Obožavamo miris i okus svježe pečenih krafni, momentalno nas vraća u djetinjstvo i slatke, nevine dane u kojima nam se činilo da su krafne tim bolje što su posute debljim slojem šećera. Vremena se mijenjaju, svjesnost o štetnosti šećera sad nam kvari užitak, ali ipak, s vremena na vrijeme trebamo si malo udovoljiti i počastiti se vrućim, mekim i mirisnim krafnama.
Savjetujemo vam da si udovoljite što prije, jer, uostalom, upravo je vrijeme poklada, kojem krafne duguju svoj drugi naziv (pokladnice), a kako biste uživali u ponajboljim krafnicama, užicali smo recept za domaće krafne od Katarine Paoletić, meštrovice za slatko koju pratimo na @nesto_slatko_by_katarina. Njen nam se recept jako svidio i zbog toga što uključuje nekoliko dodataka za još raskošniju aromu. Isprobajte ga i javite nam kako su vam ispale.
Katarinine krafne
Sastojci:
200g mlijeka
4 žlice šećera
1 kocka svježeg kvasca
500g brašna za dizana tijesta
60g ulja
3 žlice ruma
1 vanilin šećer
korica limuna i naranče
2 žutanjka
1 jaje
prstohvat soli
Priprema:
Mlijeko i šećer zagrijte dok ne postane mlako pa u njega stavite kvasac i pustite ga 10-tak minuta.
Dok kvasac bubri, u posudu od miksera stavite sve ostale sastojke, pa nakon 10 minuta dodajte i kvasac. Tijesto miksajte 10-tak minuta, pa ga prebacite u posudu za dizanje tijesta i ostavite na toplom 1 sat.
Nakon sat vremena tijesto kratko premjesite pa ga režite, važite i oblikujte kuglice ili ga razvaljate pa pomoću čaše izrežite krafne. Za bilo koju varijantu se odlučite, dobivene krafnice prekrijte prozirnom folijom i krpom te stavite na toplo pola sata.
Krafne pecite u dubokom ulju (temperatura ulja 170 stupnjeva) sa svake strane po 2/3 minute.
Krafne posipajte šećerom u prahu i uživajte u najboljem okusu punih, mekih, mirisnih krafni!
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!