Overlay
rolada pavlova

Najukusnije rješenje za bjelanjke koji su vam preostali nakon pečenja sirnica: šibenska gastro blogerica dala nam je savršen recept za slastan rolat

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Nina Mrvica
3. travnja 2021. - 11:52

Znamo što vam se mota po glavi dok ste u pripremama za proslavu Uskrsa. Bez obzira mislite li se kako ćete stići sve ispeći, skuhati ili bar kupiti, hoćete li uspjeti sve očistiti i lijepo ukrasiti ili barem nekog drugog zadužiti da to napravi umjesto vas, hoće li svi stići na vrijeme za svečani objed i hoće li sve proteći u dobrom raspoloženju, jedno od pitanja koje vas muči je: Što s bjelanjcima koji su preostali nakon pečenja sirnica? I baš na to pitanje smo vam pronašli odgovor (za preostala vas možemo samo utješiti da zapravo uopće nisu toliko važna, osim onoga o dobrom raspoloženju). 

Odgovor smo našli na blogu Šibenke Nine Mrvice, poznate gastro blogerice iza gastro bloga Bake Me, na kojem je upravo objavila primamljiv recept za tortu Pavlova u malo drugačijoj interpretaciji.

'Pavlova je jedna od onih bezvremenskih torti koje oduševe svaki put kad ih napravite. Ta prozračnost i snježno pahuljasti izgled je čine toliko lijepom i toliko posebnom da vjerujem da nema osobe koja za nju nije čula. Kad god ugledam fotografije Pavlove zastanem. Ta torta me uvijek privuče svojom jednostavnošću i ljepotom. Pavlova rolada je kolač koji sadrži sve ono što ima i Pavlova, samo je u obliku rolade te ga je jednostavnije ponijeti, pogotovo ako idete u goste, a i brže je gotov' ustvrdila je Nina Mrvica.

Gastro blogerica navodi kako je z ovu lijepu roladu potrošila svega  40-ak minuta. Ovog je puta koristila kupovni pekmez od maline, no ponekad napravi domaći ili, pak, koristi lemon curd ili svježe voće.

Evo sad i recepta za ovu poslasticu, koji nam je Nina rado ustupila kako bismo ga podijelili s vama.

Pavlova rolada

Sastojci za koru:

6 bjelanjaka (L jaje), sobne temperature (oko 280 g)

300 g šećera

2 žličice škrobnog brašna (gustin, gusnellI)

2 žličice jabučnog octa

Sastojci za nadjev:

500 ml vrhnja za šlag

1 žlica šećera u prahu

1 žličica eksttrakta vanilije

20 g džema od malina

svježe maline

Priprema:

Pećnicu upalite na 160 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 40 x 28 cm. Na lim postavite papir za pečenje. Možete ga zalijepiti pomoću ulja u spreju ili male količine smjese za kore nanesenog postavite na rubove lima. Pazite da papir za pečenje viri van ruba lima kako bi lakše izvadili pečenu koru.

Bjelanjke sobne temperature miksajte srednjom jačinom, a kad se bjelanjci počnu pjeniti dodajte im žlicu po žlicu šećera. Tucite dok se šećer ne rastopini smjesa ne postane sjajna i čvrsta.

Na kraju umiješajte škrobno brašno i ocat pa dobivenu smjesu prebacite na pripremljen lim te poravnajte špatulom.

Pecite 25 -30 minuta, odnosno dok površina blago ne porumeni. Ohladite u limu za pečenje.

Pripremite čistu kuhinjsku krpu ili papir za pečenje pa na to istresite koru (ako je potrebno, prije okretanja prođite nožem uz rub). Na koru potom nanesite nadjev.

Od vrhnja za šlag, šećera u prahu i ekstrakta vanilije istucite šlag pazeći da ostane mekan. Odmah ga premažite po kori pa preko njega nanesite pekmez pomoću žličice radeći manje hrpice.

Zarolajte Pavlovu pomažući se krpom ili papirom koji je ispod kore. Zarolanu Pavlovu prebaciti na pladanj, ukrasite preostalim tučenim vrhnjem i svježim malinama.

18. travanj 2024 12:47