Overlay
dobar je i kao namaz

Savršen ljetni umak za tjesteninu: pun je zdravih namirnica, ne treba ga kuhati, a možete mu dodati omiljene dalmatinske biljke poput raštike

Piše Stil
15. srpnja 2021. - 13:50

Niste li raspoloženi za dugotrajno kuhanje šalše, a baš vam se za ručak jede tjestenina, imamo sjajnu ideju: napravite pesto. Još ako imate manistre od jučer (i salatu k tome, od kapule i pome), znači da imate ručak gotov za 10 minuta i to bez da ste uopće morali upaliti špaher (doduše, morat ćete kratko upaliti pećnicu).

Prijedlog nam je dala blogerica Nataša Rajčević čiji je blog Burbon i Borovnice proglašen najboljim blogom u kategoriji Zdrave i Vegetarijanske hrane u regiji.

- Kad radim pesto, uglavnom u multipraktik ubacim sve zeleno što imam: bosiljak, špinat, rikolu, avokado, kelj, raštiku… Ovaj put sam napravila istu stvar, ali sa crvenom bojom. Omjeri namirnica su navedeni otprilike, a recept prilagodite stanju vašeg hladnjaka, dodajte neke orašaste plodove, malo sjemenki, maslinovog ulja and you’re good to go! - poručuje Nataša te dodaje kako se, osim uz tjesteninu, ovaj pesto može koristiti i kao namaz, uz tostirani kruh ili krekere.

Natašin pesto

Sastojci:

10 cherry rajčica

2 crvene rog paprike

10 sušenih rajčica

2 režnja češnjaka

žlica sjemenki konoplje

žlica nutritivnog kvasca

malo veganskog feta sira ( ja koristim Green Vie)

maslinovo ulje

šaka kratko tostiranih badema ( oraha, pistacija, sjemenki suncokreta ili buče…)

tjestenina po želji + nekoliko žlica vode u kojoj se tjestenina kuhala

Postupak:

Skuhajte tjesteninu i sačuvajte malo vode.

Ispecite papriku i cherry rajčice, na 180 stupnjeva oko pola sata. Papriku možete filetirati ili peći cijelu, kako vam je lakše. Prije pečenja sam ih posolila i začinila maslinovim uljem i origanom.

Nakon pečenja papriku ogulite pa prebacite u blender zajedno sa pečenim rajčicama i svim ostalim sastojcima za pesto. Dodajte i žlicu, dvije vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Kratko blendajte, dok ne dobijete željenu teksturu. Po potrebi dodajte još malo vode ili maslinovog ulja.

Pesto prelijete preko tjestenine, dodajte još malo vode od tjestenine i poslužite toplo.

Pratite Stil i na Instagramu!

Ako ste ljubitelj jela koja se mogu pripremiti bez kuhanja, ne propustite novi broj Stila koji izlazi u subotu 17. srpnja - donosimo ponešto za svaki ukus!

25. travanj 2024 18:57