Overlay
Mirisni ukrasi

Ukrasne svijeće mogu biti opasne, no pronašli smo domaće proizvođače čije su sigurne, predivne i čarobno mirišu. A mogu biti i zgodan poklon!

Piše Ana Franić
7. prosinca 2022. - 11:25

Hladniji dani bude nam želju za ušuškati se pod dekicu i uživati u omiljenim knjigama i filmovima. Posljednjih godina "točku na i" u toj kombinaciji stavljaju mirisne svijeće koje upotpunjuju dojam ugodne oaze. No, prilikom izbora mirisnih svijeća treba paziti da su načinjene od prirodnih sastojaka, a takvih je u posljednje vrijeme, na sreću, sve više i u Hrvatskoj. Nama su za oko zapela tri brenda čije svijeće, osim što će oplemeniti ugođaj, mogu poslužiti i kao lijep poklon. Krenimo redom.

Iza brenda "Slatko kao cukar" stoji Elena Vračarić čiji se poduzetnički pothvat rodio iz hobija i kao ispušni kreativni ventil. Kako nam je ispričala, zajedno sa sestrom napravila je nekoliko svijeća "za svoju dušu"...

- Slatko kao cukar bila je naša reakcija na prvu svijeću koju smo izradile. Bila je skroz nesavršena i početnička, ali nama slatka kao cukar. Prva svijeća koju smo izradili bila je "Sinjorina" i trebala je biti samo jedna i mali ukras samo za nas. Kada smo počele dobivati sve više upita za svijeće postalo nam je jasno da nismo jedine kojima su se svidjele. Nakon toga je krenulo istraživanje o vrstama voska, procesu izrade, mirisnim uljima i pigmentima što nam je bilo potpuno nepoznato i novo - kaže nam Elena kojoj je rodni Dubrovnik neiscrpna inspiracija, a od samog starta ideja je bila tu zaljubljenost u Grad pretvoriti u nešto opipljivo.

- Tako je počela priča sa svijećama inspiriranima baštinom, proces je išao polagano jer smo htjele biti sigurne da ćemo stvoriti nešto što neće nalikovati "običnom suveniru". Naš "Maskeron", "Sveti Vlaho" ili "Minčeta" nisu samo mirisne svijeće, iza tih motiva se kriju stoljetne priče, a ovo je samo jedan mali pokušaj da ih održimo živima, a kako nam je cilj odati počast obilju kulturne baštine Lijepe naše, osmislile smo svijeće "Dioklecijanova palača" i "Šibenska katedrala" - objašnjava nam Elena čiji brend u ponudi ima i svijeće inspirirane ljudskim tijelom. Kako kaže, iza jednog malog i naizgled običnog predmeta stoji jedna lijepa poruka – njihove Sinjorine, Gospari, Gospoje i Gospođe koje prvenstveno slave različitost, ljepotu i nesavršenstvo.

image

ka cukar

"Slatko kao cukar"

- Proces izrade započinje od odabira voska i kalupa, biranja boje i mirisa do samog pakiranja. Sama izrada svijeće, posebno ako je ona napravljena prema ručno rađenom kalupu, zna trajati tjednima pa i mjesecima. Počinje od glinene figure, preko odabira silikona, pa do finalnog dorađivanja kalupa. Iza njih stoji puno propalih pokušaja, sati i sati rada, međutim sve se to isplati kada vidimo finalni proizvod - govori Elena.

Pozitivni komentari su ono što ih svakim danom sve više iznenađuje, a upravo su oni bili i razlog što je cijela priča iz hobija prerasla u malu poduzetničku avanturu.

image

ka cukar

"Slatko kao cukar"

- Posebno je lijepo čuti pozitivne komentare na naše svijeće inspirirane hrvatskim znamenitostima jer je njihova izrada od početka do samog kraja ručni rad – od kalupa do finalne svijeće. Danas naše svijeće putuju po cijeloj Hrvatskoj pa čak i do Švicarske, a najviše nas razveseli dobiti sliku i vidjeti kako ih je netko uklopio u svoj kutak doma - za kraj nam je kazala Elena.

Još jedan brend koji nas je oduševio je "Pampas Artisan Candle". Ana Kramarić nam objašnjava kako je sve krenulo prije tri godine ispod jednog pampasa na Pašmanu dok je bila trudna što ju je još više motiviralo da želi udisati što je moguće prirodnije mirise kako bi zaštitila dijete i sebe.

image

Pampas Artisan Candle

Pampas Artisan Candle

- Tada sam saznala koliko je na tržištu raširena prodaja toksičnih vrlo pristupačnih svijeća u kojima se nalaze vrlo otrovan parafin, boje i umjetni parfemi koji potiču stvaranje teških bolesti. Život na otoku me smirio i otvorio mi putove kojima želim ići i stvarati kako bih svojim klijentima ponudila istinsku prirodu u čaši u kojoj mogu bezbrižno uživati i bebe i djeca, ljubimci, osobe koje pate od astme i oni koji jednostavno vole i cijene svoje zdravlje - govori nam Ana te ističe kako je važno znati da svako eterično ulje ima svoju svrhu, da treba biti čisto i kupljeno od provjerenih certificiranih proizvođača koji koriste prirodne sastojke.

- Veseli me spoznaja da sam jedinstvena i što imam predivnu priliku za dijeljenje ljepote otoka na ovaj način i svakodnevno se trudim prenositi svoje znanje svima koji rado uče o samopomoći. Moja su djela puna ljubavi i veliki sam zagovornik zdravog života i alternativne medicine jer smatram da previše zapostavljamo ono važno, a to je vraćanje tamo gdje pripadamo i iz čega smo stvoreni, iz prirode, one nematerijalne, potpuno čiste. Svaku svijeću radim tek po narudžbi, svaka je ručno izrađena i personalizirana tako da sami birate spoj eteričnih ulja od ponuđenih, veličinu, ulijem vosak i ulje u posudicu koja vam je draga kako bismo joj ponovo vratili svrhu i smanjili proizvodnju smeća - govori nam Ana koja voli kupcima dopustiti da se igraju i budu kreativni u stvaranju svoje svijeće.

image

Pampas Artisan Candle

Pampas Artisan Candle

Interesantno je što za svoj brend "Pampas Artisan Candle" nema web-stranicu ili shop. Zbog čega je to tako, zanimalo nas je.

- Više me veseli starinska metoda kako je nekad bilo jer želim izbjeći masovnu proizvodnju i gotove proizvode bez duše. Volim se dogovarati oko detalja i da svaka svijeća dobije svoju dozu pozitivne energije i pažnju, a najpopularnija svijeća je spoj sojinog voska, kokosovog ulja, cvijeta soli s eteričnim uljima za čišćenje od negativne energije u keramičkoj čašici s poklopcem u nježno ružičastoj boji – kaže nam Ana..

Posljednja koja nas je oduševila je Lana Horvat koja stoji iza domaćeg brenda "Holart" za koji je ‘glavni krivac‘ pandemija koronavirusa, ali i potres u Sisku i Petrinji nakon kojeg je Lana tražila način kako zaokupiti misli. Brend je pokrenut nakon višemjesečnog istraživanja i testiranja kojima su prethodili online tečajevi i edukacije. Nabavila je materijale, stavila skice na papir i odredila u kojem smjeru želi ići i tko će joj biti ciljna skupina. Prva ideja rodila se na odmoru u Šibeniku i upravo zbog toga prvi proizvodi su inspirirani tim dalmatinskim gradom. Tako u ponudi ima primjerice vosak Jadrija koji podsjeća na bezbrižne ljetne dane na plaži.

- "Holart" nudi mirisne voskove i svijeće od sojinog voska i najkvalitetnijih mirisnih ulja bez parabena i ftalata. Svijeće izrađujem od 100-postotnog sojinog voska i najkvalitetnijih mirisnih ulja iz Velike Britanije i pamučnih ili drvenih fitilja. Na taj su način moje svijeće manje štetne za korisnike i okolinu, duže gore nego parafinske i ne stvaraju čađu - objašnjava nam Lana koja je zaslužna i za magičan izgled pakiranja za koja dizajnira i izrađuje sve etikete.

image
Holart svijeće

- Kupci vole svijeću "Piece of Cake" za koju me inspirirala rođendanska torta, "Forestu" koja podsjeća na jesenske dane, ali i "Phariu" za koju sam dobila inspiraciju tijekom ljetovanja na Hvaru. Mirisni voskovi za aroma lampe su čak i popularniji jer traju zbilja dugo i mirišu intenzivnije od svijeća, a i taj uz jači intenzitet, zbog kvalitete mirisnih ulja, ne stvaraju glavobolju. Najpopularniji voskovi su "Jadrija" i "Dream Catcher" koji su i moji osobni favoriti – objašnjava Lana te dodaje kako su joj najčešći kupci djevojke koje vole ukrasiti interijer kvalitetnom i efektnom svijećom, dok mirisne voskove kupuju i muškarci koji vole da im prostor ugodno miriše.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

25. travanj 2024 13:28