Overlay
sočno i svježe

Obožavamo miris smokve, a ovi mu mirisni hitovi dostojno odaju počast: odabrali smo najljepše parfeme s notama neodoljive mediteranske voćke

Piše Stil
Foto Shutterstock
26. kolovoza 2020. - 09:43

Sezona smokvi je na vrhuncu i stvarno nema smisla ignorirati tu činjenicu. U sočnim plodovima uživajte kad god stignete, no ne propustite uživati i u misrisu te mediteranske ljepotice. Kako to miriše smokva, možda se upravo čudite.

Istina je da voćke baš i nemaju izražen miris, premda su tehnički cvijet, a ne plod - evo nećemo vas više 'pilati' s tehnikalijama - i da je ono što je poznato i cijenjeno kao miris smokve zapravo najčešće miris njenog lista i drva. To je onaj nježan, no aromatičan, slatkast, ali svjež i pomalo trpak miris, a znalci ga opisuju kao mješavinu slatkih kremasto-mliječnih nota i gorkaste oštrine svježeg zelenila.

Možda vi u njemu pronalazite neke druge tonove? Bilo kako bilo, smokva je česta sastavnica velikih parfemskih uspješnica, a među njima je i par mirisnih hitova koje vrijedi otkriti. Ili im se još jednom vratiti.

Thierry Mugler, Womanity

Vjerijatno najpopularniji na ovom popisu je slatkasti Muglerov Womanity koji nosi note tropske smokve, i to cijele: ploda, lista i drveta, a osim toga  i, koliko god neobično zvučilo, dašak slanog povjetarca i mirisa kavijara. Kako to sve skupa miriše, možda se pitaju oni koji ga nisu probali. Senzualno, pomalo tropski i jednostavno seksi.

L'Artisan Profumerie, Premier Figuer Extreme

Ovaj je parfem prije 25 godina popularizirao miris smokve. Sadrži slatkaste, kremaste tonove smokvina drveta, no nosi i svježinu lista te tople tonove bademovog mlijeka, sandalovine i kokosa pa je ukupan dojam ujedno slatkast, svjež i drvenast. Opisuju ga kao podsjetnik na ljeta u Provansi.

Guerlain Aqua Allegoria Coconut Fizz

Uz smokvu, ova mirisna usješnica iz 2019. sadrži tropske note kokosove vode i svježeg voća te sandalovine. Slatkast, no dovoljno svjež za ljeto.

Lancôme Figue & Agrumes

Još jedan hit od prošlog ljeta, Lancômeova mirisna oda smokvama i citrusima čiji su svježi i zeleni tonovi nadopunjeni nježnim notama jasmina. Opisuju ga aromatično voćnim i dekandentim. 

Acqua di Parma, Fico di Amalfi

Tonovi lista i drveta smokve u ovom su parfemu osvježeni citrusnim notama, pa se Acqua Di Parma Blu Mediterraneo Fico Di Amalfi opisuje kao opojna kombinacija puna energije koja podsjeća na ljeta uz obalu mora i sol na koži. Poetično.

Diptique, Philosykos

Ovo je idealan ljetni parfem u kojem se zelene note smokvinog lista i citrusa miješaju s drvenastom toplinom smokvinog drva i cedra, dok im posebnu dimenziju daje voćna slatkoća kokosa. Dodatni bonus: parfem je uniseks.

Vilhelm Profumerie, Basilico & Fellini

Kompleksan i prepoznatljiv, ovaj parfem odiše zelenim notama smokve, drvenastom svježinom vetivera, opojnim mirisom pokošene trave, a sadrži i ugodno iznenađenje: ljubičicu i bosiljak. Usuđujemo se reći da dostojno nosi ime jednog od najslavnijih redatelja u povijesti.

26. travanj 2024 10:02