Overlay
svi vole maritozze

Pahuljasto mekano pecivo punjeno bogatom kremom savršen je doručak za sladokusce: imamo recept za tradicionalnu slasticu s neobičnom poviješću

Piše Stil
Foto Kevin Voon, Depositphotos
21. siječnja 2022. - 10:15

Volite li za doručak jesti peciva i slastice, sigurni smo da će vam se svidjeti maritozzi, pahuljasto mekane bublice punjene gotovo nepristojno obilatom količinom bogate kreme. Ovo definitivno nije doručak za one na dijeti, ali zato je pravo savršenstvo za one koji uz kavu vole zagristi u nešto slatko i mirisno.

Sam, naziv maritozzo mogao bi imati veze s izrazom odmila za supruga, što ima smisla jer su ga mladići nekoć tradicionalno poklanjali djevojkama skrivajući u njegovom slatkom središtu zaručnički prsten ili neki sličan simboličan dar. Eto vam ideje za Valentinovo koje nam se bliži...

Ukusni maritozzo danas se izrađuje u bezbroj varijacija, među kojima su trenutno vrlo popularne ona klasična s tučenim slatkim vrhnjem, verzija s kremom aromatiziranom limunom te nešto dekadentnija s punjenjem na bazi Nutelle, no izvorno se, i to još u antičko doba kako tvrde upućeni, radilo o jednostavnom receptu od jaja, brašna, meda, soli i maslaca. Široku popularnost maritozzo je stekao u Rimu tijekom srednjeg vijeka zahvaljujući činjenici da je Crkva dopuštala da ga se jede tijekom korizmenog posta. U novije vrijeme ova je slastica dobila i svoj dan: svakog 1. prosinca rimski barovi i restorani odaju počast ovoj neodoljivoj slastici, pri čemu je inačica koju nudi Er Maritozzaro na ulici Via Ettore Rolli 50, u blizini željezničke stanice Trastevere, na osobito dobrom glasu.

​Osim danas uobičajene kremaste sorte, postoje maritozzi pripremljeni s pinjolima i grožđicama, oni preliveni čokoladom, a zaživjela je i slana varijanta s burratom, rajčicom, pestom ili paštetom od bakalara. Mi vam donosimo recept za maritozze punjene slatkim vrhnjem.

Maritozzi

540 g brašna

60 g maslaca

250 ml mlijeka

120 g meda

2 jaja

1 žličica soli

1 žlica instant suhog kvasca

1 žličica mljevenog cimeta

korica 1 limuna i naranče

jaje pomiješano sa žlicom mlijeka za premazivanje

 500 ml slatkog vrhnja 

140 g šećera u prahu

2 žličice paste od mahuna vanilije

Oduzmite dvadesetak grama brašna od ukupne količine i pomiješajte ga s oko 100 ml vode. Zagrijte smjesu na srednje jakoj vatri i miješajte dok se ne zgusne, oko pet minuta. Maknite smjesu s vatre  i dodajte joj maslac, mlijeko, med, jaja i sol pa miješajte dok se maslac ne otopi. Dodajte smjesu u ostatak brašna, dodajte i kvasac, cimet te limunovu koricu pa miksajte dok tijesto ne postane glatko i elastično. Oblikujte ga u kuglu i ostavite da se diže dok mu se volumen ne utrostruči.

Tijesto podijelite na na jednake dijelove (najbolje je da svaki teži oko 90 g) pa ih oblikujte u bublice. m u cjepanicu, a zatim izrežem na šest komada i izvagam svaku lepinju na digitalnoj vagi tako da bude iste veličine (moje su bile oko 90 g/3 ozs svaka) pa ih ostavite da se dižu na toplom mjestu 45 minuta. Premažite razmućenim jajem kojem ste dodali žlicu mlijeka pa ih pecite dvadesetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pustite ih da se potpuno ohlade, a zatim ih prerežite po sredini, ali nemojte rezati do kraja.

Za nadjev umutite vrhnje sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne postane gusto i pjenasto. Prebacite ga u slastičarsku vrećicu pa nadjenite maritozze. Želite li tradicionalni izgled, pažljivo uklonite višak nadjeva koji prelazi rubove, a ako se želite poigrati ukrasite svoje maritozze po želji - narezanim jadodama, nasjeckanim lješnjacima ili kako vam je drago. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Pratite Stil i na Instagramu!

26. travanj 2024 13:32