Overlay
o njima svi pričaju

Pet trendova u uređenju interijera koji će obilježiti 2023. godinu: za mnoge od njih ne morate se baciti u veliki trošak!

Piše T.S.M.
24. siječnja 2023. - 10:56

Početkom godine uvijek se puno govori o novim trendovima, a u ovo doba mnogi se odlučuju na renoviranje ili ga barem planiraju, moleći boga da na vrijeme ulove meštre i da sve skupa završi prije nego li počne turistička sezona i dođu ljetne vrućine. Stoga, zanimaju li vas trendovi u uređenju prostora, izdvojili smo nekoliko njih koji se u zadnje vrijeme najviše spominju ili će se, prema najavama dizajnera, tek spominjati - ukratko, ovo su smjernice o tome što će se u tekućoj godini smatrati odrednicama dobroga stila u uređenju interijera.

Miješanje komada iz prošlosti i sadašnjosti trend je koji će u 2023. samo dodatno jačati. Velike su mu prednosti u tome što je ekonomičan i održiv jer podržava recikliranje, a s druge strane daje nam skužu za pomalo patetičnu sentimentalnost. Miješanje naslijeđenih komada s novima poslat će poruku i novijim generacijama da je mudro čuvati obiteljsku ostavštinu jer jednoga dana može biti itekako korisna i šik.

Avokado zelena trenutno je vrući hit kad su interijeri u pitanju, ali to nije jedina nijansa zelene koju ćemo viđati posvuda. Svi tonovi te umirujuće boje baš kao i sve ostalo što asocira na prirodu bit će dobrodošlo u interijerima u tekućoj godini, a ovo je trend zbog kojega svi kojima treba pomoć pri opuštanju i otpuštanju stresa mogu biti zahvalni. Kao i sa svim drugim bojama, ovaj je trend najlakše pratiti unošenjem dekorativnih elemenata - od zavjesa, prekrivača i jastučića do ukrasnih detalja poput slika, tapiserija i keramike. Mogućnosti je bezbroj, a neke su vrlo ekonomične.

"Vanilla" kuhinje u bijelim i neutralnim tonovima više nisu in, umjesto njih u trendu su kuhinjski elementi boje drva ili pak u tamnim nijansama poput maslinastozelene, tamnosive, tamnocrvene i crne. Ovo ne znači da morate mijenjati sve ormariće i radne plohe - dosadnjikava bež kuhinjan za čas će postati vrlo trendi ako joj dodate par velikih detalja u upečatljivim bojama - stoljnjak, tepih, velika keramička posuda ili kuhinjski aparat u nekoj od jarkih ili jako tamnih nijansi potpuno će promijeniti cjelokupni dojam. Naravno, uvijek se možete poigrati bojama i lakovima pa obojati jedan element ili kuhinjsku frontu. 

Nakon dugogodišnje vladavine minimalizma, u interijere se vraća njegova suprotnost. Maksimalizam nam omogućuje poigravanje teksturama, bojama i materijalima te nam olakšava kreiranje interijera svećom osobnošću i prepoznatljivošću. Neutralne boje i decentni dizajn će zauvijek ostati klasik, no malo boje, sjaja i pretjerivanja dobrodošao su odmak od stila koji je vladao mrvicu predugo.

Svijest o važnosti održivosti uvukla se i u industriju uređenja doma pa je sada, konačno, vrlo važno birati namještaj i dekor koji su proizvedeni u zanatskim radnjama, u okviru brendova koji paze na okoliš i smanjenje količine otpada ili su nastali recikliranjem. Mislite globalno, djelujte lokanlno i potražite domaće proizvođače koji poštuju pravila održive proizvodnje, a zahvaljujući ostalim trendovima koje smo spomenuli, bit će sasvim okej i ako si ne možete priuštiti cijelu garnituru nego tek poneki komad. 

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

17. travanj 2024 10:10