Overlay
imamo super recept

Vrlo posebna i bogata torta puna neodoljivih, mirisnih sastojaka: ova će ljepotica biti kruna slavljeničke gozbe, vrijedna je svake sekunde truda

Piše Stil
Foto Anita Kozina
24. prosinca 2021. - 16:58

Slatkog ne smi falit! Vjerujemo da se svi slažete. Ako imate još malo energije, odvažite se isprobati ovaj recept, a svaka će vam se sekunda truda višestruko isplatiti. Riječ je o pravoj poslastici, vrlo bogatoj torti punoj primamljivih sastojaka poput rogača, jabuka i opojnih začina, za koju nam je recept ustupila blogerica Anita Kozina iza profila @veseli_trbuh 

Torta zimski solsticij

Sastojci za biskvit:

 6 jaja

300 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

1 prašak za pecivo

220 g brašna

220 g mljevenog rogača

150 ml mlijeka

250 ml ulja

4 žlice ruma

6 srednjih jabuka

5 žličica cimeta

3 žličice đumbira u prahu

1 žličica muškatnog oraščića

naribana korica jednog limuna

Sastojci za kremu:

500 ml slatkog vrhnja

500 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka napravite čvrst snijeg i ostavite sa strane. 

Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmiksajte pa dodajte ulje, mlijeko, rum, koricu limuna, cimet, đumbir, muškatni oraščić te dobro izmiksajte. 

Dodajte rogač, brašno i prašak za pecivo te naribane jabuke, izmiksajte i na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka. 

Smjesu podijelite na 4 jednaka dijela te svaki zasebno pecite. Kalup obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite 30-ak minuta.

Čokoladu usitnite, stavite u posudu i prelijte zagrijanim slatkim vrhnjem. Ostavite dvije, tri minute te sve lagano povežite. 

Prekrijte ganache prozirnom folijom tako da folija dodiruje ganache i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 4-5 sati. Ganache možete napraviti prije samog pečenja biskvita. Podijelite ganache na 3 dijela.

Prvi biskvit stavite u pladanj te ga premažite ganacheom te ponovite postupak još dvaput, završite s biskvitom. 

Ako želite cijelu tortu prekriti ganacheom, napravite omjer od 750 ml vrhnja i 750 g čokolade.

Pratite Stil i na Instagramu!

03. svibanj 2024 07:28