Overlay
Ceropegia woodii 

Neodoljivi niz srdašaca: romantična ljepotica osvojila je ljubitelje ukrasnog bilja, ali i društvene mreže. Doznali smo kako je uzgojiti i njegovati

Piše Jelena Vrcelj
Foto Shutterstock
1. svibnja 2021. - 16:27

Ako spadate među one koji odlaske u "obične" trgovačke centre rado zamijene povremenim posjetima vrtnih, sigurno ste u uživanju u zelenilu primijetili biljku koju ćemo vam danas predstaviti.

Izdvaja se od ostalih zbog svojih listova u obliku malih srdaca koji se nižu jedan za drugim, pa ne iznenađuje što ova viseća ljepotica trenutno, ako vam je usput baš stalo do toga da budete u trendu, uživa priličnu popularnost kad je u pitanju uređenje interijera na Instagramu.

Zove se Ceropegia woodii, a ima zanimljiv naziv i na engleskome – string of hearts (niz srdaca). Upravo tako i izgleda.

Zimzelena je to biljka puzajućeg rasta iz porodice Apocynaceae. Na tankim stabljikama koje padaju iz lončanice vise mesnati listići u obliku srca, tako da ju je zgodno "instalirati" na bilo kojoj višoj polici u stanu. Lijepo će se oviti oko bilo kojeg predmeta u blizini ili, pak, samo padati, dajući zatvorenom prostoru dašak prirode.

Možete je uzgajati u kući, isto tako je možete i držati na balkonu. Ova biljka vuče korijene s juga Afrike, a potrebno joj je dosta neizravne svjetlosti (pripazite ako ste je odlučili držati na terasi), te je zalijevati jednom u dva tjedna. Tijekom zimskih mjeseci to će biti dovoljno, ljeti količinu vode možete povećati u skladu sa suhoćom zemlje – pustite da se zemlja osuši između dva zalijevanja, ali da nije presuha.

Ceropegia woodii cvjeta u obliku malih, ružičastih cvjetova koji izlaze iz sitnih gomolja, koji se povremeno stvaraju dužinom stabljika. Nažalost, samo preko ljeta, no i sami su njezini listovi dovoljni da se odlučite ovom biljkom obogatiti svoj životni prostor. Naći ćete je u većim vrtnim centrima, kao i online.

17. travanj 2024 01:26