Overlay
slatka iskušenja

Šibenka Nina gušta kuhati i vodi super blog: sve nam je ispričala, otkrila recepte i mali trik bez kojeg baš ništa ne ide

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Nina Bedrica
22. siječnja 2023. - 14:25

"Kuhanju je moj hobi, ljubav, nešto što me jako opušta i veseli, moj ispušni ventil" kaže nam Nikolina Bedrica iz Šibenika, čiji profil na Instagramu, Slatka iskušenja, rado pregledamo u potrazi za receptima koji lako uljepšaju dan. Jednostavni, lijepo objašnjeni i ilustrirani, brzo nas dovedu u slatko iskušenje. A mora se priznati i da ih Nina poprilično redovito objavljue, što je, s obzirom da je riječ o mami triju djevojčica i to od 9 godina, 6 godina i 6 mjeseci, itekako vrijedno divljenja. 

- Otkad znam za sebe nešto kuham, spremam. Potvrdit će svi koji me znaju, baš volim isprobavati nove recepte, a nekako najviše one za slastice - smije se Nina pa je pitamo od koga je naučila prve i osnovne stvari o kužinavanju.

- Sve je krenulo uz mamu, ona je ta koja je uvijek imala strpljenja za mene i sve moje ideje, nikad joj nije bio problem ni sav nered u kuhinji, sve bi mi to zajedno pospremile, tako da je za te neke prve početke mama zaslužna - otkriva nam Bedrica pa je pitamo tko joj je danas inspiracija za recepte koje objavljuje.

- Inspiracija u kuhinji dolazi odasvud. Ima toliko divnih ljudi koji se bave kuhanjem, kako profesionalaca tako i amatera od kojih se uvijek može učiti, a i dobiti ideje - tajnovito će naša sugovornica.

image
Nina Bedrica

Nina je, inače, završila srednju školu za fizioterapeutskog tehničara, ali umjesto da je karijera odvede u tom smjeru, odlučila se nastaviti školovanje u sasvim drugoj struci. Završila je na višoj kao prvostupnica javne uprave, a zatim je uslijedio još jedan zaokret pa se našla u trgovačkoj branši i danas je voditeljica poslovnice. Svestranost joj zasigurno dobro dođe dok žonglira oko brige o obitelji, isprobavanja recepata, fotografiranja jela i objave svega toga na Instagramu.

- Za ljubav, za ono što voliš uvijek nađeš vremena. Ja vam sve to sve na brzinu, dok kuham, usput. Uvijek sve stignem jer mislim da je ključ u dobroj organizaciji, ali i u dobrom mužu. A i moje cure mi pomognu, one vole biti u kuhinji s mamom - priča nam Nina te dodaje kako je po tom pitanju sve jednako sada kad je na porodiljnom, kao i kad radi.

Pitamo je što najradije kuha svojoj obitelji.

- Kod nas se priprema svašta, od klasičnih jela do nekih malo modernijih, no nekako kod mojih cura najviše prolazi naša dalmatinska kuhinja iza koje obavezno ide slatko. Jer bez slatkog se ne računa! - smije se autorica bloga Slatka iskušenja pa je pitamo što je njoj osobno draže, slatko ili slano.

- Jedno i drugo volim, ali  slatko je ljubav. Nekako kad pišem recepte za slatko, sve je u točnim količinama i znam da svima mora uspjeti, a kod slanoga u većini slučajeva ja to sve onako od oka pa mi je teže dati baš pravi recept, a da nema puno dodatnih pitanja. Svi vole kad kuhaju imati točne mjere - objašnjava nam Nina pa je pitamo može li nam izdvojiti recepte na koje je posebno ponosna.

image

Kiflići od domaćeg lisnatog tijesta

Nina Bedrica

- Nekako sam naponosnija na moje pogače/sirnice, ali i na krafne. Kad sam, uz puno probi i pokušaja dođeš do rezultata koji je tebi wow, onda je to to. Ali svi koji me prate znaju da je i lisnato tijesto i sve varijacije na njega isto nešto što jako volim.

Ninu za kraj pitamo ima li neki trik koji bi nam mogla otkriti.

- Trikovi nisu potrebni, samo nam treba onaj jedan poseban začin s kojim ja završavam svaku moju objavu, jer bez njega ništa neće uspjeti, a to je ljubav. Ma samo neka ima ljubavi i nema da ne valja! - zaključuje Nina Bedrica. 

 

Kiflići od domaćeg lisnatog tijesta

Sastojci:

500 g brašna

320 ml hladnog mlijeka

200 g malsca

1 ipo žličica soli

Priprema:

Od brašna, mlijeka i soli umijesite glatko tijesto (što duže mijesite, to bolje). Stavite u hladnjak na pola sata da se tijesto odmori.

Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga u pravokutnik, na njega raspodijelite maslac, narezan na listiće. Zatim lijevu stranu preklopite na sredinu pa onda desnu na lijevu i tijesto malo razvucite valjkom. Zatim gornju stranu preklopite prema sredini te na nju preklopite donju stranu. Stavite u hladnjak na 20-ak minuta (ako vam se žuri može i u zamrzivač, ali samo na 5-10 minuta, da se ne smrzne; naravno da je bolje kad se ide polako).

Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga valjkom malo razvucite, pa opet gornju stranu preklopite prema sredini, donju na nju. Postupak bi tebalo ponoviti minimalo 4 puta, no što više puta to će biti bolje. Bitno da tijesto ne valjate previše i ne grijete. Nakon što završite sve postupke, tijesto ostavite u hladnjaku preko noći (može i odmah na pečenje, ali je puno bolje kad prenoći).

Ujutro podijelite tijesto na dva dijela, prvi dio razvaljajte u krug, nemojte previše (drugi dio neka za to vrijeme bude u hladnjaku), podijelite na trokutiće, kao i inače za kiflice, ali taj trokutić razvaljate koliko se da, te ga zatim zarolajte. Kad završite sa prvim tijestom te kifliće stavite u hladnjak, potom izvadite drugi dio i napravite isto. Kad završite sve kifliće, stavite ih na 20 minuta u hladnjak. Zatim zagrijte pećnicu na 200°C.

Kifliće stavite na papir za pečenje i pecite ih 20 - 25 minuta. Kad porumene gotove su. Punite ih po želji, ide i slatko i slano: marmelada, nuttela, voće, krem sir... 

image

Mirisne krafne

Nina Bedrica

Mirisne krafne

Recept:

385g brašna

1 suhi kvasac

1 vanilin šećer

2,5 žlice šećera

1 žličica soli

2 žumanjka

1 jaje

1,5 dcl mlijeka

20 g otopljenog maslaca

1 žlica ruma

1 žličica aroma sirnica

1 žličica aroma vanilja

korica naranče

korica limuna

1 l ulja za prženje 

punjenje po želji

šećerna glazura za preljev

Priprema:

Svi sastojci neka budu sobne temperature. Pomiješajte suhe sastojke pa im dodajte tekuće (mlako mlijeko, otopljen maslac ohlađen dok nije postao mlak).

Zamijestite tijesto, dugo miješajte sve dok se fino ne odvaja od posude. Mora biti mekano i malo ljepljivo. Ostavite ga pokriveno na toplom dok se ne udvostruči. Nakon toga ga opet dobro premijesite i stavite ga u plastičnu posudu, poklopite i stavite u hladnjak preko noći (s tijestom možete raditi i odmah, ali ovako su ukusnije - radite li odmah, nakon dizanja tijesto premijesite, oblikujte krafne, pokrijte ih i pustite da se dižu 40-ak minuta).

Ujutro tijesto izvadite i neka pola sata bude na sobnoj temperaturi, zatim ga opet premijesite, napravite desetak loptica. Dobro ih vrtite da se napravi fina, glatka kuglica. Ako želite obične krafne, ostavite ih u tom obliku, a ako želite donut onda ih malo spljoštite i pomoću kalupa za kekse napravite rupicu u sredini. Krafne ostavite pokrivene na toplom nekih 40-ak minuta da se dignu.

Zagrijte dovoljno ulja da se krafne u njemu mogu kupati bez da dotiču dno. Ulje ne smije biti prevruće. Krafne stavljate tako da gornja strana ide prema dolje. Bilo bi super da imate posudu sa staklenim poklopcem, da vidite kad dobiju boju. Krafne pržite po dvije minute sa svake strane, ali brzina prženja zavisi od temperature ulja pa ih dobro pratite. Gotove krafne izvadite i odložite na papirnati ubrus. Ukrasite po želji.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

 

17. travanj 2024 22:51