Overlay
Pomlađivanje lica

Ovo su tri skincare proizvoda koji će na vašu kožu imati djelovanje botoksa: uklanjaju tamne mrlje i skidaju sitne bore

Piše Stil
Foto Shutterstock
3. siječnja 2022. - 13:17

Iako za ozbilje promjene na licu, među kojima i prave znakove starenja, najbolje pomažu medicinski zahvati, postoje i neke manje invazivne metode koje mogu biti od koristi. Pojedini skincare proizvodi mogu usporiti ili djelovati preventivno na stvaranje bora. Ključna stvar je obnova zaliha kolagena koji licu daje elastičnost, a koji s godinama nestaje. Ovo su sastojci koje biste trebali uvesti u svoju dnevnu beauty rutinu kako biste krenuli u tom smjeru.

Male doze retinola

Retinol djeluje tako što nježno kemijski ljušti kožu i povećava obnavljanje stanica kako bi smanjio pojavu bora, sitnih linija i tamnih mrlja. Obično se koristi svakodnevno prije nego što osoba ode u krevet. Može riješiti brojne probleme s kožom uključujući akne i ožiljke od akni jer zaglađuje površinu kože i pomaže stvoriti nove zdrave stanice kože.

Ipak, iako može pomoći da koža izgleda ujednačenije, važno je ne pretjerivati s retinolom jer prevelika količina može uzrokovati crvenilo ili suhoću. Trebali biste početi s niskom dozom koncentracije od 0,2 posto i zatim postupno uvoditi jače serume.

Epidermalni faktori rasta (EGF)

Budući da retinol kemijski ljušti kožu, osobe s osjetljivom kožom mogu osjetiti suhoću i upalu dok ga koriste. Ako se svrstavate u tu skupinu, epidermalni čimbenici rasta (EGF) bi mogli za vas biti bolji od retinola. EGF djeluju slično retinolima i tretiraju bore i sitne linije povećanjem stanične izmjene za stvaranje kolagena, melanina i keratina. Oni šalju signale receptorima u stanicama vaše kože kako bi pojačali proizvodnju, što može smanjiti količinu tamnih mrlja i bora.

Najveći nedostatak EGF-a je njihova cijena zbog čega ih sadrže samo najskuplje kreme, a za sam serum ćete trebati izdvojiti više nego li za retinol ili neke druge proizvode.

Vitamin C

Kao uobičajeni sastojak protiv starenja, vitamin C može stimulirati proizvodnju kolagena. Njegovo uvođenje u dnevnu rutinu može posvijetliti hiperpigmentacijske mrlje, ožiljke i zagladiti sitne bore. Vitamin C je također antioksidans, što znači da može zaštititi kožu od vanjskih zagađivača koji utječu na starenje kože.

18. travanj 2024 20:28