekološku kožu od one koja se nehumanim metodama dobivala od ovih ugroženih gmazova. Generalno će stilovi džungle dobro izgledati na vama bilo da je riječ o leopardu, tigru ili nekoj zmiji, vaćno je samo da nisu stvarno nekoć hodali (ili gmizali) njome.  

26. travanj 2024 02:46