Overlay
Resetiranje

Dosadilo vam je sve što imate za obući? Vrijeme je za promjenu stila! A to može proći bez velikog troška, moguće je da na kraju nećete potrošiti gotovo ništa

Piše Tea Sumić Miletić
27. rujna 2022. - 09:45

U modnom svijetu, nova godina počinje u rujnu, a nova modna godina idealno je vrijeme za osvježenje ili promjenu stila i stoga vam, s obzirom da se rujan već primiče kraju, preporučujemo da se njime malo pozabavite. I baš vam je na vrijeme, prije odlaska u jesenski šoping i pospremanja ljetne odjeće u zimski san. Ali nemojte nas pogrešno shvatiti, ne nagovaramo vas da se u kupnji "pustite od kraja" niti da se s postojećom garderobom obračunate u maniri "Odreda čistoće". Moguće je da na kraju cijele priče o resetiranju stila nećete trebati kupiti – niti baciti – ama baš ništa. No, krenimo redom...

Za početak, pozabavite se malo svojom aktivnošću na društvenim mrežama i stranicama za online kupnju. Promotrite na koje ste objave reagirali i pokušajte dokučiti zbog čega. Što vam se posebno svidjelo u nekom komadu odjeće ili outfitu? Odgovor na ovo pitanja dat će vam uvid u vaš osobni stil, pa makar on još uvijek postojao samo u teoriji. 

Nemate li nakon ovog preispitivanja jasnu ideju o svom stilu ili ste ga odlučili usmjeriti u drugom pravcu, vrijeme vam je za odlazak u trgovinu. Ali onu iz "druge ruke"! Second hand shopovi idealna su mjesta za razgledavanje i isprobavanje različitih stilova, jer ćete u njima pronaći odjeću u "đirevima" koji trenutno nisu u trendu pa ih po svoj prilici nema u highstreet trgovinama, ali bi vama mogli baš savršeno pristajati ili bi vas mogli nadahnuti na kombiniranje, kakvo vam u klasičnim buticima u kojima vam pažnju privlače moderno stilizirane lutke i izlozi uopće ne bi palo napamet. Obratite pažnju na to koji vam komadi, uzorci, krojevi, boje, teksture... najviše privlače pažnju i poigrajte se kombiniranjem. Možda na kraju nećete ama baš ništa kupiti, ali to će vam biti sjajna prilika za isprobavanje različitih stilova, kroz koje možete pronaći nove načine za promijeniti, osvježiti ili potpuno resetirati vlastiti. Alternativa second hand metodi je "buvljak" kod prijateljice na koji svaka od vas na razmjenu donosi odjeću koja joj se trenutno ne nosi. Bez obzira na privremeni karakter ove metode osvježavanja garderobe, riječ je o korisnom potezu koji vam može pomoći da još bolje shvatite kako se u odjeći određenog stila osjećate u različitim prigodama.

image

Profimedia, AFP

Ako još niste načisto oko stila koji ćete usvojiti za iduću sezonu ili možda neko dulje razdoblje, vrijeme je za osobno preispitivanje. Zapitajte se kako se želite osjećati u određenom stilu? Kojim biste riječima voljeli da vas drugi opisuju? Kako biste sami opisali svoj novi stil? Sažmite odgovore na ova pitanja u tri ključne riječi i svaki put kad procjenjujete komad koji vam je privukao pažnju – u trgovini, second hand shopu, na prijateljici, prolaznici, influencerici čiji profil pratite ili pak u vašem ormaru – provjerite uklapa li se u stilski okvir koji ste ovim riječima stvorili.

Sad je vrijeme za kritičko sagledavanje postojećeg stanja. Provođenje revizije ormara dat će vam jasniju ideju o tome što imate i što još želite dodati u svoju garderobu, no pomoći će vam i da uočite uzorke u svojoj odjeći – koju najčešće nosite, a koju potpuno zanemarujete. Prije nego pohrlite u šoping razmislite o nekim novim idejama za nošenje, pri čemu vam od velike pomoći mogu biti besplatne aplikacije kao što su Smart Closet, My Wardrobe, Whering i Save Your Wardrobe, uz čiju ćete pomoć digitalizirati svoju trenutnu garderobu i stvoriti nove kombinacije postojeće odjeće. Osobito pomno proučite odjeću koju ste u posljednje vrijeme rijetko nosili i zapitajte se zašto je tako: ako vam više ne pristaje, proslijedite je dalje ili je prekrojite; ako je treba popraviti, zakrpiti ili kemijski očistiti, učinite to bez odlaganja; ako vam je dosadila, naučite je kombinirati na novi način. 

image

Profimedia, AFP

Nakon definiranja stila i revizije ormara, na red dolazi upotpunjavanje garderobe. Prije negoli pokleknete pred trendovima, razmislite o tome kako sve žene s puno stila imaju svoju "uniformu" u kojoj ih lako prepoznajemo, čak i kad im ne vidimo lice. Najčešće je riječ o kvalitetnim, jednostavnim komadima koji se lako daju međusobno uklopiti te tvore svojevrsne kapsulne kolekcije sastavljene od 15-ak svestranih, lako nosivih komada koji se lako daju međusobno kombinirati. Dobar primjer takvih "ključnih" komada su mala crna haljina, klasična bijela košulja, jednostavne majice u neutralnim bojama, kvalitetne traperice koje vam savršeno pristaju. Ponešto od spomenutog vjerojatno već posjedujete – zadržite one u kojima se dobro osjećate, ostatak prepravite, poklonite ili zamijenite. Ne bojte se jednostavnosti kojima odišu, jer čak i najklasičniji outfit možete podići zgodnim modnim dodacima – nikada neće izgledati isto i dosadno, a ujedno ćete looku dati svoj osobni pečat. Vaša kapsulna kolekcija ujedno vam je stilski vodič pri kupnji i čuva vas od gomilanja odjeće koju zapravo nikad nećete nositi, s obzirom na to da na ovaj način kupujete manje moći ćete si priuštiti skuplje i kvalitetnije komade koji će vam dulje trajati. 

Uhvati li vas ipak neodoljiva želja za prepuštanjem nekom novom trendu, budite razumni i prije nego povičete "molim vas, naplatite", zapitajte se kako će se dotični artikal uklopiti u stil koji ste definirali na temelju ranije opisanih metoda, može li se kombinirati s komadima koje već imate, ali i uklapa li se u vaš svakodnevni život. Obvezno razmotrite zahtijeva li njegovo nošenje kupnju još ponekog komada odjeće ili obuće i ako je tako, radije se suzdržite od kupnje. Imajte na umu da je moda jedno, a stil drugo i da je uvijek mudrije ostaviti dojam osobe s dobrim, prepoznatljivim stilom nego nekoga tko se povodi za svakim modnim hirom. Suzdržite se i od kupnje odjeće za posebne prilike koju ćete nositi samo jednom. Odlučite se radije za unajmljivanje, posuđivanje ili prepravljanje jer u eri ekstremnog onečišćenja okoliša uslijed ugađanja fast fashion idealima, nema ničeg neukusnijeg od frivolnog šopinga.

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

19. travanj 2024 11:01