Overlay
antijunakinja

Buntovnice konačno imaju modnu ikonu! Svi pričaju o stilu nove Wednesday, a evo koja ga je genijalka osmislila. Imamo nekoliko prijedloga na tom tragu...

Piše Stil
Foto Netflix
4. prosinca 2022. - 19:23

Buntovnice su, konačno, dobile svoju modnu ikonu. Dok se u ovo vrijeme prošle godine raspravljalo samo o stilu Carrie Bradshaw u And Just Like That, a godinu prije o Emily u Parizu, posljednjih tjedana svi bruje samo o Wednesday, antijunakinji Netflixove istoimene serije iza koje stoji genijalni Tim Burton. Kćerka jedinica neobične obitelji Adams u ovoj je priči tinejdžerica mrzovoljnog pogleda sklona sarkazmu i prijeziru prema patrijarhatu. Lik koji je u filmovima iz 90-ih utjelovila Christina Ricci u serijskom nastavku priče glumi sjajna Jenna Ortega, odjevena u goth verziju internatske uniforme.

A na taj look, čini se, više nitko nije imun, Pinterest izvješćuje da su pretraživanja za "odjeću Wednesday Addams" porasla 50 puta, dok aplikacija za preprodaju odjeće Depop otkriva kako da su pretraživanja odjevnih kombinacija inspiriranih njenim stilom od početka prikazivanja serije narasla za čak 1000%.

image
Netflix

Sve to skupa, naravno, ima svoje razloge. Prvi bi, ako ćemo iskreno, bila činjenica da je za kostime tako neodoljivo mrzovoljne Wednesday odgovorna Oscarom nagrađena kostimografkinja Colleen Atwood, koja je radila na Burtonovim hitovima Sleepy Hollow i Edward Scissorhands. Atwood priznaje da je prvi kostim u kojem vidimo našu antijunakinju hommage ranijim verzijama priče o Wednesday, no ističe da se sve mijenja nakon što gospođica Adams prijeđe prag Akademije Nevermore, svojevrsne goth verzije Hogwartsa.

Nakon te točke sve postaje još zanimljivije, kako po pitanju radnje, tako i kostima pa naša antijunakinja nosi odjeću u skladu sa zadnjih nekoliko godina vrlo popularnom estetikom Dark Academia. Pitate li nas, vrhunac je goth-chic haljina za maturu s potpisom Azzedine Alaïe.

Wednesday, koja tvrdoglavo izbjegava modernu tehnologiju, nosi torbu punu knjiga, do grla zakopčane uštirkane košulje špicastih ovratnika i crnu čipku savršena je poster djevojka za tu supkulturu. Srećom za sve koji bi rado kopirali njezin stil, o popularnosti Dark Academije debelo su se ogrebali najpoznatiji dizajneri pa u najnovijim kolekcijama brendova kao što su Gucci,Versace, Dolce&Gabbana, Simone Rocha, Thom Browne i Rick Owens, vidimo obilje bijelih košulja i slojeve crnog tila i čipke.

Kako integrirati ovaj stajling u vlastitu zimsku garderobu? Crno-bijele kombinacije prvi su vam korak, crno-crne drugi. Prve je lako postići, druge nešto teže bez rezultata koji podsjeća na outfit za sprovod, ali je izvedivo. Poigrajte se teksturama, primjerice saten i pamuk, kožu i samt, baršun i vunu... Ne zaboravite crni lak na noktima i crni eyeliner. I mrki pogled, dakako.

Evo nekoliko prijedloga...

image

Alessandra Rich 

image

Zara 

image

Bershka 

image

Zara 

image

&Other Stories

image

Bergdorf Goodman

image

Comme des Garcons

image

Twinset 

image

Shrimps 

image

Ganni 

image

Zara 

image

Zara 

image

Noir Kei Ninomiya

image

Zara 

image

Amazon 

image

Ganni 

image

Miu Miu

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

21. travanj 2024 04:12