Overlay
od starog novo

Transformacija za čistu peticu: spretni meštar Tomislav otkrio nam je kako je od zapuštenog komada namještaja napravio trendi komodu

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Tomislav Žeravica
24. travnja 2021. - 10:32

Vuče li vam se negdje po kući komad namještaja koji više ne možete smisliti, ali vam ga je žao baciti, zasučite rukave i bacite se na preuređenje. Da to nije tako teško kao što se čini na prvu pomisao, dokaz je primjer koji smo pronašli u popularnoj Facebook grupi Majstor u svom domu, a za njega je zaslužan mladi i spretni majstor Tomislav Žeravica. Tomislav se preuređivanjem namještaja i obradom drva bavi već neko vrijeme pa njegove savjete itekako vrijedi uzeti u obzir. Rado nam je dao podrobno objašnjenje cijelog procesa koji je ružni, stari, zapušteni komad namještaja pretvorio u vrlo trendi i kul komodu.

image
Tomislav Žeravica
Tomislav Žeravica

- Komoda je izvorno bila gornji zidni element, stariji od mene 32-godišnjaka, koji je bio u kompletu s radnim stolom. Napravljena je od iverice i na njoj je bio laminatni dio u imitaciji drveta. Dugo nisam znao što bih s njime, dok mi nije sinula ideja da ga preuredim u komodu za TV ili knjige, dekoracije i slično. Prvo što sam napravio bilo je temeljito čišćenje vlažnom krpom, a zatim sam uz pomoć brusilice i brusnog papira 80 granulacije skinuo ostatak prljavštine i završni premaz.

Bojenje sam započeo primerom na nitro bazi, nanio sam ga u dva sloja. Zatim sam nanio dva sloja zagasite maslinastozelene boje, također na nitro bazi, te na kraju mat finish. Koristio sam valjak namijenjen baš za nitro boje koje se brzo suše, a postanu li preguste, lako se razrijede nitro razrjeđivačem.

image
Tomislav Žeravica

Za komodu sam odabrao jednostavne crne nogice, a frontu sam ukrasio letvicama od borovine koje sam premazao lazurnom bojom u boji oraha. Nakon toga sam izbušio rupice da bih ih lakše čavlićima učvrstio u komodu, jer ako se prethodno ne naprave rupice, tako tanke letvice znaju popucati. Ručkice sam našao negdje u svojoj radionici i to je više-manje to - objasnio nam je Tomislav koji, inače, ima svoj Etsy shop u kojem prodaje zidne dekoracije od drveta i gline.

Za kraj ga pitamo gdje pronalazi inspiraciju za svoje radove.

- Nadahnuće često dobijem dok gledam kako su drugi nešto napravili, tada kombiniram, spajam slike inspiracija i na kraju dobijem nešto sasvim novo. Lakše mi je kad skiciram na papiru ili u photoshopu, jer mi to pomaže da imam jasniju viziju - zaključio je vješti Tomislav.

19. travanj 2024 04:44