Overlay
istinsko utočište

Treba vam potpuni odmor? U mirnoj jadranskoj uvali postoji mjesto na kojem se pleše na mjesečini, pronalazi izgubljena ravnoteža i budi kreativnost. Doznali smo detalje!

Piše Tea Sumić Miletić
7. kolovoza 2022. - 13:24

Ne bi li bilo lijepo s godišnjeg se odmora vratiti potpuno preporođen? To bi zapravo i bio smisao godišnjeg, no nakon ljetovanja u kaosu obiteljskih okupljanja i prekrcanih plaža, obično nam treba još jedan. U potrazi za mjestom na kojem se zaista moguće "na miru odmoriti", uživajući pritom u predivnoj prirodi, naišli smo na zanimljivu opciju – joga resort. I to kakav! U slikovitoj uvali Buljarica na crnogorskoj obali smjestila se Mahakala Retreats, koju su osnovale majka i kći, Vesna i Marijana Lemm. Zamislile su je kao mjesto na kojem je moguće uroniti u prirodne ljepote i odmaknuti se od pritisaka svakodnevnoga života. Usporiti, opustiti se, povezati se sa svojom nutrinom, pronaći osjećaj ravnoteže, probuditi kreativnost... A tko sve dolazi u Mahakalu u potrazi za tako posebnom vrstom odmora? Kako doznajemo, riječ je o poprilično šarolikom društvu.

image

Ana Kutija

– Imamo puno gostiju od ranih 20-ih do 50-ih godina, ali ponekad i mlađe i starije osobe. Naši su retreat programi otvoreni za sve dobne i spolne skupine i volimo imati različite ljude iz svih sfera života, s različitim perspektivama. Vjerujemo da što je veća dobna razlika i što su veće "razlike" među našim gostima, to za njih može biti korisnije, jer mogu toliko toga naučiti  povezujući se s ljudima koje inače ne bi susretali kroz svoj svakodnevni život – objašnjavaju nam Vesna i Marijana, te navode kako trenutno imaju tri retreat programa, od kojih je kod njihovih posjetitelja najpopularniji Wild Women Retreat, odnosno "Utočište divljih žena", sedmodnevno "putovanje ljubavi prema sebi, sestrinstva i buđenja divlje žene" tijekom kojeg se posjetitelji(ce) povezuju sa svojom nutrinom, senzualnošću, mudrošću i kreativnošću dok pjevaju, smiju se, jedu zdravo i plešu pod mjesečinom. Prošle je godine proglašen najboljim ženskim retreatom u Europi. Naravno, svi termini za ovu godinu su rasprodani.

Pitamo kakve su reakcije posjetitelja na njihove programe, što im se najviše sviđa u Mahakali.

– Najviše hvale cjelokupnu, otvorenu atmosferu punu ljubav. Sve dočekujemo srdačno i bez predrasuda, nudimo im siguran prostor i ozračje koje promiče autentičnu vezu između samih gostiju, kao i osoblja i gostiju. Ovdje je vrlo lako steći prijateljstva jer vas svi prihvaćaju upravo onakvima kakvi jeste. Sviđaju im se i naša zdrava, ukusna hrana i lijep smještaj u blizini plaže, kao i kombinacija raznovrsnih aktivnosti i slobodnog vremena. Naši se posjetitelji odmaraju od svakodnevnog života, a taj osjećaj mira, taj "komadić Mahakale", kao i druge praktične alate za suočavanje sa stresom koje su naučili tijekom retreata, nose sa sobom kući u svakodnevni život – otkrivaju nam te dodaju kako su često znali dobiti pozitivne povratne informacije o tome koliko je iskustvo odmora u Mahakali bilo transformativno.

Kako se radi o joga utočištu, zanimalo nas je primaju li i posjetitelje koji nemaju iskustva s prakticiranjem te drevne vještine.

– Naši su retreatovi otvoreni za ljude koji nikada prije nisu probali jogu, pa su i početnici više nego dobrodošli. Međutim, ako ste napredniji yogi, još uvijek smo u mogućnosti prilagoditi naše satove joge tako da vam budu izazovni i zabavni. Nastojimo zadovoljiti sve razine i uvijek nudimo prilagodbe za osobe s ozljedama. No, također, želimo naglasiti da smo mi puno više od samo joga retreata i da su naši programi puno više od pukih satova joge, svojim gostima nudimo niz različitih radionica posvećenih vježbama disanja, plesu, ekologiji, a tu su i radionice fermentacije, ceremonije kakaa, kreativnog samoizražavanja... – objašnjavaju nam te naglašavaju kako su svi njihovi retreatovi all inclusive paketi koji uključuju sedam noćenja, dva velika dnevna veganska bifea, dnevne satove joge, dnevne inspirativne radionice, izlete poput šetnji do vodopada i obilaska obale brodom, a uključuju i neograničen pristup toplicama, jacuzziju smještenom na krovu te infracrvenoj sauni.

embed_photo}5073510{/embed_photo}

– Naša misija je pokazati da je joga za svakoga, bez obzira na to koliko ste fleksibilni i koliko iskustva imate. Ako možete disati, možete raditi jogu! Joga nije pomicanje tijela na kompliciran način, riječ je o sjedinjenju uma, tijela i duha. U današnjem brzom svijetu, mnogi od nas nisu ni svjesni veze između uma, tijela i daha, jer su nam umovi ispunjeni svakodnevnim smetnjama i odgovornostima, zbog čega gubimo iz vida važnost ove povezanosti uma, tijela i daha. Mi smo tu da vas podržimo da napravite korak unatrag i usporite, pružajući vam vještine koje možete nastaviti koristiti nakon što se vratite kući. Kako bismo to učinili učinkovito, kombiniramo tradicionalne prakse joge s modernim znanstvenim i neuroznanstvenim znanjem. Joga koju prakticiramo u Mahakali temelji se na sporom hatha stilu, ispreplićući elemente sivanande, bhakti i vinyase. Večernji tečajevi uključuju yin, obnavljajuću jogu, yoga nidru i intuitivno kretanje. Stil joge koji se prakticira na svakom retreatu može se neznatno razlikovati ovisno o prisutnim učiteljima – navode, te ističu još jednu jako bitnu stavku – okoliš.

image

Processed with VSCO with a6 preset

– U Mahakali, priroda nam je jako važna i smatramo se nevjerojatno sretnima što smo se smjestili usred predivne crnogorske prirode, u uvali koja je jedna od posljednjih preostalih bočatih močvara na jadranskoj obali. To je jedno od najvažnijih staništa divljih životinja, dio migracijske rute za veliki broj ptica, no važno je stanište i za druge vrste koje u njemu obitavaju tijekom cijele godine, poput 66 vrsta leptira i 41 vrste vretenaca. Buljarica je ključni ekosustav za divlje životinje koje naseljavaju područje, no kao i druga obalna područja na Jadranu, i ona je ugrožena čovjekovim djelovanjem. Zbog toga smo odlučili učiniti svoj dio posla i dio ovogodišnjih resursa uložiti u izgradnju projekta očuvanja, u nadi da ćemo sačuvati preostala područja divlje prirode u ovoj uvali. Osim toga, usredotočit ćemo se na regeneraciju nekih od starijih poljoprivrednih zemljišta u društvene vrtove i regenerativne šume hrane pružajući zajednici priliku da se uključi. Naš je cilj dati sve od sebe da očuvamo i obnovimo prirodni okoliš, jer smatramo da je pravi blagoslov što smo njime okruženi – poručuju iz Mahakale te kod nas zbog toga zaslužuju još jedan veliki plus.

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

 

17. travanj 2024 21:32