Overlay
presudan detalj

Kako odabrati savršeni oblik obrva? Imamo nekoliko trikova i savjeta, možda se prepoznate na nekoj od fotografija, a tu je i inspiracija za neodlučne

Piše Stil
Foto Shutterstock
2. listopada 2020. - 10:16

Iako možda nisu dio tijela na koji obraćamo naročitu pozornost kad se radi o "skeniranju" od glave do pete, obrve imaju tu nevjerojatnu sposobnost u potpunosti promijeniti izraz lica, utjecati na njegove crte na najbolji ili najgori mogući način.

Prisjetite se samo kako su modelima i hollywoodskim zvijezdama obrve izbijeljene ili počupane za potrebe snimanja mijenjale pojavu. I ne u dobrom smislu.

Zadnjih godina imali smo priliku biti svjedocima trendova onih iscrtanih, debelih, nalik na gusjenice, pokušaja da se vrati trend tankih obrva iz 90-ih, bila je, jedno vrijeme, "in" čak i unibrow. Koliko god smatrali Fridu Khalo inspirativnom figurom i ikonom, nije nam baš uzor kad je oblikovanje obrva u pitanju.

Zato smo ovaj zadnji trend urednih, počešljanih, ali blago messy dočekali s oduševljenjem. No što je s oblikom?

Umjetnost oblikovanja obrva ponekad nije najjednostavnija vještina za savladati. Za neke je to višegodišnji proces koji rezultira ili odlaskom u salon dok ne nađete osobu koja vam to radi baš po guštu ili pak idete metodom vlastitih pogrešaka i ponavljanja. 

Stručnjaci pak imaju savjet koji vam može pomoći u oba slučaja: vodite se prirodnim oblikom svojih obrva. I lakše s pincetom.

image
Shutterstock

Možete se voditi standardnim "zlatnim rezom" kad je u pitanju oblikovanje. Ne čupajte dlačice dalje od krajnjih točaka koje ćete dobiti tako što ćete povući crtu prema obliku oka i poziciji nosa. Stručnjaci kažu i kako uopće ne biste trebali čupati obrve s gornje strane - sve suvišne dlačice prema kapku i prema sredini čela možete pak odstraniti bez brige.

A kad je sam oblik obrva u pitanju, razlikujemo ih ukupno pet.

1. Okrugli

Preporučuje se, piše Mindbodygreen, onima koji žele ublažiti oštre crte lica. Mekše su i pristaju svakome, gotovo da su neutralne, a izgledaju uredno.

image
Shutterstock

2. Mekšeg kuta

Za razliku od okruglog oblika obrve, onaj pod mekšim kutem dodaje definiciju licu. Pristaje onima s okruglim i ovalnim tipom lica jer unosi nešto oštriju crtu u izgled.

3. Ravni

Ravne obrve možda vam na prvu djeluju neprirodno, ali u zadnje su vrijeme jako popularne. Trend čupanja krajeva obrva i iscrtavanja "na ravno" pokrenula je Bella Hadid. Oči djeluju mačkastije, a pogled nježniji.

4. U obliku slova "S"

Uvijene obrve simpatične su i osebujne, no često i rezultat pretjeranog čupanja. Ukoliko vam ne odgovara oblik, lako možete iscrtati neravnine olovkom za obrve.

5. Izraženijeg kuta (prema gore)

Varijacija na temu drugog oblika po redu, ovaj dodaje ekstra definiciju licu. Djeluje vamp i zavodnički, pa nije ni čudo što je tražen i popularan. Stoje naročito dobro onima čiji oblik obrve prirodno naginje prema gore, dok na onima koji pokušavaju izgled postići iscrtavanjem zna biti možda malo previše.

Savjet za kraj: držite se prirodnog oblika svojih obrva, usporite s čupkanjem i samo ih - začešljajte.

25. travanj 2024 01:48