Overlay
stilske lekcije

Očarao nas je magični boho: dizajneri su se bogato nadahnuli ovim vječnim stilom, otkrivamo kako ga najbolje slijediti

Piše Tea Sumić Miletić
4. listopada 2020. - 12:18

Ove je sezone boho stil itekako u trendu. Nose se trapezice, košulje širokih rukava, bogato krojene haljine i suknje, a sve to u kombinaciji s čizmama na vezivanje pa čak i klompama te nezaobilaznim modnim detaljima poput marama i torbi s resama koje upotpunjuju look.

Sam stil, koji se, inače, naziva i boho chic, nije nam nepoznanica - seže još od konca 1960-ih kad je bio nadahnut hipi kulturom koja se u stilskom, ali i glazbenom stilu bogato nadahnjivala etno elementima iz kultura cijeloga svijeta. Tadašnji je boho, a to se može primijetiti i danas, nadahnuće nalazio i u prerafaelitskoj estetici iz sredine 19. stoljeća: sjetite se samo naslikanih ljepotica duge raspuštene kose i sanjivog pogleda, u haljinama koje sežu do poda, ogoljelih ramena i zvonolikih rukava.

Sve nam je ovo jako dobro poznato jer svako toliko ponovno dođe u modu, ako ne u mainstream, a onda barem kroz kontrakulture ili pak pojedince (bolje reći pojedinke) koje spomenutim elementima vole obogatiti svoj stil.

image
Profimedia 

Poput Janice Joplin i njenih suvremenica iz hipi ere, uključujući tragičnu bogatu nasljednicu Talithu Getty koja je boho stilu dala dozu glamura, pa preko Sienne Miller i Kate Moss koje su se tako odijevale 90-ih, potom Florence Welch, Zooey Deschanel, Chloë Sevigny i sestara Olsen na početku milenija, a nakon njih i britanskih "socialitees" poput sestara Geldof i njihovih prijateljica, mahom, baš poput njih, djece nekoć slavnih glazbenika.

To, naravno, nije promaklo modnoj industriji koja je dala odgovor u kolekcijama s potpisima čak i najvećih imena, poput Galiana, McQueena i Diora, koji su boho stilu dali dozu glamura, ali i gotha. I od tada kao da uvijek nekako ispliva na površinu, manje ili više, provlačeći se kolekcijama ovisno od trenutnog dizajnerskog nadahnuća...

U svom tom stilskom šarenilu lako je zalutati, a konačni rezultat može ispasti kičast pa čak i smiješan, a da vam se to ne bi dogodilo ugledajte se na one koji znaju kako najbolje složiti 'stajliš' boho kombinacije. Poput posjetiteljice tjedna mode u Milanu na gornjoj fotografiji, nas je potpuno očarala.

26. travanj 2024 03:19