Overlay
rajski okus

Okus koji vraća u djetinjstvo: usporedili smo recepte za kultnu slasticu u domaćoj i francuskoj verziji, ali teško nam je presuditi koja je bolja. Što vi mislite?

Piše Stil
Foto Shutterstock
4. prosinca 2022. - 15:18

Jedan od okusa koji nam direktno lansiraju natrag u djetinjstvo je nježni, vanilijom protkan okus paradižeta. Mliječna krema s oblačićem od bjelanjka tako je dobar spoj da je naivno vjerovati kako smo ga se mi na ovim prostorima prvi sjetili. I nismo. Pronaći ćete je u brojnim svjetskim kuhinjama, a od svih tih inačica među najpopularnijima je francuska, koja nosi poetičan naziv îles flottantes odnosno plutajući otoci. A je li bolji od našeg paradižeta? Usporedite ova dva recepta pa sami zaključite. I guštajte!

Paradižet

Sastojci:

1 litra mlijeka

4-5 jaja

150 grama šećera

mahuna vanilije

prstohvat soli

Priprema:

Razbijte jaja, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odvojite dvije žlice šećera od gore navedene količine pa ga dodajte bjelanjcima. Dodajte im i prstohvat soli pa ih istucite u čvrsti snijeg.

Žumanjke dobro promiješajte s preostalim šećerom.

Mahunu vanilije stavite u mlijeko pa zagrijte mlijeko do vrenja. 

U uzavrelo mlijeko pažljivo stavljajte žlicu po žlicu snijega, radite u turama. Okrenite žličnjake da se ravnomjerno skuhaju pa ih izvadite.

Maknite mlijeko s vatre pa mu dodajte žumanjke. Dobro promiješajte pa vratite na laganu vatru. Kuhajte dok se ne zgusne.

Prebacite kremu u zdjelu ili zdjelice, na vrh poslažite skuhani snijeg. Ako tako volite, na dno posude prije ulijevanja kreme stavite kekse, a po žličnjacima naribajte čokoladu.

image
/Shutterstock

Îles flottantes

Sastojci:

4 jaja

500 ml punomasnog mlijeka

1 mahuna vanilije

120 g šećera

1 žličica kukuruznog škroba

1 prstohvat soli

Priprema:

Zakuhajte mlijeko s vanilijom, pustite da vrije na laganoj vatri par minuta pa izvadite mahunu. Pomiješajte 40 grama šećera sa žumanjcima i kukuruznim škrobom. Dodajte dio mlijeka, promiješajte pa sve ubacite u lonac s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje, dok ne postane dovoljno gusto da obloži poleđinu drvene žlice.

Istucite bjelanjke s malo soli u čvrsti snijeg. Zakuhajte vodu u široj, plićoj posudi pa pomoću dviju žlica oblikujte hrpice od snijega i kuhajte ih oko dvije minute sa svake strane. Izvadite ih šupljikavom žlicom i pustite da se ohlade. 

Kremu od žumanjaka podijelite u zdjelice, u svaku stavite po dvije hrpice od bjelanjaka i po želji pospite tostiranim bademima ili čokoladom.

 

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

25. travanj 2024 09:04