Overlay
savršenstvo

Svi su poludjeli za juhom od tortelina: ovo je genijalan novi način za uživanje u prefinoj tjestenini! Imamo tri recepta

Piše Stil
Foto shutterstock
18. siječnja 2023. - 14:08

U posljednje vrijeme čini nam se gdje god da pogledamo svi uživaju u juhi od tortelina. Čitajući recepte, jasno nam je zašto je tako popularna. Ideja je zapravo sasvim jednostavna (i logična) i pomaže nam učiniti običnu juhu, poput one od rajčica, tisuću puta zanimljivijom. Ujedno pruža novi način uživanja u prefinim tortelinima. Nudimo vam tri recepta pa birajte po svom guštu.

 

Jednostavna juha od tortelina 

Sastojci

1 limenka rajčica

500 g talijanske kobasice

200 g tortelina

200 g špinata

1 l pilećeg ili povrtnog temeljca

1/2 glavice žutog luka

1 žlica usitnjenog češnjaka

2 žlice ribanog parmezana

2 žlice svježeg bosiljka 

1 žlica biljnog ulja

sol, papar

Priprema:

Na zagrijanom ulju pirjajte luk nasjeckan na kockice, kad omekša dodajte mu usitnjenu kobasicu i pržite je miješajući 2-3 minute. 

Ocijedite višak masnoće i dodajte zgnječenu konzerviranu rajčicu, temeljac, bosiljak, sol i papar. Zakuhajte, poklopite i smanjite vatru na najnižu. Lagano kuhajte 20-ak minuta.

Dodajte torteline i špinat i kuhajte još 5-10 minuta, dok tjestenina ne omekša.

Ukrasite nasjeckanim parmezanom i poslužite.

 

Kremasta juha od tortelina

Sastojci

500 g talijanske kobasice

300 g tortelina sa sirom

200 g špinata

500 ml vrhnja za kuhanje

180 g konzervirane rajčice

1 l pilećeg temeljca

200 ml suhog bijelog vina

100 g brašna

1 žuti luk

2 stabljike celera

2 mrkve

3 češnja češnjaka

1 žlica biljnog ulja

1/2 žličice suhog timijana ili origana

1 žličica sjemena komorača

listići parmezana 

sol, papar

Priprema:

Na zagrijanom ulju prepržite usitnjenu kobasicu, a kad porumeni dodajte usitnjeni luk, celer i mrkvu pa pirjajte oko 5 minuta. Dodajte češnjak, začine i rajčice, pirjajte uz miješanje dok ne zamiriše pa dodajte vino i pustite ga da iskuha. 

Ubacite brašno i pirjajte uz miješanje oko 1 minutu. Postupno dodajte zagrijani pileći temeljac, dobro promiješajte i zakuhajte do vrenja. Smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. 

Dodajte vrhnje, skuhane torteline i špinat. Kad su tortelini skuhani, poslužite sa svježim peršinom i parmezanom.

 

Juha od tortelina s keljom

Sastojci

250 g tortelina sa sirom

200 g kelja

1 žuti luk

2 mrkve

1 lukovica komorača

2 žlice maslinovog ulja

2 žličice balzamičnog octa

2 režnja češnjaka

1 limenka rajčice 

1 litra povrtnog temeljca

1 žlica svježeg timijana

1 žlica svježeg peršina

¼ žličice crvene paprike

sol, papar

po želji: 2-3 žličice pesta

Priprema:

Na zagrijanom ulju pirjajte usitnjeni luk, mrkvu i komorač dok ne omekšaju. Posolite, popaprite, dodajte balzamični ocat, češnjak, rajčice, temeljac, timijan i crvenu papriku. Poklopite i kuhajte oko pola sata. Pred kraj dodajte tanko narezan kelj.

U međuvremenu skuhajte torteline prema uputama na pakiranju dok ne postanu al dente. Dodajte torteline u juhu i kuhjate još 2 minute.

Začinite po ukusu, dodajte sjeckani peršin i po želji malo pesta po izboru.

Pratite Stil na Instagramu Facebooku!

14. lipanj 2024 12:54