Bacati hranu koja se još uvijek da iskoristiti izuzetno je glupo, a još je gluplje u trenutku dok cijene lete u nebo. Jedna od namirnica koje često i potpuno nepravedno završavaju u smeću je kruh, a ako vam ideja o tome da ga pretvorite u prezlu, dvopek ili prženice nije dovoljno motivirajuća da se pozabavite komadom kruha koji vam više nije dovoljno primamljiv za sendvič ili mazanje pjata, možda će to biti recept koji donosimo u nastavku. Riječ je o receptu za njoke od kruha, tradicionalnom jelu sjevernog dijela Italije, gdje ostatke kruha običavaju namočiti u mlijeku, ocijediti i oblikovati u njoke pa kuhati u kipućoj posoljenoj vodi, baš kao i klasične njoke od krumpira. Skuhani njoki od kruha potom se prebacuju u tavu s otopljenim maslacem, a često i listićima kadulje te se obilno posipaju parmezanom, no varijacija na ovu temu je bezbroj, jer ova vrsta njokića podnosi raznorazne načine posluživanja - od kremastih umaka preko raznoraznih šalši do mesnih umaka i umaka od gljiva. U nekim krajevima namočenom se kruhu doda još i fino nasjeckano suho meso, drugi dodaju naribani parmezan, a neki i jedno i drugo, što znači da se slobodno možete voditi svojim ukusom, kao i stanjem u hladnjaku. Ne bojte se eksperimentirati i istraživati, a ovo je samo jedan od mnogih recepata.
Gnocchi di pane
Sastojci:
500 g starog kruha bez kore
250 ml mlijeka
150 g suhog mesa po izboru
150 g parmezana
100 g maslaca
40 g brašna
1 jaje
1 žlica nasjeckanog peršina
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Kruh narežite na kockice pa ga prelijte toplim mlijekom i ostavite 15-ak minuta. Izvadite kruh iz mlijeka i ocijedite ga.
Dodajte mu jaje, nasjeckano suho meso, 100 g parmezana, peršin te sol i papar. Zamijesite tijesto pa ga pokrijte i ostavite u hladnjaku 15-ak minuta.
Od tijesta oblikujte manje njoke, a ako je previše gnjecavo, dodajte mu još malo parmezana. Njoke uvaljajte u brašno da se međusobno ne lijepe pa uzavrite posoljenu vodu.
Ubacujte po nekoliko njoka u kipuću vodu i vadite ih kad isplivaju na površinu. Slažite ih u široku tavu u kojoj ste otopili maslac, pazeći da se dobro oblože maslacem.
Poslužite ih s preostalim parmezanom ili s nekim umakom po želji.
Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!