Overlay
za predivan ten

Koža vam je bez sjaja i opuštena, primijetili ste nove bore i prištiće? Isprobajte japansku terapiju vodom, svi je hvale, a ne košta gotovo ništa!

Piše Stil
Foto Depositphotos
21. rujna 2022. - 15:09

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili nove bore, tamne mrlje ili akne, a čini vam se i da vam je koža izgubila sjaj, možda je ono što vam treba japanska terapija vodom. Riječ je o tretmanu kojem se pripisuje moć obnavljanja kože i rješavanja cijelog niza problema koji joj nagrđuju izgled, a za njegovo provođenje potrebna je samo najobičnija pitka voda sobne temperature. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Pa, zapravo, zvuči, ali ima smisla, jer cilja na problem dehidracije kože, uslijed koje koža postaje suha, perutava i beživotna te je sklonija staračkim pjegama i borama, kao i aknama, iritacijama i drugim problemima koji nastaju zbog narušene prirodne zaštitne barijere, a kako je optimalna hidratacija povezana i s proizvodnjom kolagena, dehidrirana koža brže gubi mladenačku zategnutost.

Dehidriranu je kožu lako pobrkati sa suhom, no suha koža je uzrokovana neadekvatnom proizvodnjom prirodnih ulja (sebuma), dok dehidriranoj nedostaje vlažnosti. Ova dva tipa kože možete razlikovati po perutanju, svrbežu, sivkastom tonu te naglašenim borama i podočnjacima koji su redom karakteristike dehidrirane kože, a neizvjesnost lako možete riješiti jednostavnim testom: lagano se uštipnite za kožu lica i promatrajte - primijetite li mrežu sitnih bora, koža vam je dehidrirana. Sličan test možete iskušati i na nadlanici ili drugom dijelu tijela pri čemu je pokazatelj dehidracije polagano vraćanje kože nakon štipanja u prethodni položaj.

Do suhe kože dolazi zbog nasljednog faktora ili zbog slabog rada štitnjače ili neravnoteže hormona, no dehidrirana koža uglavnom je uzrokovana vanjskim čimbenicima poput manjeg unosa vode, nezdrave prehrane i utjecaja vremenskih prilika. Neugodnosti koje izaziva suha koža mogu se ublažiti promjenom beauty rutine, dok je za dehidriranu kožu nužna pomoć koja stiže iznutra. Na primjer u obliku pojačanog unosa vode, što nas vraća na priču o japanskoj terapiji vodom.

Želite li iskušati ovaj tretman, svakog jutra odmah po ustajanju, na prazan želudac trebate popiti 4 do 5 čaša (od 160 do 200 mililitara) vode. Na samom početku terapije može se krenuti s tek 1-2 čaše vode pa postupno povećavati njihov broj, ali navedene količine nije uputno prekoračiti te se svima koji imaju zdravstvene probleme preporučuje prethodno savjetovanje s liječnikom.

Najbolje je kad je voda sobne temperature ili mlaka, nije na odmet kapnuti koju kap limunovog soka, dok između ispijanja možete, ako je potrebno, raditi pauze od nekoiliko minuta. Nakon ispijanja posljednje čaše 45 minutra nemojte ništa jesti. Važno je i tijekom dana između svakog obroka raditi sta


Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

20. travanj 2024 18:01