Overlay
Sve je u detaljima

Činite li više štete nego koristi? Čak i kad se najviše trudite oko njege kože, ona ne mora izgledati sjajno. Provjerite radite li ove greške

Piše Jelena Vrcelj
Foto Shutterstock
23. veljače 2022. - 12:13

Svaki će dermatolog naglasiti kako je njega kože ljeti naročito važna, kako joj pretjerano izlaganje suncu i boravak na plaži bez zaštite mogu učiniti trajnu štetu. No ono o čemu se manje govori sve su pogreške koje, kad je briga o koži u pitanju, činimo zimi.

Vjerovali ili ne, hladni dani koje provodimo kod kuće, pa čak i ako to vrijeme koristimo upravo za njegu, nanošenje maski i tretmane za koje inače, u izvanpandemijskim uvjetima, ne bismo imali vremena, mogu se pretvoriti u posebno sklizak teren.

Koža, kao što znamo, pamti, pa čak i najmanje greške. Pogotovo ako ih ponavljamo na dnevnoj bazi. Zato nije loše tu i tamo ponoviti zlatna pravila, odnosno utvrditi koje su to najčešće greške kojima, koliko god bezopasne djelovale, u zimskom razdoblju svojoj koži nanosimo trajnu štetu.

1. Pretjerujete s pilinzima

Ako na proizvodu koji koristite nije naznačeno da je za dnevnu primjenu, ne biste ga smjeli koristiti svakodnevno. Čak i kad vam pore djeluju kao da su začepljene, fizičke i kemijske eksfolijante nije pametno koristiti svaki dan - iako vam na prvu može djelovati da koža nakon njihove primjene izgleda zdravije, sjajnije i zategnutije, radi se, najčešće, tek o kratkotrajnom učinku nakon kojeg slijede problemi koji ćete morati sanirati tjednima - isušenost kože, neugodno zatezanje pa čak i perutanje te pretjerana osjetljivost.

2. Tuširate se vrućom vodom

Kad smo kod isušivanja kože (koje rezultira prijevremenim starenjem i pojavom prvih bora), stalno korištenje vruće vode jedan je od glavnih razloga pojave tog problema zimi. Pokušajte se naviknuti na upotrebu mlake vode, sam sjaj kože mogao bi vas ugodno iznenaditi. Vruća voda, naime, može kožu lišiti njenih zaštitnih ulja, posljedica čega su siv i umoran izgled kože, dok joj hladnija voda čini dobro.

3. Koristite samo ulje

Budući da je zima hladno i vjetrovito razdoblje - sjetimo se samo bure -  koža se za vrijeme ovog godišnjeg doba brže suši. Mnogi tom problemu pokušavaju doskočiti nanošenjem bogatih ulja koja uistinu hrane kožu tako da ona odmah po nanošenju izgleda sjajna i punija. No suprotno popularnom vjerovanju - ulja uopće nemaju sposobnost hidratacije. Ako i planirate koristiti uljni proizvod, svejedno ne smijete preskakati korak u kojemu prethodno nanosite hidratantno sredstvo, kremu, serum ili losion.

Pazite samo da proizvod sadrži hijaluronsku kiselinu i nanesite ga obilno prije spavanja. Popularan je i trend 'zaključavanja vlage' u koži - nakon nanošenja hidratacije, premažite lice proizvodom poput Aquaphora ili vazelinom koji je okluziv pa će lice biti nahranjeno cijelu noć i nećete ostaviti pola proizvoda na jastučnici.

Naravno, isprobajte to na vlastitoj koži. Ni ovaj, kao ni ostali savjeti nisu univerzalno prihvaćeni.

4. Griješite u redoslijedu

Višak vremena kod kuće lako se pretvori u višak skincarea. Njega je potrebna i poželjna, a spada ne samo u fizičku, već i u mentalnu 'higijenu', no pretjerivanje nikad nije dobro. Nećemo reći da je 'manje više', jer to ni ovdje ne vrijedi za sve, no ako ste u svoju rutinu uveli novi proizvod, jako je važno da ga nanosite ispravno. U suprotnome, njegovo se djelovanje može umanjiti ili poništiti.

Ako i dalje niste sigurni kad ide ulje, kad serum, a kad losion i krema, najbolje se voditi teksturom proizvoda koji nanosite. Lagane, vodenaste teksture poput seruma prve idu na lice, a bogate kreme zadnje. Ulje, najteže od spomenutih, ide posljednje.

Dakle, nakon čišćenja, lice poprskajte termalnom vodom ili nanesite tonik, potom serum, a tek onda kremu.

5. Sva područja jednako tretirate

Nekim je kožnim područjima zimi potrebno posvetiti dodatnu pažnju. Tako usne, okoloočno područje i vrat trebate njegovati posebnim proizvodima. Neki dermatolozi tvrde da su kreme za područje oko očiju nepotrebne, odnosno da taj dio lica možete njegovati istim proizvodima kao i ostatak. Drugi se pak kunu u okoloočne kremice, često znatno skuplje. No u cijeloj priči važno je to područje - ne preskakati.

Prije spavanja ne zaboravite nanijeti zaštitu na usne i namazati vrat i dekolte bogatom hranjivom kremom. Kad ste kod toga, namažite i ruke i ne preskačite laktove!

6. Ne pazite na prehranu

Zdravlje kože počinje hranom bogatom nutrijentima i dovoljnim količinama vode. Neki kažu da tu, uz genetiku, i prestaje, te da sav novac koji trošimo na skupe proizvode možemo isto tako baciti u vjetar. Kojim god se uvjerenjem vodili, važno je biti dosljedan i paziti na sebe. Uostalom, nikada nismo upoznali nikoga s balansiranom prehranom i njegovanog, čija mu koža na tome nije itekako bila zahvalna.

A ako ste se u 2022. odlučili uživati u hrani, isprobavati nove recepte i ne brinuti o broju na vagi, super za vas! No imajte na pameti da se bazirate na cjelovitim namirnicama te u prehranu uvrstite '3 obroka za kožu' na dan. Neka to bude nešto od sljedećeg:

- zeleni čaj (barem šalica dnevno)

- zdrave masti (avokado, losos, maslinovo ulje)

- povrće s udjelom vode 90% i više (krastavci, paprike, kupus, blitva, rajčica...)

Pratite Stil i na Instagramu!

02. svibanj 2024 00:04