Overlay
strpljenje se isplati

Sasvim obična sobna biljka ima nestvarno lijep i vrlo neobičan cvijet. Evo kako ćete je motivirati da vam procvjeta!

Piše Stil
Foto Shutterstock
30. siječnja 2023. - 13:08

Još jedan dokaz da se strpljenje isplati je ehmeja (Aechmea fasciata), biljka iz porodice bromelija, poznata i kao srebrna vaza ili biljka urna, koja u početku, kao mlada biljčica izgleda sasvim obično, no uz pravilnu njegu postaje prava ljepotica srebrnastog lišća prošaranog delikatnimm linijama koja, kao šećer na kraju, strpljivom i pažljivom njegovatelju na uvid i uživanje daje gotovo nestvarno lijep cvijet.

Ova epifitska biljka potječe iz Brazila gdje u prirodnom staništu, poput orhideja i drugih epifita, raste na drugim, većim biljkama. Puni rast dosežu unutar četiri godine, a nakon što matična biljka uvene, iza nje ostaje jedan ili više novih izdanaka. Listovi, koji su u početnom stadiju rasta biljke zeleni, da bi kasnije postali srebrnasti, rastu na kružni način što im omogućuje da tvore središnju čašicu koja djeluje kao spremnik vode i hranjivih tvari.

Još je jedna osobitost vezana uz predivan ružičast cvijet koji se razvija tek nakon što biljka sa četiri godine dosegne zrelost. On uopće nije cvijet u punom smislu jer ne služi razmnožavanju, već je ono što se u botaničarskoj terminologiji naziva priperak. Pravi cvjetovi su plavi, bez mirisa i rastu između ružičastih, a za razliku od njih, koji traju čak šest mjeseci, venu prilično brzo.

Ovo je dobro znati zbog toga što je prilikom kupovine uputno izbjegavati ehmeje kojima je vidljivo plavo cvijeće, s obzirom da je ono znak da su ružičasti cvjetovi već odradili svoje i da će uskoro uvenuti.

Što se tiče uvjeta koje im treba osigurati, imajte na umu da ehmeje vole jako svjetlo i bez njega neće cvjetati. Kada primijetite da se počeo pojavljivati ružičasti cvijet, premjestite biljku na slabije opsvijetljeno mjesto, kako bi cvijet duže potrajao. Što se tiče smještaja unutar kuće, najviše će im odgovarati položaj u blizini, ali ne neposredno uz istočni ili zapadni prozor, dok je idealna temperatura za njihov uzgoj  od 16 do 24 stupnja Celzija, jer omogućuje dulju trajnost ružičastog cvijeta.

Ehmeja ne voli tvrdu vodu pa na to pripazite prilikom zalijevanja, kao i na to da joj je središnja čašica uvijek čista - upravo ćete u nju ulijevati vodu za zalijevanje biljke, no povremeno ćete trebati navlažiti i tlo u posudi, ali tek kad se gornjih par centimetara isuši. Biljku povremeno možete i pošpricati uz pomoć raspršivača, osobito ako je zrak u prostoriji suh, ali ni s tim nemojte pretjerivati jer previše vode kod ehmeje izaziva truljenje.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

19. travanj 2024 14:30