Overlay
ivina formula

Naša beauty stručnjakinja otkriva kako se bori protiv celulita: evo što uistinu pomaže, a što treba preskočiti! Priča bi vas mogla čak i zabaviti

Piše Iva Ivanac
Foto Shutterstock
11. travnja 2021. - 11:45

Ako postoji išta na svijetu što žene nikako ne vole vidjeti na sebi, to je celulit. Pred kraj svake zime uhvati nas panika kad shvatimo koliko nam ga se nakupilo na bedrima i stražnjici pa mahnito, iako gotovo uvijek prekasno, krećemo u borbu protiv njega.

Nemojte misliti da sam ja jedna od onih koji se protiv celulita marljivo bore cijele godine i čine sve kako bi ga smanjili, jer nisam. Daleko sam od te vrste. Ja sam i u ovom slučaju kampanjac pa uvijek hvatam zadnji proljetni voz za pokušaj obračuna s naslagama masnih stanica i posežem za najčudnijim sredstvima što mog dečka ostavlja u čudu jesam li poludjela. Posljednjih tjedana nije mu jasno kako cijelu rolu kuhinjske plastične folije uspijem potrošiti u samo dva dana.

Upravo je umatanje bedara u foliju jedan od suludih projekata u koje sam se upustila želeći smanjiti tvrdokorni celulit, a nemojte me pitati djeluje li čak i nakon  godina umatanja u to čudo nisam uspjela detektirati pomaže li mi uistinu u borbi protiv celulita. Smanjuju li se naslage celulita zbog umatanja bedara u foliju ili zbog tristo drugih stvari koje radim ne znam vam sa sigurnošću reći. Na forumima se kunu da djeluje, ali nitko to još nije potkrijepio konkretnim dokazom pa dokle god je tako, neću vam ga preporučiti, ponajprije zato što se omotane u prozirnu foliju osjećam kao hrenovka, a drugo zato što mi je taj osjećaj na koži pomalo odvratan.

Osim toga, umatanje u foliju je dugotrajan proces za kojeg treba imati vremena. Ne može se napraviti u pet minuta, niti tako umotani možete iz kuće jer gdje go9d krenuli – škripite! Čim se folija skine trčim u tuš, a nakon njega se trackam svim mogućim kremama i serumima uvjerena kako će celulit nestati tijekom noći. Unatoč svemu, od te prakse ne odustajem, no kad me svlada sumnjičavost da će mi ta praksa pomoći, trčim u prvu drogeriju pa kao mahnita u košaricu trpam raznorazne kremice, serume, peelinge i gline. A ako išta od tih čudesa daje vidljive rezultate, to je glina.

Međutim, za njeno korištenje treba imati strpljenja, najprije za dočekati početak njenog djelovanja, a zatim za čišćenje kuće nakon njene upotrebe, jer ako ne možete dugo stajati na jednom mjestu, sigurno će gline biti po cijeloj kući. Prije nanošenja gline najbolje je napraviti peeling, zatim posušiti kožu i nanijeti glinu. Potrebno je čekati dok se glina u potpunosti, a to znači na svim dijelovima kože, ne osuši i pritom iz gore pojašnjenog razloga stajati na jednom mjestu i to na nogama. Glina se nakon sušenja ispire vodom, a koža je nakon nje uistinu zategnutija, a celulit manje vidljiv.

image
Shutterstock

Ono što također kožu čini zategnutijom i ljepšom, pa makar prividno, su peelinzi. Prema mom iskustvu najbolji su oni iz kućne radinosti, ujedno daleko jeftiniji od kupovnih. Ono što mi najviše odgovara za temeljito "ribanje" bedara jest kombinacija kave i soli, iako je ne bih preporučila osobama osjetljive kože.

Isprobala sam ja i raznorazne masažere za uklanjanje celulita, dakako one za upotrebu kod kuće, ali nažalost nisu imali previše učinka, no ni ja nisam imala neke velike ustrajnosti nakon što se rezultati nisu pojavili nakon par prvih korištenja. Ipak jedan mi je masažer dugo bio na listi želja. Obični silikonski masažer koji zapravo ima oblik četke. Zaključila sam da će mi upravo on pomoći da se riješim mrskog neprijatelja pa sam se bacila u potragu za tim tipom masažera, no, sve moje potrage po bespućima interneta bile su uzalud jer silikonske četke koju sam ja zamislila u svojoj glavi jednostavno nije bilo nigdje. Sreća mi se neočekivano osmjehnula jednog dana dok sam šetala trgovinom koja u ponudi ima izrazito jeftine stvari.

Nisam mogla vjerovati, ali u asortimanu je bila i četka za koju sam vjerovala da će biti idealna u borbi protiv tvrdokornih masnih naslaga. Bila je to odlična silikonska četka s malim vršcima dovoljno nježnim da ne naštete koži, a opet dovoljno čvrstim da potaknu cirkulaciju. Nisam mogla vjerovati da sam je nakon "ohoho" vremena uspjela pronaći i sve mi je to bilo nekako čudno. Vrteći se oko sebe u dućanu primijetila sam da to nisu police koje inače obilazim - bila sam na odjelu za kućne ljubimce. Moja idealna silikonska četka zapravo je namijenjena njezi dlake mačaka i pasa! Osvrnula sam se oko sebe je li me tko gleda, a zatim promislila: "Baš me briga. Ako će mi to pomoći onda ću je kupiti". A i cijena joj je bila zaista smiješna.

Trenutna kombinacija u borbi protiv celulita, uz to što pazim (dobro, bit ću iskrena: barem pokušavam) na prehranu i trudim se kretati što više, sada glasi ovako. Najprije treba napraviti peeling sa soli i kavom, zatim sve kritične dijelove dobro izmasirati silikonskom četkom (da, onom za ljubimce), a potom nanijeti kremu protiv celulita i nadati se da će svi moji koraci polučiti pozitivan rezultat.

Znam da vam ovi moji "prijedlozi" za borbu protiv celulita zvučale suludo, ali priznajte sami sebi da ste i vi zasigurno imali slične, ne puno smislenije izlete u borbi za glatka bedra. Šalu na stranu, a isto tako i famu da je celulit nepobjediv. Moguće ga se riješiti ako se pravilno i uravnoteženo hranite, smanjite unos masnoća, pijete puno vode, trenirate i znojite se. Čarobna formula za ekspresno uklanjanje celulita, ma koliko god se mi žene trudile to napraviti, jednostavno ne postoji, no sve ovo što sam vam napisala može pomoći.

Četke protiv celulita pospješuju cirkulaciju limfe i čine kožu podatnom. Mogu se koristiti prije tuširanja (dry brushing) ili nakon, uz korištenje ulja ili kreme protiv celulita. Masažu treba započeti od stopala, nježnim potezima prema gore. Četkajte prednju, stražnju i bočne strane jedne noge, a zatim nastavite s drugom nogom. Zatim četkajte bokove i stražnjicu, prelazeći na male kružne poteze. Zatim četkajte ruke, počevši od zapešća i krećući se prema ramenu.

01. svibanj 2024 23:16