Priča se da je velika carica Marija Terezija izdala proglas prema kojem je svako seosko domaćinstvo moralo posaditi barem jedno stablo oskoruše. Njena je monarhija odavno propala, a tako je, nažalost bilo i s njenom idejom o sveopćem uzgoju ove vrijedne voćke. Ne znamo je li Marija Terezija znala da oskoruše, koje neki nazivaju i mušmulama, sadrže kvercetin, vrlo jak antioksidans koji djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno, no znala je da pucaju od zdravlja.
Još u njeno vrijeme, pa i davno prije, jer navodno je i Karlo Veliki naredio puku da sadi oskoruše, koristile su se za ublažavanje problema s hemeroidima, kod infekcija dišnih puteva i za jačanje imuniteta, jačanje srca i živčanog sustava i, šećer na kraju, da djeluju kao afrodizijak. Vjerovalo se da jačaju srce i živčani sustav, ali i da djeluje kao afrodizijak te da pomaže kod impotencije. Eto sad vas njen proglas nimalo ne čudi, zar ne?
Ne čudi, vjerujemo, ni one koji znaju kako oskoruše mogu biti ukusne. Mogu biti, jer ako ih sada pokušate jesti, vjerojatno vam baš i neće prijati. Oskoruše, doduše, dozrijevaju baš u ovo vrijeme, no tek ubrane su tvrde, kiselkaste i trpke. Slatkoću slatkoću dobivaju stajanjem, kad posmeđe i omekšaju. Nekoć su se sušene oskoruše mljele i dodavale kruhu i kolačima kao začin.
Već smo vam pisali kako od njih napraviti ukusan liker, a danas vam danas predlažemo da ih preradite u marmeladu. A potom tom marmeladicom možete nadjenuti keksiće. Eto vam ideje za kišni vikend pred nama...
Marmelada od oskoruša
Sastojci:
2 kilograma oskoruša
1 kilogram šećera
1 litra vode
Pomiješajte oprano voće i šećer, dodajte vodu i kuhajte. Kad voće omekša, propasirajte ga kako bi odstranili koštice i kožice. Prebacite u čiste staklenke.
Keksići s marmeladom
500 grama brašna
200 grama šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
prašak za pecivo
250 grama maslaca
Sve sastojke pomiješajte i oblikujte kuglu. Neka se malo odmori u hladnjaku, a potom je podijelite na manje djelove pa svaki razvaljajte i krenite raditi keksiće. Trebat će vam dvije vrste kalupa, jedan za baze, a drugi, prstenasti, za poklopce. Nemate li ih, koristite dvije čaše, manju i veću. Pecite desetak minuta na 190 stupnjeva pa kekse bez rupice premažite marmeladom i poklopite keksima s rupicom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....