Overlay
gledajte i kuhajte!

Recept za manistru iz nove hit serije o kojem svi bruje: svi su vam sastojci već poznati, ali tajna je u detaljima. Oduševila se i slavna glumica: ‘Ovo je tako ukusno!‘

Piše T.S.M
Foto Depositphotos
4. rujna 2022. - 13:52

Gledatelje je osvojila serija The Bear o mladom kuharu koji pokušava spasiti obiteljski restoran u koji se vratio nakon par godina rada po kuhinjama puno finijih objekata. Nadareni i ambiciozni Carmen (da, Carmen), kojeg glumi Jeremy Allen White (da, poznat vam je, to je Lip iz Shamelessa) nakon smrti problematičnog brata Michaela preuzima zalogajnicu na čijem su meniju jednostavna jela poput sendviča i tjestenine te je pokušava podići na novu razinu, ratujući s nediscipliniranim osobljem, nedostatnim budžetom, neadekvatnim prostorom i cijenim nizom nepredviđenih problema.

Serija je zaradila visokih 8,5 na IMDb-u, ponajprije zahvaljujući fantastičnom Whiteu i karizmatičnom liku kojeg glumi - no ni ostatak postave nije za bacit‘, a njihova međusobna na mahove eksplozivna interakcija poprilično je zabavna za gledanje, a poseban bonus koji će se svidjeti "foodiejima" su reference na vrhunsku grastronomsku scenu. Možete je pogledati na HULU-u i provjeriti pretjerujemo li s pohvalama, a ako se i sami navučete na "Medvjeda", možda poželite rekreirati neko od prikazanih jela. Mnogi već jesu. Društvene mreže trenutno bruje o špagetima koji se stalno provlače kroz radnju da bi u jednom trenu postali prekretnica.

image
Depositphotos

Jedna od onih koji su pokušali skuhati manistru prema receptu iz The Beara je i glumica Mindy Kaling, koja je na Instagramu objavila vlastiti pokušaj oponašanja recepta uz komentar: "Ovo morate iskušati, tako je ukusno!". Pronaći ćete ga u nastavku, no prije toga još malo o nraspravi koja se razvila oko ovog jela. To nije obična manistra na pome koju svi spremamo od kad smo naučili kuhati. Ovaj recept, a u tome mnogi vide objašnjenje njegove savršenosti, "traži" rajčice sorte San Marzano, a riječ je o šljivaricama koje se uzgajaju u regiji Campania u Italiji u podnožju planine Vezuv, na plodnom vulkanskom tlu zbog kojeg im je kiselost vrlo niska. Dobra vijest je da ih je moguće pronaći konzervirane, samo treba pripaziti da je na ambalaži DOP certifikat koji jamči da je riječ o "pravim" San Marzano rajčicama. 

Manistra na pome po receptu iz The Beara

Sastojci:

500 g kvalitetnih špageta

120 ml maslinovog ulja

5 režnjeva češnjaka

šaka svježeg bosiljka

1/2 žličice ljute papričice

55 g maslaca

1 glavica luka

San Marzano rajčice

parmezan i još bosiljka za ukras

Priprema

Pomiješajte maslinovo ulje, usitnjeni češnjak, papričice i usitnjeni bosiljak u malom loncu i stavite na umjerenu vatru. Kad zavrije, pustite da kuha 1-2 minute, dok bosiljak ne uvene. Maknite s vatre i ostavite sa strane.

Prerežite luk na pola kroz korijen i ogulite mu ljusku. U posudu za kuhanje dodajte maslac i 1 žlicu neutralnog ulja. Kad se maslac otopi, stavite u lonac polovice luka s prerezanom stranom prema dolje. Pustite da se luk prži 2-3 minute ili dok odrezane strane ne počnu dobivati ​​zlatnosmeđu boju.

Dodajte rajčice iz konzerve, kuhačom ih pažljivo usitnite na manje komade. Kad umak zavrije, smanjite vatru. Posolite, poklopite i pustite da lagano kuha 20-25 minuta.

Ohlađenu mješavinu ulja i bosiljka usitnite u blenderu ili je ručno nasjeckajte. Ubacite u umak od rajčice i miješajte dok se potpuno ne sjedini. Kušajte okus i dosolite po potrebi. Ostavite umak da kuha još 10 minuta bez poklopca. Kad se zgusne po želji, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Izvadite i bacite obje polovice luka.

Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite je i ubacite u umak. Dobro promiješajte i poslužite, po želji pospite parmezanom i svježim bosiljkom.

Pratite Stil i na Facebooku te Instagramu!

20. travanj 2024 18:40