Overlay
zeleni ljubimci

Prestanite ubijati biljke! Pronađite onu koja je za vas upravo savršena - i to uz pomoć horoskopa. Nemojte se smijati, zapravo ima smisla...

Piše Stil
Foto Depositphotos
18. veljače 2022. - 15:04

Beskrajno je tužno i/ili frustrirajuće gledati biljku kako umire. Dok joj otpada list po list, dok se suši ili trune, ne možete se ne zapitati gdje ste pogriješili. Jeste li je dovoljno često zalijevali? Jeste li je zalijevali pretjerano često? Jeste li je postavili na odgovarajuće mjesto? Je li joj pretamno, prvruće, presuho, pre... A možda vam na pamet padne i pitanje: jesmo li uopće stvoreni jedno za drugo? I zato, sljedeći put kada poželite kupiti sobnu biljku, pokušajte se posavjetovati sa zvijezdama jer, kao što vam položaj nebeskih tijela u trenutku vašeg rođenja može dati korisne uvide u vašu osobnost i karakter, mogao bi, barem u teoriji, rasvijetliti i neke nešto manje enigme, poput odabira odgovarajuće sobne biljke. Samo se vi smijte na ovaj prijedlog, ali sjetite ga se kad vam uvene još jedna biljka.

Stoga, da ne duljimo, stvari stoje ovako...

Ovan (21. ožujka do 19. travnja), znak poznat po svojoj neovisnoj prirodi, treba biljku koja ne traži pretjerano tetošenje. Haworthia ili biljka- zebra je jedna od takvih. Sukulent s bijelim prugama na tamnozelenom lišću je otporna biljka koja može podnijeti malo zanemarivanja. Uzgajajte zebricu na jakom svjetlu i pustite da joj se tlo malo osuši između dvaju zalijevanja. 



Bik (20. travnja do 20. svibnja), romantični znak kojim vlada Venera, dobro će se slagati s biljkom latinskog naziva Philodendron scandens. Riječ je o filodendronu koji je svojim lišćem u obliku srca zaslužio nadimak "sweetheart philodendron". Izuzetno je jednostavan za uzgoj: sve što mu treba je mjesto sa slabim do jakim svjetlom i zalijevajnje kad mu je tlo suho na dodir. Uz puno ljubavi i brige, s vremenom može narasti i preko 2 metra.

Blizanci (21. svibnja do 20. lipnja) će se lijepo slagati s engleskim bršljanom, trenutno jednom od vrlo popularnih sobnih biljki koje se mogu uzgajati i u efektnim visećim košarama, što dodatno odgovara razigranom zračnom znaku kao što je Blizanac. Smjestite ih na mjesto sa srednjim ili jakim svjetlom i održavajte tlo ravnomjerno vlažnim.

Rak (21. lipnja do 22. srpnja), tipičan vodeni znak, dobro će se slagati s biljkom koja raste u vodi - kao što je "sretni bambus". Biljka koja zapravo nije bambus nego vrsta dracene prema feng shuiju stvara mirnu energiju koja odgovara Rakovima. Smjestite svoj "sretni bambus" na mjesto s jakim, ali neizravnim svjetlom i mijenjajte mu vodu svaka dva tjedna. 

Lav (23. srpnja do 22. kolovoza), kraljevski znak zodijaka, treba biljku koja odgovara njegovom kraljevskom statusu, a amarilis da svojim upečatljivim cvatom je upravo takva. Amarilis se može uzgajati kao sobna biljku tijekom cijele godine, a jedna od najboljih sorti - koja se čak i po nazivu slaže s Lavom - je 'Red Lion' s prekrasnim tamnocrvenim cvjetovima. Smjestite ga na sobro osvijetljeno mjesto i zalijevajte kada se gornji centimetar tla osuši.

Djevica (23. kolovoza do 22. rujna) će se dobro slagati sa sobnom bananom. Ta biljka nije baš najjednostavnija kućna biljka za njegu, ali baš to je čini tako prikladnom za pedantne Djevice. Raste na jakom, izravnom svjetlu i traži često zalijevanje što savjesnoj Djevici neće biti problem.

Vaga (23. rujna do 22. listopada) voli ravnotežu i sklad, ali teži i ljepoti pa će joj dobro odgovarati sukulent poznat kao "niska bisera". Objesite je na mjesto sa jakim, neizravnim svjetlom i zalijevajte kada se gornji centimetar tla osuši.

Škorpion (23. listopada do 21. studenog) i Sansevieria, poznata i kao "biljka-zmija", a kod nas i kao svekrvin jezik, savršen su spoj. Sansevieria je praktički neuništiva, a njihov divlji i pomalo okrutan izgled privlačan je Škorpionu koji voli dozu mističnosti. "Biljke-zmije" mogu tolerirati širok raspon uvjeta, ali ne vole da ih se previše zalijeva pa to radite tek kada je tlo potpuno suho.

Strijelac (22. studenog do 21. prosinca), znak poznat po svojoj avanturističkoj prirodi, treba biljku s kojom može igrati na sigurno, a takva je Euphorbia obesa. Okruglasti sukulent nalik na lopticu može podnijeti zanemarivanje, sve dok ima jako, neizravno svjetlo, a zalijevati ju je dovoljno tek povremeno, kad se tlo potpuno osuši.

Jarac (22. prosinca do 19. siječnja), znak kojim vlada Saturn, ističe se u vrlinama poput strpljenja, a ono će mu svakako trebati dok čeka da naraste Crassula. Međutim, dobije li odgovarajuću njegu, s vremenom može dosegnuti i preko 1,5 metar. Raste na jakom svjetlu, a zalijevati je treba tek kada se tlo osuši.

Vodenjak (20. siječnja do 18. veljače) i biljka poznata kao ZZ Plant  su savršen spoj. Trenutno vrlo trendi Zamioculcas zamiifolia idealna je za Vodenjake koji vole inovacije, ali nemaju previše strpljenja: otporna je na sušu, vrlo jednostavna za njegu, a njezini sjajni listovi mogu svakom interijeru dati "ono nešto". Želite li dodatnu dramatičnost, pokušajte potražiti "gavrana", noviju sortu ZZ biljka s tamnim, gotovo crnim lišćem. 

Ribe (19. veljače do 20. ožujka) su najosjetljiviji i najsuosjećajniji znak zodijaka što ih može iscrpiti pa im treba nešto što smiruje... a upravo tako djeluje romantilni jasmin. Njegovo prekrasno cvijeće i slatki miris pomoći će nježnoj Ribi da se u svome domu osjeća kao u utočištu, a zauzvrat mu treba osigurati sunčano mjesto (savršen je prozor okrenut prema jugu) i održavati tlo stalno vlažnim. 

Pratite Stil i na Instgramu!

25. travanj 2024 12:40