Overlay
Kad zahladi...

Kako riješiti problem suhe kože zimi? Dermatolozi imaju nekoliko savjeta za neugodnu pojavu, na ove sastojke zaboravite do proljeća

Piše Stil
Foto Shutterstock
8. prosinca 2020. - 10:35

Problem isušene, grube kože zimi dolazi do izražaja više nego u ostatku godine. Iako nas temperature još uvijek nisu počastile minusima, a osim obilne količine kiše u posljednjih nekoliko dana nismo ni imali razloga za negativan komentar na račun vremena, to ne znači da u zimu nismo već dobrano zagazili.

Dovoljno je nekoliko dana provesti u prostoru zagrijanom klima uređajima i priuštiti si par boravaka na buri/jugu da koža reagira. Pojačanim crvenilom, ali i ljuskicama te isušenošću koja nam djeluje, onako na prvu, nerješiva. 

Jer koliko god kreme stavili na lice ili tijelo, koža kao da traži više.

A slojevi kreme, s druge strane, mogu rezultirati drugim problemima poput upala i stvaranja komedogena. Zato dermatolozi imaju nekoliko rješenja koja ne uključuju bespotrebno opterećenje nadražene kože kremom. Kako se nositi sa "zimskim problemima"?

1. Zamijenite uobičajeni čistač uljnim

Bilo tijelo ili koža lica u pitanju, pokušajte uobičajeni gel za tuširanje ili čistač za lice na pjenastoj bazi zamijeniti onim uljnim. Osim što čisti, ulje ima i svojstvo hidratacije koja traje nešto dulje. Izbjegavajte preparate na bazi vode, kao i dugotrajno tuširanje ili umivanje jer bi to moglo dodatno isušiti kožu. Birajte one na kojima je naznačeno da su pogodni i za osjetljivu kožu.

2. Tražite proizvode s hijaluronskom kiselinom

Krema koju koristite ionako vjerojatno već sadrži hijaluronsku kiselinu koja je poznata po hidratantnim svojstvima, ali ako primijetite kako vam naprosto više nije dovoljna, dodajte u rutinu i serum na istoj bazi.

3. Smanjite upotrebu anti-age krema

Preparati koji na pakiranju imaju naznačena "anti age" svojstva često znaju dodatno isušivati kožu. Ako ste primijetili da vas nakon korištenja uobičajene kreme za lice, koža neugodno zateže, prebacite se na one s hidratantnijim svojstvima. Dermatolozi savjetuju u tom slučaju smanjenu upotrebu sastojaka poput retinola ili AHA kiselina.

4. Koristite proizvode s SFP-om, čak i kad nema sunca

Kako dermatolozi vole naglasiti, zaštitni faktor nije rezerviran samo za ljetne mjesece. Koristite ga kao prvi sloj u svakodnevnoj rutini nanošenja make up-a, a nosite ga obavezno i kad šminku ne koristite. Osim što će čuvati vašu kožu od neželjenih hiperpigmentacija, hidratizirat će je.

5. Brinite o suhim usnama

Koža usana posebno je delikatna i potrebna joj je zato posebna njega. Uvijek kod sebe nosite hidratantni proizvod za njegu usana, a ne zaboravite ih posebno njegovati ni kod kuće, za vrijeme boravka ispod klima uređaja.

19. travanj 2024 16:09