Overlay
Skrivene uvale

Veliki popis dalmatinskih otočnih odredišta za uživanje u miru i tišini: posjetite ih barem na jedan dan i guštajte u netaknutoj prirodi i bistrom moru

Piše Sandra Barčot
30. srpnja 2021. - 11:36

Eto nam napokon i sezone godišnjih odmora, a u ovom pandemijskom dobu, ponajbolje se sa obitelji i društvom “izolirati” te uživati u čarima skrivenih otočnih uvala, kojima Jadran obiluje. Pa ako se imate priliku otisnuti na more, bilo na jedrilici, katamaranu, pasari ali i kajakom, daskom ili SUP-om, doći do mirne vale, predlažemo vam par uvala gdje ćete se moći kupati i sunčati bez pretjerane gužve, bez “mravinjaka” koji su epitet gradskih plaža.

Predlažemo vam za svaki srednjodalmatinski otok po par vala koje će vas dočekati sa kristalno čistim more, donekle još uvijek očuvanom prirodom, premda većina takvih prekrasnih “biser-vala” ipak u svojim njedrima u pravilu imaju barem jednu kuću. Nekad ribarsku kućicu, sada preuređenu vikendicu, a ispred i nje sagrađen mul, pa će vam se eventualno biti lakše vezati nego sidriti.

Premda mi u ovoj našoj šetnji skrivenim valama preferiramo sidrenje! Većinom su te vala sigurne za plovila, a kako nisu duboke, u prosjeku od 5 do 10 metara, sidrenje je najbolji izbor za dnevni ritam kupanja i guštanja bez previše ljudi oko sebe.

image
Šolta 

Šolta, a posebno njena vanjska južna strana gdje ćete imati garantirano čisto more, nudi par takvih uvala. Od Splita, nekih 15 milja čeka vas Tatinja, uvala koja krije nekoliko malih plaža okruženih stijenama, dok joj u središtu strše dvije hridi, kao dva malena otočića. Nedaleko je i Senjska uvala, povrh koje je na brdu Mir kraljica Teuta podigla utvrdu, a zanimljiva je i Livka, uvala u blizini Splitskih vrata i najbliža Braču. Šolta se diči i Krušicom, doduše više naseljenom valom, no prekrasnom morskom oazom za uživanje u čistom moru.

Što se Brača tiče, u Splitskim vratima prije Bobovišća nalazi se Stipanska, a na južnoj strani “škoja”, prema Bolu prekrasna je Maslinova. Sa sjeverne strane Brača je već razvikana i djeci primaljiva pješčana Lovrećina, sa širokim pojasom plićine i izvorima zbog kojih i usred ljeta pruža osvježenje, no skrivena vala prije punta Povlja, također ima svoje čari, kao i uvala Zaglav....

image
Lovrećina 

Hvar kao i svi otoci obiluje valama koje nude mir, iako ih je sve više onih u kojima su i vrhunski restorani, no to je druga vrsta ponude – mi ćemo se zadržati samo na uvalama gdje se možete sidriti, cijeli dan kupati i imati svoj komadić raja. Kako nam kazuje Ruben Vujnović, iskusan jedriličar te skiper koji minulih godina radi jednodnevne izlete, gosti su oduševljeni Visom i njegovim još uvijek nedirnutim valama.

- Rukavac, pa Pritišćina Mala prije razvikane i nadaleko poznate Stinive. Fantastična pješčana vala su Smokova Vela i Mala, ali moram istaći i prekrasnu lagunu kod Budikovca. Slično kao Budikovac, čarobnu lagunu čine i Krknjaši kod Trogira, a što se tiče Drvenika Velog tamo mogu preporučiti još jednu valu od pijeska – Solinsku! - naglašava nam Ruben, pa niz uvala za odmor i dušu nastavlja sa otokom Hvarom:

image
 Komiža 

- Pred Starim Gradom je odlična vala Tiha. Preporučam i hvarsku Jagodnu, ali i Malu te Velu Gacku.

Sad ako ste spuštate južnije, prema Korčuli, jedan od najboljih nepogrješivih izbora je i otočić na početku velaluške vale – Proizd. Svaka uvala ovog nenaseljenog otoka, nudi kristalno bistro plavo more, garantirano bez velike gužve.

Ovo je tek dio uvala, skrivenih komadića raja, koje vam osiguravaju opuštanje u prirodi, pa samo trebate odlučiti koji otok će biti vaš cilj, uzeti vrstu navigacije koju preferirate te “sinjati” na kojoj poziciji se nalazi “vaša” vala, koliko vam milja treba do nje te se otisnuti na more, zaploviti do svoje mirne luke.

Barem na jedan dan...

Pratite Stil i na Instagramu!

26. travanj 2024 05:18