Overlay
FUE METODA

Ivan Pažanin otkrio nam je sve o transplataciji kose u Poliklinici Nova: Vratio sam ono što mi pripada! Dr Kljaković Gašpić: Rezultati traju zauvijek!

Piše Promo
Foto Maksim Bašić
21. ožujka 2022. - 19:16

Gubitak kose uvijek će biti bolna tema, bez obzira na modne trendove i općenitu promjenu stava prema većem prihvaćanju drukčijeg izgleda, jer bujna, zdrava kosa jedan je od simbola mladosti i vitalnosti, a svi mi volimo da se o nama razmišlja na takav način, zar ne? Do prije koju godinu bilo je jednostavnije – i prihvatljivije – obrijati kosu koja se jako prorijedila nego podvrgnuti se tretmanu njezina presađivanja, ali, na sreću, stvari su se promijenile. Danas presađivanje kose, zahvaljujući novim metodama, može biti potpuno bezbolno, bez ožiljaka i obavljeno u jednom danu. Upravo takvu metodu koristi splitska Poliklinika Nova za rješavanje problema ćelavosti i visokih zalistaka, a među onima koji su se prepustili vještini i iskustvu dr. Vane Kljaković Gašpić je i chef Ivan Pažanin, koji je o svom iskustvu s presađivanjem kose spremno javno progovorio.

image
Maksim Bašić

– Već nekoliko godina intenzivno razmišljam o tome. Nikada nisam imao vremena, a ni volje za otići u inozemstvo to odraditi, no zahvaljujući jednom lijepom poznanstvu došao sam do Poliklinike Nova i velikog profesionalca dr. Vane Kljaković Gašpić. Želio sam vratiti svoju kosu, ono što mi pripada. Genetski imam visoke zaliske i kosa mi je na prednjem dijelu dosta prorijeđena. Prije zahvata sam bio upućen u sve, straha apsolutno nije bilo, jedva sam čekao dan zahvata, da to odradimo. Bio sam svjestan da se nalazim na pravom mjestu i u sigurnim rukama doktorice s velikim znanjem i višegodišnjim iskustvom u presađivanju kose – kazao je Ivan Pažanin, koji sada strpljivo čeka rezultate presađivanja kose, jer će se vidjeti tek za šest do 12 mjeseci od operacije.

image
Maksim Bašić

Dr. Vana Kljaković Gašpić, po specijalizaciji dermatovenerologinja, tijekom školovanja i karijere poseban je interes posvetila trihologiji, odnosno bolestima i stanjima vlasišta i transplantaciji kose, a usavršavala se na uglednoj klinici "Novohair" u Kopenhagenu, gdje i dalje jednom mjesečno odlazi i obavlja operacije. Njezina Poliklinika Nova, smještena u Šoltanskoj ulici na Trsteniku, koristi najsuvremeniju FUE (Follicular Unit Extraction) metodu presađivanja kose.

Kako nam je objasnila dr. Kljaković Gašpić, riječ je o metodi transplantacije vlastitih vlasi kojom se postižu prirodan izgled i gustoća vlasišta, ali se njome također tretiraju nedovoljno bujne brade i obrve. Bezbolna je i trenutno najučinkovitija i obavlja se pod lokalnom anestezijom, bez korištenja skalpela i šavova pa nema ožiljaka, dok je oporavak puno brži nego nakon klasičnog presađivanja. Sam zahvat traje od tri do šest sati, ovisno o broju folikula, odnosno veličini regije pogođene gubitkom kose.

image
Maksim Bašić

– Dakle, riječ je o autotransplantaciji: presađuje se vlastita kosa s područja gdje je ima, najčešće je to zatiljak ili područje oko uha, na područje gdje je kosa otpala, a kod muškaraca su to zalisci i kruna. Ako je riječ o poodmakloj ćelavosti koja je zahvatila većinu područja tjemena, osoba ne može biti kandidat za presađivanje jer nema kvalitetnu donorsku regiju, odnosno ne postoji dovoljna količina kose za preuzeti i presaditi na cijelo područje ćelavosti. Dakle, nisu svi kandidati i potreban je pregled da bi se utvrdilo je li osoba kandidat za presađivanje kose –  objašnjava nam dermatovenerologinja i dodaje kako transplantacija nije moguća ni kod autoimuno uzrokovanih alopecija i opadanja kose uzrokovanog kemoterapijom te na području ožiljaka koji nemaju očuvanu cirkulaciju.

image
Maksim Bašić

Također, navodi dr. Kljaković Gašpić, ova metoda nije pogodna za pacijente koji imaju hemofiliju ili druge poremećaje zgrušavanja krvi, a ne preporučuje se ni u slučaju akutnih infekcija kože vlasišta te pacijentima koji su skloni razvijanju keloidnih ožiljaka. Kod izrazito mladih pacijenata FUE metoda također nije preporučljiva dok se sasvim ne razvije androgenetska alopecija.

Svi ostali su potencijalni kandidati, a što se tiče rezultata, oni traju – zauvijek.

– Jednom presađena kosa više nikada neće otpasti. Riječ je o vlastitoj kosi koja normalno raste, samo na drugom području, pa se tako može i normalno šišati, stilizirati, bojiti... – zaključuje dr. Kljaković Gašpić.

Hoće li zahvaljujući FUE metodi presađivanje kose prestati biti tabu-tema? Odgovor bi nam mogla biti poruka Ivana Pažanina. 

– Ne vidim razloga za to. To je jedna pozitivna stvar, uspjeh i fantastična prilika da vratiš svoju kosu na mjestima gdje nedostaje.

Kandidati za presađivanje kose ovom metodom, osim muškaraca, jesu i žene, otkriva nam dr. Kljaković Gašpić. Ako nije riječ o difuznom gubitku kose (prorijeđena kosa po cijelom tjemenu), već o androgenetskoj alopeciji (lokalizirani gubitak kose, na jednom mjestu), onda je, jednako kao i kod muškaraca, postotak uspješnosti iznimno visok, no kod muškaraca je adrogenetska alopecija puno učestalija.

18. travanj 2024 15:44