Overlay
PuellaLu baby

Kreativna priča koja je započela čišćenjem djevojačke sobe: razgovarali smo s domaćom dizajnericom u čije su se kreacije svi zaljubili

Piše Olgica Ivić Grizelj
PRIVATNI ALBUM
9. kolovoza 2020. - 16:09

Osječanku Luciju Vučak upoznali smo prošlog ljeta kad nas je osvojila svojim majicama, pregačama, haljinama, jastucima, ukrasia... i pletenim torbama, odnosno košarama-torbama koje je počela raditi uz veliku pomoć majstora Mate, a kad oij je plasirala, cijela zemlja se zaljubila u te sjajne primjerke.

Svaki njezin komad odjeće, a tu možemo ubrojiti i pregače, poseban je zbog toga što Lucija na svaki od njih stavlja svoj originalan 'potpis'. Zapravo nije riječ o pravom potpisu nego izvezenoj poruci. Da, izvezenoj, njezinom rukom što je još zanimljivije i neobičnije kad se prisjetimo da Lucija sada ima 26 godina i da vrlo malo njezinih vršnjakinja uopće zna držati iglu u ruci, a kamoli napraviti vezenu poruku.

A osim što je spretna s iglom i koncem, Lucija je i duhovita jer, spomenimo tek neke njezine poruke na pregačama koje glase "Moš se udat", "Onako odoka", "Što je muškarac bez kecelje"...

Kreativna Lucija Vuzčak je, podsjetimo, završila osječku matematičku gimnaziju, krenula na Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u svojem Osijeku i... stala na pola puta. Uhvatila se igle i konca, sjela za šivaću mašinu, osnovala brand "PuellaLu" i život okrenula u svojem pravcu.

Od našeg lanjskog razgovora puno je napredovala s idejama i kolekcijama, a ove sezone stvorila je cjelovitu dječju kolekciju igračaka, potrepština, 'malog inventara', jastuka, odjeće... a sve kao da je iz stare, romantične, ljupke priče. A Lucija nam priča kako je sve počelo, s čišćenjem djevojačke sobe!

- "PuellaLu baby" priča kreće sa čišćenjem djevojačke sobe i zatrpanog tavana. U djetinjstvu je baka heklala i štrikala odjeću za naše bebe, tata je crtao memori kartice, mama nam je pronašla ručno pletene koljevke za bebe, priča Lucija i nastavlja - Prijatelji koji imaju malu djecu, pričaju kako je svaki rođendan problem jer ih pretrpaju plastičnim identičnim, igračakma. Za ni jednu od tih oigračaka nije potrebna mašta, a djeci dosade do sljedećeg vikenda. Prisjećajući se našeg djetinstva, uvjerena sam kako su "PuellaLu baby" igračke djeci puno zanimljivije, pomažu pri kognitivnim razvoju jer svaka igra može biti posebna, drugačija i potpunosti plod njihovih maštanja.

image
Dječja kolekcija uključuje i malu posteljinu

Lucija priča kako je još u vrtičkom dobu dobila šator za igru i to je bio pravi poklon za njezinu sestru i nju. Godinama su se igrale u njemu i oko njega. Veli da nema teme koju nisu 'obradile' kao djevojčicu s tim šatorom.

- Rođendan po rođendan i previše odlazaka po već viđene i pomalo dosadne igračke, natjeralo me za stol, papir i olovku i evo nas s prvim proizvodima "PuellaLu baby" kolekcije.

image
Posteljina s imenom

Stanje s aktualnom pandemijom i virusim nešto su usporile realizaciju ideja, no prvi dio je spreman, napominje i nabraja nam:
- Kolica su ručno pletena u Slavoniji, u okolici Vinkovaca. Drveni dio postolja izrađen je u Osijeku, u "Puellinoj" radnji dovršena su sa tkaninama i podstavom. Drvenu konstrukciju šatora izradili smo i osmislili u Osijeku, može se sklopiti i jednostavno pospremiti do sljedeće igre. Jastučići su već dobro poznati, njima se pridružuju i personalizirani prekrivači. Na njih se ručno veze ime djeteta, datum, grami i centimetri vaše bebe. Malo mašte, puno ljubavi i nastaje unikatna uspomena.

Kad pogledate fotografije sigurno ćete se složiti da već dugo kod nas nije bilo tako slatke dječje 'priče'. A osvaja i nas odrasle kad vidimo Luciju na travnjaku u društvu dviju ljupkih djevojčica - Mile i Viktorije koje su potpuno zaronile u svijet "PuellaLu baby" kolekcije.

image
Viktorija
image
Viktorija
image
Mila
image
Mila
20. travanj 2024 00:51