Overlay
zaljubljena u kužinavanje

Tonka, reci ručak: upoznajte Splićanku koja uvijek ima super odgovor na vječno pitanje ‘Ajme šta ću danas kuvat?‘. Otkrila nam je i svoje hit recepte za ljeto

Piše Tea Sumić Miletić
26. lipnja 2022. - 15:00

Tonka, reci... e, pa ovaj put nije cvrčak. Nego ručak. Tako se, naime – Tonka, reci ručak – zove simpatičan profil iza kojega stoji Splićanka Tonka Petričević, inače po struci magistra ekonomije, zaposlena kao voditeljica Odjela za potporu provedbi projekata na Splitskom sveučilištu. Kužinavanje joj je, kako nam kaže, hobi i način kreativnog izražavanja, a nadahnuće za svoje kulinarske avanture pronalazi u Mediteranu.

Velika je obožavateljica putovanja, osobito po sredozemnim zemljama, gdje upija ljepotu povijesnih gradića i prirode, ali također radoznalo istražuje raznolikosti lokalne gastronomije. Kulinarstvo ju je, kaže nam, zanimalo odmalena, oduvijek je listala kuharice i časopise, gledala emisije o kuhanju, upijala ideje, a kako bi joj sve što je otkrila bilo na jednom mjestu, pokrenula je Facebook profil.

– Želja mi je bila imati sve najdraže recepte zapisane na jednom mjestu, kako ih ne bih zagubila i kako bih ih lakše dijelila s prijateljima koji su ih tražili, a kad sam ga jednom pokrenula, uskoro sam se uključila u Facebook grupe srodne tematike i uživala u prikupljanju i dijeljenju ideja. Instagram profil napravila sam tek kasnije, kada sam shvatila da mi je jako zanimljiv cijeli taj proces od ideje što skuhati za ručak ili napraviti za desert, do same objave s fotografijom i popratnom pričom. Kako je rastao broj pratitelja, krenule su i prve suradnje s domaćim brendovima, što me jako veseli, s obzirom na to da sam u ovo krenula kao potpuni amater. Danas mi je Instagram, uz putovanja, stalan izvor inspiracije za nove recepte. Nema boljeg nego probati lokalne specijalitete i nakon povratka doma pokušati rekreirati jelo i na taj način obogatiti jelovnik. Samo da nije jednolično i dosadno – smije se Tonka. 

Pitamo je postoji li neka vrsta hrane koja joj je osobito draga, a Tonka će na to kako je veliki gurman koji jede gotovo sve, pa kad krene izdvajati najdraže, ne može stati...

– Obožavam tjesteninu na sve načine, kao i složence od povrća, mesa i sira. Ako bih morala izdvojiti neke od recepata s profila kao najdraže, to bi bile lazanje s blitvom i sirom, cannelloni s mesnim umakom te razne vrste kremastih tjestenina, ali jako su mi drage i manistra sa šalšom ili bolonjeze umakom, koje kod mene uvijek prolaze jer volim jednostavna i konkretna jela. Ako pogledate malo jesenske recepte na profilu, primijetit ćete da obožavam i tikvu i da je koristim u puno slatkih i slanih recepata. Sir koristim u svim oblicima i to je vjerojatno najčešći sastojak na koji ćete naići na mojem profilu. Volim šarenilo na tanjuru, tako da ćete naći i razne salate od sezonskog povrća, pite, umake... Što se tiče slastica, među omiljenima su mi svakako one kiselkaste i osvježavajuće, kao što su cheesecake, torta od mrkve i torta od limuna i borovnica. Ipak, ako moram izdvojiti jednu, to bi definitivno bio jednostavni štrudel od jabuka poslužen s kuglom sladoleda od vanilije. A to je jasno i po receptima koje objavljujem, vidi se da ne volim baš deserte s puno šlaga i šećera pa teško da ćete na profilu naći baklavu ili rahat-lokum – govori splitska gastroblogerica, a mi ne možemo odoljeti a da priču malo ne skrenemo na zafrkanciju pa je pitamo bi li nam otkrila neku svoju kulinarsku (ne)zgodu koja ju je dobro nasmijala ili iz koje je nešto zgodno naučila.

– Kako obožavam cimet, jednom sam ga bila stavila malo previše u kolač. Okus je bio toliko intenzivan da cimet nisam uopće jela nekoliko godina. Srećom, sada ga ponovno koristim, ali u umjerenim količinama. Ostale nezgode koje su se dogodile vezane su isključivo uz nestrpljivost, tako da uvijek pričekajte da se biskviti i krema potpuno ohlade prije slaganja torte. Ipak, ako imate brze reflekse, da se spasiti čak i torta koja je skliznula u sudoper – smije se ona.

Za kraj je molimo da nam preporuči nekoliko recepata sa svojeg Instagrama koji su onako baš idealni za ljeto.

– Ljeto je nezamislivo bez sezonskog povrća: poma, balancana i tikvica, koje obožavam kombinirati sa sirom i obogatiti mediteranskim začinskim biljem. Super su mi ljetni složenci, kao što je parmigiana od balancana, jer imate potpuni obrok koji je zasitan i preukusan. Za laganiji obrok preporučujem ljetne salate, u kojima volim kombinirati sezonsko voće (npr. breskve), rikolu, feta sir, masline, krastavce… i ostale sastojke po želji, a kombinacija je bezbroj!

 

image

Tonka, reci ručak

Ljetna salata s breskvama i burratom

SASTOJCI (za 3 osobe):

oko 150 g rikole

burrata

mini mozzarelle

4 breskve

nekoliko listića bosiljka

malo maslinova ulja

3 žlice maslinova ulja

1 žlica balzamičnog octa

 malo soli

PRIPREMA:

Rikolu operite i posušite.

Svaku breskvu prerežite na četvrtine, uklonite im koštice.

Dijelove bresaka lagano premažite uljem, pa kratko pecite na roštilju ili gril-tavi, s obje strane (gdje nema kore), dok ne dobiju tamne crte.

Pomiješajte sastojke za preljev.

Na tanjur posložite salatu, ocijeđenu burratu i mini mozzarelle, pa na kraju breskve i natrgane listiće bosiljka.

image

Tonka, reci ručak

PUNJENE LIGNJE 

SASTOJCI 

– 10-ak liganja

– 4 žlice krušnih mrvica

– bijelo vino

– 2 žlice parmezana

– 2 češnja češnjaka

– šaka peršina

– limun

– 1 jaje

– sol

– ulje

PRIPREMA:

Lignje očistite, odrežite im krakove i peraje.

Na tavi u malo ulja popržite sitno nasjeckane krakove i peraje, posolite, pa ih zalijte s malo vina. Kad vino ispari, dodajte sitno narezani peršin, češnjak i krušne mrvice.

Promiješajte i maknite s vatre.

U smjesu dodajte naribani parmezan i umućeno jaje.

Lignje punite smjesom (do otprilike 4/5), a rubove zatvorite čačkalicom.

Pržite ih na ulju oko 10 minuta, uz povremeno okretanje. Zalijte ih s malo vina, pustite da ispari, pa dodajte nasjeckani peršin i kuhajte još nekoliko minuta.

Poslužite uz limun, salatu i ostale priloge po želji.

image

Tonka, reci ručak

Cheesecake s borovnicama

SASTOJCI:

200 g mljevenog Plazma keksa

100 g otopljenog maslaca

700 g krem sira (ovdje: 500 g sira za cheesecake + 200 g sirnog namaza)

450 g smrznutih borovnica

1 limun

 2 žlice šećera u prahu

2 vrećice vanilin šećera

200 ml vrhnja za šlag

100 g bijele čokolade

 

PRIPREMA:

Prvo u lonac stavite borovnice, sok pola limuna i 2 vanilin šećera. Kuhajte otprilike 10 minuta, dok borovnice ne puste sok i počnu se raspadati. Prohladite na sobnoj temperaturi.

Na pari ili u mikrovalnoj otopite čokoladu. Također prohladite.

Za podlogu pomiješajte maslac i keks. Utisnite u kalup promjera 24 cm, poravnajte i spremite na 10-ak minuta u hladnjak.

Za to vrijeme izmiksajte sireve, šećer i vrhnje za šlag. Smjesa treba biti čvršća, ali ne prečvrsta.

Dodajte prohlađenu čokoladu i sok pola limuna. Miksajte još kratko da se sve poveže.

Preko podloge izlijte pola smjese sa sirom. Po površini naslažite malo više od pola borovnica (ocijedite ih malo od tekućine).

Preko izlijte i ostatak smjese sa sirom. Po vrhu izlijte ostatak borovnica s tekućinom. Ohladite preko noći.

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

 

23. travanj 2024 16:31