Overlay
inventura šminke

Kad je rok trajanja make up-a u pitanju, bolje je biti oprezan: izbjegnite nezgodne posljedice uz naš mali vodič

Piše Stil
Foto Shutterstock
9. rujna 2020. - 14:32

Uz opravdanje da živimo u konzumerističkom društvu, jedanput godišnje odlučimo pretresti sve kupljeno, a nikad otvoreno, sve nakupljeno, a nepotrebno.

Naročito smo tu na skliskom terenu s kozmetikom. Kako, zašto i kada smo kupili deseto smeđe sjenilo za oči, pitanje je na koje se ne trudimo pronaći odgovor, a čak i izrečena isprika blijedi nam pred očima - odluka da više nikada nećemo uzalud posegnuti za patentom novčanika pala je i previše puta. A nakupljene kozmetike, nekim čudom, previše je. 

Tu je i još jedan nezgodan problem. Rok trajanja.

Kako make up koji smo kupili ne bismo morali baciti prije nego iskoristimo njegov najveći potencijal, važno je znati koji su proizvodi u kategoriji trajnijih, koji i nisu najpogodniji za nagomilavanje. Oni u prahu u pravilu traju duže nego kremasti, naročito ako ih čuvate u njihovom originalnom pakiranju koje sprječava oksidaciju.

Postoji i mali vodič koji ćete naći na svakom beauty blogu, a ide otprilike ovako:

tekući puderi i korektori - oko godinu dana

puderi u prahu i kamenu - do 2 godine

rumenila i sjenila u prahu i kamenu - do 2 godine

kremasta rumenila i sjenila - oko godinu dana

olovke za oči i usta - do 2 godine

ruževi za usne - do 2 godine

tuš za oči - do 3 mjeseca

maskara - 3 mjeseca

Postoje, dakako, i znakovi, vidljivi golim okom, a koji će vam ukazati na to da s vašim proizvodom nešto nije u redu.

Obratite pažnju ponajviše na miris, ali i teksturu - ako su se na maskari ili na površini ruža pojavile grudice, vrijeme je da ih bacite. Tekući puder najčešće mijenja boju i miris, a olovke postaju potpuno suhe, stoga i neupotrebljive. Sjenila i rumenila u kamenu mogu dobiti masni sjaj na površini, dok će se kremasti proizvodi raslojiti i na površini će se pojaviti njihova uljna komponenta.

Pratite i simbole na pakiranjima. Nakon otvaranja najčešće je potrebno potrošiti proizvod u roku između 6 i 12 mjeseci, što je naznačeno na kutiji. Isto tako, ni neotvoreni proizvod ne može trajati vječno. Njegov rok iznosi oko 30 mjeseci od datuma proizvodnje.

26. rujan 2023 17:50