Overlay
Focaccia pugliese

Pahuljasto meko tijesto i bogatstvo okusa: ova je pogača prava konkurencija pizzi, a svoju raskošnu strukturu duguje neočekivanom dodatku

Piše Stil
Foto Shutterstock
16. travnja 2021. - 07:30

Obožavamo pizzu, ali isprobali smo je već na sve zamislive načine - tanku, debelu, zdravu, manje zdravu, iz tave, s gradela, poklopljenu, otklopljenu, smotanu... I sad bismo nešto novo, ali ne previše različito jer pizzu, na sve spomenute načine, baš jako volimo. Pronašli smo recept koji nam se čini zanimljiv, a nakon malo istraživanja u iskušenju smo povjerovati da je riječ o jelu koje je pizzi poprilično dostojna konkurencija.

Riječ je o focacci pugliese, križancu pizze i pogače koji se odlikuje nezamislivo mekanim tijestom i bogatstvom okusa. Postoje inačice s mozzarelom, lukom i rajčicama kao i one s ružmarinom, krumpirom i lukom te čak i one s gljivama. Neki nadjevu za ovaj tip focaccfe dodaju sir pecorino, neki dio mozzarelle zamjenjuju sirom provolone, a neki izostavljaju umak od rajčice u korist svježih rajčica. Varijacija je puno i sve ih vrijedi isprobati, no ono što je najvažnije je da focaccia pugliese mora imati debelo mekano tijesto.

Recept koji nam se posebno svidio trenutno je veliki hit na društvenim mrežama i uključuje "tajni sastojak". Kuhani pa potom zgnječeni krumpir dodaje se brašnu prilikom izrade tijesta i upravo je on zaslužan za tu pahuljastu mekoću koju ljubitelji pizze s debelim tijestom često uzalud nastoje postići.

Focaccia pugliese

Sastojci:

200 g krumpira
500 g krupice od tvrde pšenice
4 g suhog ili 12 g svježeg kvasca
300 ml mlake vode
7g soli
25-50g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica šećera
cherry rajčice, kapare, origano po ukusu

Priprema:

Zamijesite tijestom nadjenite pa pecite oko pola sata na 200 stupnjeva Celzija. Detalje doznajte u priloženom videu.

20. travanj 2024 03:15