Overlay
koja li je tajna...?

Isprobali smo i ocijenili proizvode s novim hit sastojkom za savršen ten: odavno nam je poznat, ali u sasvim drugoj ulozi...

Piše Jelena Vrcelj
Foto Depositphotos
20. lipnja 2022. - 19:55

O enzimima u njezi kože u posljednje se vrijeme dosta govori. Upravo zato što ih mnogi nazivaju velikim novim trendom, odlučili smo provjeriti koji su njihovi benefiti i kako uopće djeluju. Kojoj su vrsti kože namijenjeni, kojim dobnim skupinama i sve ostalo što bi moglo zanimati beauty znatiželjnike.

Možda se sjećate iz lekcija kemije da su enzimi proteini koji su ključni kad su u pitanju (bio)kemijske reakcije. Potiču različite fiziološke procese unutar naših tijela, sudjeluju, primjerice, u probavi, kao i u metaboličkim procesima. Radi se o kompleksnim proteinima koji djeluju kao katalizatori u skoro svim biokemijskim procesima koji se odvijaju u ljudskom tijelu.

Kako su se onda odjednom pojavili u našim pilinzima za lice?

Jer vjerojatno ste ih primijetili na popisu sastojaka svojih baznih pomagača u njezi kože. Koriste ih prestižne marke poput Elemisa i Dermalogice, vrlo povoljna dm-ova Balea, pa i popularni brend Mario Badescu. A to su samo neki od onih koji su u svoje formulacije integrirali sastojke koje nazivamo enzimima. U kozmetici se dobivaju najčešće iz voća - manga, kivija i papaje, a baš kao što u probavi enzimi potiču probavljanje, tako i u njezi kože pomažu u rješavanju mrtvih slojeva te otvaraju pore, čime olakšavaju daljnje korake čišćenja.

Mogu se pojaviti u različitim vrstama proizvoda, gelovima za lice, maskama, tonerima, no najčešći su u pilinzima.

Koje su prednosti enzima u njezi kože?

Pomažu u razgradnji proteina keratina u najgornjem sloju kože kako bi nježno razbili njezine mrtve stanice. To ne samo da dovodi do glađeg, zdravijeg izgleda, već također pomaže u borbi protiv hiperpigmentacija i nečistoća poput mitesera. Nešto slično alfa hidroksilnim kiselinama (AHA), samo još nježnije.

Neke od prednosti uvođenja proizvoda koji sadrže enzime u rutinu kože su:

- imaju svojstva blagog pilinga koji pomaže u otklanjanju mrtvih stanica kože

- pomažu u obnovi stanične membrane kod kože oštećene suncem ili starenjem

- potpuno su sigurni i za najosjetljiviju kožu (rozacea)

- jako se dobro 'slažu' s drugim proizvodima

No iako se radi o bazno blagim proizvodima, kao i kod svih drugih sastojaka koje uvodite u rutinu njege kože, umjerenost je ključna. Dermatolozi tvrde kako bi bilo najbolje enzimske pilinge koristiti dvaput tjedno, a postupno povećati primjenu. Naravno da je moguće da na određeni proizvod imate i alergijsku reakciju, pa je najbolje testirati ga na malom dijelu kože.

U kombinaciji s retinolom, pak, treba biti oprezan. Ne preporučuje se korištenje istog dana, jer u protivnom može doći do ljuštenja i perutanja kože. Ako koristite retinol, ekstremno je važno da tijekom dana nanosite obilan sloj SPF-a, jer inače može doći do kontraefekta.

Kako koristiti enzime u njezi kože?

Ako želite maksimalno iskoristiti enzime u njezi kože, pobrinite se da proizvod koji koristite ima dovoljno ovih sastojka da može stvarno napraviti razliku.

Nažalost, ako se radi o dovoljnoj količini, onda je i cijena nešto "paprenija". Ako se enzimski sastojak nalazi posljednji na popisu aktivnih sastojaka, onda se vjerojatno radi o maloj, jedva uočljivoj koncentraciji.

Važno je isto tako slijediti upute za svaki proizvod. Većina proizvoda na bazi enzima predviđena je za primjenu na određeno vrijeme, odnosno za primjenu nakon koje slijedi ispiranje. Uglavnom ti proizvodi ne ostaju na koži cijeloga dana, osim ako se, naravno, ne radi o nekom hidratantnom gelu za lice, ali on onda nema podjednaku količinu enzima kao primjerice piling.

Dermatolozi najviše hvale enzimske maske, pilinge i sredstva za čišćenje. 

Enzimski pilinzi

Od svih proizvoda koji sadrže enzime, sigurno su najpopularniji tzv. enzimski pilinzi. Za razliku od kiselina (AHA i BHA), enzimi su puno nježniji za kožu i manje agresivni. Odličan su odabir u njezi kože osoba sklonih rozacei ili ekcemima, ali namijenjeni su i svima koji bi za svoj tip kože rekli da je osjetljiv.

Drugim riječima, enzimski su pilinzi dosta blaži od onih mehaničkih i na bazi kiselina.

Kod njih nema klasičnog trljanja, ne narušavaju kožnu barijeru, već svojim djelovanjem lagano djeluju kod skidanja površinskog, mrtvog sloja kože čime ona dobiva novi sjaj. Preporučuju se kod hiperpigmentacija, akni, mitesera, a kažu i da blijedoj i beživotnoj koži vraćaju sjaj.

Proizvodi koje smo isprobali

Dermalogica - daily microfoliant/ daily superfoliant

ocjena: 10/10

Proizvod koji koristim godinama i kad su u pitanju pilinzi zaista ne znam za bolji. Obje varijante koje nudi Dermalogica, daily microfoliant i nešto snažniji daily superfoliant na bazi japanskog ugljena proizvodi su na bazi enzima koji se aktiviraju u dodiru s vodom. Svakako bih za osjetljivu kožu preporučila najprije microfoliant, enzimski prah na bazi rižinih mekinja. Kožu ostavlja blago zategnutom, ali svjetlijom i čistom, a može se koristiti svakodnevno.

Kad je u pitanju borba protiv hiperpigmentacija, zaista odrađuje odličan posao, a održava i pore čistima.

REN Radiance

ocjena: 8/10

Ova eksfolijacijska pjena za čišćenje za sve tipove kože nježna je, a efektivna. Ako je koristite nakon micelarne vode, savršeno će otkloniti preostale nečistoće na licu, a nakon toga ostaviti ugodan osjećaj. Koristi se nekoliko puta tjedno, a treba napomenuti i kako je poželjno izbjegavati kontakt s očima - inače mogu peckati. Omjer cijene, koja je nešto viša, i kvalitete je ipak zadovoljavajući.

Caudalie Masks & Scrubs

ocjena: 9/10

Nježna krema za eksfolijaciju navodno čisti i sužava pore, no ovo drugo nisam primijetila. Ipak, radi se o jednom od boljih proizvoda kad su maske od gline u pitanju - ne iritira kožu, ona kasnije ne zateže neugodno, već je blistava i čista, a osjećaj je ugodan. Enzimi papaje posvjetljuju lice pa je dobra za one koji se bore s hiperpigmentacijama. Sadrži sastojke prirodnog podrijetla tako da je to još jedan veliki plus.

Ziaja enzimska maska

ocjena: 6/10

Hidratacija, eksfolijacija, njega - piše uz ovu masku marke Ziaja, no nažalost, sve tri stavke zadovoljava polovično. Kad je eksfolijacija u pitanju, ova enzimska maska za piling radi pristojan posao, no ne poput ranije spomenutih proizvoda, a ni hidratacija ni njega nisu nas skroz 'kupile'. Ali sve u svemu, ova povoljna maska sasvim je dobra opcija kad želite malo pomaziti svoju kožu, a ne potrošiti previše.

Elemis Advanced Skincare Papaya Enzyme Peel

ocjena: 10/10

Proizvod koji puno obećava, nešto više i košta, ali se isplati. Enzimski piling za sve tipove kože baš kao i drugi enzimski pilinzi uklanja njene mrtve stanice, ali ujedno je i omekšava. Koža zaista djeluje čišće, svjetlije, mekše. Dugotrajnom primjenom kao da dodatno ujednačava ten, no dovoljno bi ga bilo nanositi i jednom tjedno. Stavite ga na očišćeno lice i pustite da djeluje 15-20 minuta, potom isperite. 

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

Nekoliko brzih informacija

VRSTA SASTOJKA: proteini

GLAVNE PREDNOSTI: Pomažu u pilingu kože, pojačavaju djelovanje proizvoda za obnavljanje kožne barijere, dobro funkcioniraju s drugim sastojcima

TKO IH TREBA KORISTITI? Gotovo svatko može koristiti proizvode koji sadrže enzime

KOLIKO IH ČESTO MOŽETE KORISTITI? Svakodnevno ili ovisno o onome što je naznačeno na pakiranju

DOBRO DJELUJU SA: Većinom ostalih sastojaka

NEMOJTE KORISTITI SA: Iako se dobro slažu s drugim sastojcima, enzime u njezi kože treba koristiti u umjerenim količinama s drugim aktivnim sastojcima, posebno pilinzima koji su formulirani na nekoj drugoj bazi

26. travanj 2024 07:47