Overlay
gozba s gradela

Prava gozba s gradela! Dobili smo super savjete i recepte od zaljubljenice u roštiljanje, pripremite žeravu i zapamtite: sve ovisi o samo tri stvari

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Vigor Klaić
12. rujna 2021. - 10:38

Roštiljamo često i ne samo ljeti, kod nas sezona grilanja traje cijelu godinu. Ono što je kod roštiljanja posebno je, osim neodoljivih zalogaja s mirisom dima, to okupljanje oko vatre, a kasnije i stola, druženje i opuštena atmosfera s puno čavrljanja i smijeha. Roštilj je uvijek više od obroka, od samog jela… – veli nam Tatjana Pastuović Klaić, zaljubljenica u kuhanje koju pratimo na Instagram profilu tanja.cookamigustam.

Na spomen roštiljanja, kaže nam Tatjana, većina prvo pomisli na meso – odreske, pljeskavice, ražnjiće, ćevape ili kobase, ali i povrće je, uvjerava nas, sjajno kada ga pečemo na otvorenoj vatri. A mi joj vjerujemo te primjećujemo kako grilano povrće, ali i voće, u posljednje vrijeme uistinu dobiva na popularnosti.

– Polako se otvaramo i nekim novim idejama pa tako više nije rijetkost da na grilu završi i koji komad lubenice ili ananasa – slaže se Tatjana, no ćakulu o gradelavanju nastavljamo savjetima o pečenju još uvijek najpopularnije namirnice.

– Iako svaki majstor grila ima neke svoje male trikove, zapravo o izboru mesa ovisi jačina vatre te vrijeme pečenja. Svinjski file – lungić peče se na jačoj vatri i potrebno ga je okretati tijekom pečenja kako bi se sa svih strana meso ravnomjerno ispeklo. To je mišić, komad mesa bez ili s vrlo malo masnoća, pa je bitno da ga predugim pečenjem ne isušimo. Kako bi meso ostalo sočno, pomažu i marinade u kojima meso treba odležati neko vrijeme prije stavljanja na roštilj. Marinada može sadržavati med, šećer ili BBQ umak pa tijekom pečenja dolazi do fine karamelizacije, meso bude lagano ljepljivo i dobije intenzivnu tamnu boju. Kod pripreme pilećih ražnjića, meso će biti sočnije ako ga ranije mariniramo, te ako na štapiće između komadića mesa stavimo komadiće slanine i paprike ili drugog povrća – kaže nam Tatjana, a mi jedva čekamo isprobati sve ove savjete.

Vraćamo se na gore spomenuto grilano povrće koje je, kako se i Tatjana slaže, jednako fino i za promjenu uvijek dobrodošlo.

image
Vigor Klaić

– Sjajan izbor povrća imamo baš u ljetnim danima, od tikvica i patlidžana, do paprike i kukuruza. U proljetnoj sezoni nemojte zaboraviti na šparoge i mladi luk, a jesen nam donosi mirisne bundeve i gljive.  Povrće ne sadrži masnoće pa ga je svakako dobro lagano nauljiti prije stavljanja na zagrijanu rešetku. Za razliku od većine mesa, povrće je bolje peći na umjerenoj vatri i kada dobije boju s jedne strane, okrenuti i peći dok ne dobije i s duge strane lijepe tamne tragove rešetke – savjetuje nam Tatjana.

– Iako dio povrća možemo grilati i u komadu, ipak je praktičnije i brže narezati ga na tanje ploške. Vrijeme pečenja treba prilagoditi vrsti povrća, tako je na rešetku bolje prvo staviti komade koji trebaju nešto dužu pripremu, poput patlidžana i kukuruza, a tikvice i šparoge kasnije, jer njima treba manje vremena za pečenje. Kako bi bilo sočnije, i povrće također možemo prethodno marinirati. U posudici pomiješamo ulje, limunov sok, soja umak i protisnuti češnjak, prelijemo po narezanom povrću i ostavimo da se prije stavljanja na zagrijanu rešetku marinira barem 30 minuta – poručuje naša ekspertica.

image
Vigor Klaić

Pečeno meso i povrće možete poslužiti s raznim umacima, pojašnjava nam blogerica, dodajući kako je zgodno uobičajenoj kombinaciji maslinova ulja s nasjeckanim češnjakom i peršinovim listom dodati sok limuna ili limete, nasjeckane listiće mente ili korijandera, malo ljutike, origana, čili papričice jer ćemo tako, na jednostavan način dobiti popularni argentinski chimichurri umak, upravo savršenu pratnju hrani pripremljenoj na grilu.

– Poslužite li uz meso i povrće još zapečeni grah, šarenu ljetnu salatu i tanke lepinjice s grila, imat ćete pravu malu vrtnu gozbu – zaključuje Tatjana našu malu priču.

RECEPTI 

Šarena ljetna salata

Ova salata sadrži sezonsko ljetno povrće, nezaobilazne rajčice i paprike, ali posebnu svježinu i hrskavost daju joj rotkvica i celer.  Sol koristite u vrlo maloj količini jer je već feta sir slan.

2-3 šake rikule

12 mini rajčica

5-6 rotkvica

1 žuta paprika babura

1 crvena paprika babura

1-2 grančice celera

1 ljubičasti luk

šaka peršinova lista

čili papričica (opcionalno)

150 g feta sira

sol

maslinovo ulje

sok limuna

Povrće očistite i operite te narežite na manje komade. Rajčice prerežite na polovice ili na četvrtine, luk i paprike na kockice, rotkvice i celer na tanje ploške.

U zdjelu stavite natrgane listove rikole, nasjeckani peršinov list i čili papričicu, dodajte narezano povrće, lagano posolite, prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem pa sve dobro promiješajte. Salatu stavite na tanjur za serviranje, na vrh dodajte komadiće feta sira i odmah poslužite.

image
Vigor Klaić

Tanke lepinjice s grila

Ove lepinjice se jednostavno pripremaju, mekane su i ukusne, sjajan izbor uz meso s roštilja. 

500 g glatkog brašna

2 žličice soli

4 žličice praška za pecivo

550 ml jogurta

dodatno brašno, za posipanje po radnoj plohi

Za premazivanje: 

100 ml maslinova ulja

2 češnja češnjaka, protisnutog

3 žlice peršinova lista, nasjeckanog

malo soli

U zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, dodajte jogurt i kuhačom promiješajte toliko da se sastojci ugrubo sjedine.

Tijesto izvadite iz zdjele na radnu površinu posutu brašnom i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, podijelite na 12 jednakih dijelova, svaki dio oblikujte u malu kuglu, sve skupa pokrijte kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom i ostavite da miruje 15 minuta. 

Svaki komad tijesta tanko razvaljajte pa pecite na zagrijanom grilu 2 minute na jednoj strani, zatim preokrenite i pecite još minutu, dvije s druge strane.  

U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, peršinov list i sol pa pečene lepinjice premažite pripremljenim premazom.

Pratite Stil i na Instagramu!

24. travanj 2024 09:37