Jedan od okusa koji nam direktno lansiraju natrag u djetinjstvo je nježni, vanilijom protkan okus paradižeta. Mliječna krema s oblačićem od bjelanjka tako je dobar spoj da je naivno vjerovati kako smo ga se mi na ovim prostorima prvi sjetili. I nismo. Pronaći ćete je u brojnim svjetskim kuhinjama, a od svih tih inačica među najpopularnijima je francuska, koja nosi poetičan naziv îles flottantes odnosno plutajući otoci. A je li bolji od našeg paradižeta? Usporedite ova dva recepta pa sami zaključite. I guštajte!
Paradižet
Sastojci:
1 litra mlijeka
4-5 jaja
150 grama šećera
mahuna vanilije
prstohvat soli
Priprema:
Razbijte jaja, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odvojite dvije žlice šećera od gore navedene količine pa ga dodajte bjelanjcima. Dodajte im i prstohvat soli pa ih istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke dobro promiješajte s preostalim šećerom.
Mahunu vanilije stavite u mlijeko pa zagrijte mlijeko do vrenja.
U uzavrelo mlijeko pažljivo stavljajte žlicu po žlicu snijega, radite u turama. Okrenite žličnjake da se ravnomjerno skuhaju pa ih izvadite.
Maknite mlijeko s vatre pa mu dodajte žumanjke. Dobro promiješajte pa vratite na laganu vatru. Kuhajte dok se ne zgusne.
Prebacite kremu u zdjelu ili zdjelice, na vrh poslažite skuhani snijeg. Ako tako volite, na dno posude prije ulijevanja kreme stavite kekse, a po žličnjacima naribajte čokoladu.
Îles flottantes
Sastojci:
4 jaja
500 ml punomasnog mlijeka
1 mahuna vanilije
120 g šećera
1 žličica kukuruznog škroba
1 prstohvat soli
Priprema:
Zakuhajte mlijeko s vanilijom, pustite da vrije na laganoj vatri par minuta pa izvadite mahunu. Pomiješajte 40 grama šećera sa žumanjcima i kukuruznim škrobom. Dodajte dio mlijeka, promiješajte pa sve ubacite u lonac s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje, dok ne postane dovoljno gusto da obloži poleđinu drvene žlice.
Istucite bjelanjke s malo soli u čvrsti snijeg. Zakuhajte vodu u široj, plićoj posudi pa pomoću dviju žlica oblikujte hrpice od snijega i kuhajte ih oko dvije minute sa svake strane. Izvadite ih šupljikavom žlicom i pustite da se ohlade.
Kremu od žumanjaka podijelite u zdjelice, u svaku stavite po dvije hrpice od bjelanjaka i po želji pospite tostiranim bademima ili čokoladom.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....