Overlay
petrove ćićuške

Nadahnute su bićima iz narodne predaje, a glavna im je zadaća uljepšati nam blagdane! Pričali smo s autorom figura koje su osvojile društvene mreže

Piše Olgica Ivić Grizelj
20. prosinca 2021. - 16:25

Ćićarija nam je postala bliska, zanimljiva, poput čarobne šume u kojoj žive vilinski junaci, neki mali ljudi veličine palca, stvorenja prepričana u pisanim i nepisanim bajkama, toliko da bismo najradije prošetali tom planinom na sjeveru Istre i posjetili Petra Bandu koji nas je, evo već neko vrijeme potpuno osvojio svojim radovima pod brandom 'Le Band Home'.

Inače krajobrazni arhitekt po struci, Petar Banda već neko vrijeme živi na Ćićariji i tamo svoju maštu upotpunjava planinskim pričama koje materijalizira kroz originalne keramičke predmete, a prvi od njegovih 'junaka' koje smo svakako željeli upoznati su bile njegove Ćićuške. Ta mala bucmasta bića od keramike čuvaju šumu poput vilenjaka.

- Ćićuške kao takve kompletno su moja izmišljotina. I samo njihovo ime je tvorenica između Ćićarije (gdje su nastale) i babuške (oblika) – Ćićuške. Postoje naravno bića u mitologiji Istre koja su čuvari određenih šuma ili potoka, tako da su moje Ćićuške samo djelomično inspirirane tradicionalnom predajom, reako nam je jednom prilikom Petar. A tako i sada veli za nova 'bića' koja je stvorio a čija je prva zadaća obogatiti blagdane.

image
PETAR BANDA

To su ljudska lica otvorenih i jasnih pogleda, poneki s rogovima, poneki s brkovima, bradama i vilenjačkim ušima. Neki imaju zvjezdastu auru iza glave, neki vilenjačke kape. Očekivali smo da će nam Petar Banda otkriti njihova 'ćićarijska' imena kao što su u Ćićuška, ili da barem nose kakvu priču s planine na kojoj su nastali.

- Nemaju neku, nazovi, pravu priču, već uvijek ono nešto što izvlačim iz starih, lokalnih ili nacionalnih priča pa se inspiriram. Uvijek povezano sa prirodnim i nekim tradicionalnim, starinskim načinom života, kaže nam Petar koji je krajobraze 'napustio' i potpuno se prepustio keramici.A i ta priča je počela nekako slučajno. Jednom nam je priliko ispričao kad se susreo s keramikom.

image
Petar Banda
Leband Home

- Dok sam još bio u srednjoj školi, imao sam priliku prvi put sjesti za kolo i oblikovati nešto konkretno od gline kod predivne umjetnice, kiparice Edith Merle u opatijskom atelijeru i to je bila ljubav na prvi pogled. Prve stvari koje sam izradio kao klinac bile su ljudske figure u hrvatskim narodnim nošnjama. Bio sam član folklornog ansambla "Zora" iz Opatije i bio sam fasciniran folklorom! Svim tim sitnim vezovima i općenito magijom koju mogu stvoriti ruke. Poslije, kada sam počeo stvarati neku "ozbiljniju" keramiku, bile su to zdjele, posude, šalice, čajnici i tanjuri.

Dodajmo tome i gljive i kuglice za bor koje su i ove godine izašle iz Petrove radionice, a koje opet vuku za sobom neku nostalgičnu lijepu priču.

Pratite Stil i na Instagramu!

03. svibanj 2024 12:20