Overlay
spektakl od slatkog

Tri torte za doček Nove: dobili smo recepte koji obaraju s nogu, jedini je problem za koju se odlučiti...

Piše Stil
Foto Veseli trbuh, Bake Me, Pregacha
30. prosinca 2022. - 14:35

Torta za doček Nove godine posebna je kategorija u svijetu slastica. Mora biti spektakularna, raskošna, pomalo dekadentna i dovoljno primamljiva da je poželimo zagristi unatoč tome što smo se već nauživali drugog ića i pića. Čak ni specijalni efekti, poput prskalica, nisu na odmet, a po pitanju okusa sasvim je uputno provući neko od alkoholnih pića koja će se posluživati u istoj prilici ili pak ubaciti nešto kiselkasto i osvježavajuće, poput malina i marelica. Čokolada je, pitate li nas, apsolutno neizostavna. Uspjeli smo pronaći recepte koji zadovoljavaju sve spomenute uvjete, a za njih su zaslužne nadarene i vrijedne gastroblogerice Irena Gavran (Pregacha), Anita Kozina (Veseli trbuh) i Nina Mrvica (Bake Me).

Vjerujemo da će oduševiti sve bonkuloviće.

image
@pregacha


Fantastična rumastična torta
 (Irena Gavran)

Sastojci za biskvit:

140 g tamne čokolade 70%

230 g maslaca

4 jaja

30 ml ruma

200 g šećera

120 g brašna

200 g tostiranih i ugrubo sjeckanih lješnjaka

Sastojci za dacqouise koru :

160 g bjelanjaka (4 velika bjelanjaka)

Prstohvat soli

140 g šećera

160 g mljevenog prženog lješnjaka

Sastojci za kremu:

320 ml mlijeka

300 ml vrhnja za šlag

4 žumanjka

100 g šećera

300 g tamne čokolade

4 lista želatine

50 ml ruma

+ karamel po želji ili pekmez neki

Priprema biskvita:

Otopite čokoladu na pari. U drugoj posudi otopite maslac.

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Kalup promjera 26 cm dobro namastite i pobrašnite sa svih strana, a višak brašna istresite.

Lješnjake grubo nasjeckajte i pomiješajte sa prosijanim brašnom. 

Miksajte jaja i šećer na najvećoj brzini dok ne postanu svijetla i ne povećaju volumen. Dodajte otopljenu čokoladu i rum, pa sjedinite. Dodajte otopljeni maslac i sjedinite. Na kraju dodajte brašno sa lješnjacima i lagano mikserom sjedinite smjesu.

Istresite u pripremljeni kalup i pecite 20 ak minuta - čačkalica može imati par mrvica. Biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se skroz ohladi.

Priprema dacqouise kore:

Na papiru za pečenje ocrtajte kružnicu promjera 26cm.

Mikserom mutite bjelanjake i sol. Kad se počne pjeniti dodavajte žlicu po žlicu šećera. Na kraju špatulom umiješajte mljeveni lješnjak. 3/4 smjese istresite na papir za pečenje i oblikujte disk unutar opcrtanog dijela. Ostatak možete iskoristiti za ukrase - puslice, ružice ili štapiće. Ostavite da se ohladi pa pažljivo odvojite koru od papira za pečenje.

Na biskvit namažite željenu količinu karamela (ili pekmeza), pa na karamel ide kora od bjelanjaka.

Priprema kreme:

Želatinu potopite u hladnoj vodi, mlijeko i vrhnje za šlag stavite na laganu vatru. Žumanjke i šećer sjedinite pjenjačom.

Kad je mlijeko s vrhnjem skoro provrilo, malo po malo dodajte ga smjesi od žumanjka i šećera. Miješajte dok ulijevate. Vratite smjesu na štednjak i na srednjoj vatri kuhajte dok se smjesa ne zgusne, oko pet minuta. Nećete dobiti jako gustu smjesu, dobit ćete nešto kao rijetki puding i tako treba biti. Bitno je da ne bude prejaka, jer bi to moglo dovesti do grudanja žumanjka u kremi. Ako se to slučajno dogodi - kremu procijedite kroz sitno cjedilo.

U vruću kremu dodajte omekšalu želatinu, pa miješajte da se otopi, a nakon toga i čokoladu nasjeckanu na kockice. Kad se čokolada otopi i krema sjedini, dodajte rum i promiješajte. Ostavite ju 10 ak min na sobnoj temperaturi uz često miješanje.

Kremu istresite na tortu pa je ostavite na hlađenju par sati.

image
@bake_me_by_nina

 

Torta od čokolade i kikirikija

(Nina Mrvica)
 

Sastojci za biskvit:

220 g maslaca sobne temeprature

220 g šećera

4 jaja L veličine

180 g glatkog brašna

2 žlice praška za pecivo

prstohvat soli

50 g kakaa

120 g kipuće vode

2 žličice instant kave

Sastojci za kremu: 

180 g maslaca sobne temeprature

240 g šećera u prahu

220 g maslaca od kikirikija s komadićima kikirikija

170 g vrhnja za šlag

Dodatno:

650 g čokoladnih kuglica po izboru

Priprema:

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Tri kalupa za pečenje promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Pjenasto izradite maslac i šećer. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kakao. Kipućoj vodi dodajte instant kavu. Smjesi s maslacem dodajte pola količine brašna i lagano sjedinite mikserom. Dodajte kavu i promiješajte špatulom. Dodajte preostalo brašno i špatulom sve sjedinite. Tijesto ravnomjerno rasporedite u kalupe i pecite 20-25 minuta.

Za kremu izradite maslac dok ne postane kremast, dodajte mu šećer u prahu pa počevši od najmanje brzine krenite miksati. Kada se šećer povezao, dodajte maslac od kikirikija i ponovo sve izradite mikserom. U komapaktnu smjesu ulijte vrhnje za šlag i miksajte dok se krema ne formira i ne poveća svoj volumen.

Na sredinu pladnja za posluživanje postavite malo kreme pa na to stavite prvi biskvit. Na biskvit stavite 1/3 kreme pa je špatulom poravnajte. Postavite drugi biskvit pa ponovite postupak. Postavite i zadnji biskvit i cijelu tortu obložite preostalom trećinom kreme i ukrasite čokoladnim kuglicama počevši ih slagati od vrha torte. Tortu spremite u hladnjak preko noći kako bi se sve lijepo povezalo i kuglice zalijepile s kremom.

image
@veseli_trbuh

 

Novogodišnja torta

(Anita Kozina)

 

Sastojci za biskvit:

3 jaja

4 žlice šećera

2 vanilin šećera

100 ml ulja

3 žlice mlijeka

5 žlica brašna

6 g praška za pecivo (1/2 vrećice)

2 žlice kakaa

Sastojci za kremu:

400 g milerama

500 g slatkog vrhnja

15 g želatine

5 žumanjka

180 g šećera

60 ml sirupa (isti omjer, npr. 50 ml i 50 g, vode i šećera ukuhajte u sirup)

400 g kreme od kestena

Žele od ribizla:

300 g ribizla

100 g šećera

1 vanilin šećer

10 g želatine

Tanki sloj čokolade:

100 g čokolade

2 žlice ulja

Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte ulje pa zatim mlijeko, dobro promiješajte te dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve izmiksajte te izlijte u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i premazali maslacem. Pecite na 180 stupnjeva. Nakon 13 minuta provjerite čačkalicom je li pečeno. Biskvit ohladite te mu odrežite rub u krug za otprilike pola centimetra.

Slatko vrhnje izmiksajte u šlag i stavite u hladnjak. Želatinu pripremite prema uputi na vrećici. Žumanjke dobro izmiksajte. Šećer pomiješajte s malo vode i otopite u loncu na laganoj vatri. Ako imate termometar, nastojte da temperatura šećera i vode dođe do 120 stupnjeva. Dodajte otopljeni šećer u jaja i nastavite miksati. Dodajte nabubrenu želatinu, mileram i slatko vrhnje te sve dobro povežite. Od te smjese odvojite 2/3 i pomiješajte s kremom od kestena.

Ribizl, šećer i vanilin šećer stavite u lonac na laganu vatru i miješajte dok se šećer ne otopi, a ribizli ne omekšaju. Sve dobro izmiksajte štapnim mikserom te dodajte želatinu koju ste pripremili prema uputi na pakiranju. Kalup promjera 22 cm obložite prozirnom folijom te ulijte pasirane ribizle. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te zatim prebacite u zamrzivač.

Čokoladu otopite na pari te joj dodajte ulje. Sve dobro promiješajte. Na papiru za pečenje iscrtajte krug veličine 22 cm. Čokoladu izlijte unutar kruga i ravnomjerno rasporedite po krugu. Ostavite da se skroz ohladi.

Slaganje:

Biskvit

Pola kreme od kestena

Čokoladni sloj

Druga polovica kreme od kestena

Žele od ribizla

Ostatak kreme od milerama

Mirror glazura

 

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

20. travanj 2024 13:28