Overlay
makrame

Ljubav na prvi čvor: neka vas nadahne priča mlade mame koja se odvažila dati otkaz i pokrenuti kreativan posao. Danas se divimo njenim dekoracijama

Piše Olgica Ivić Grizelj
Foto Ana Delač Brebrić
23. prosinca 2021. - 14:22

Za nastanak branda 'Knots&Rainbows" Ane Delač Brebrić iz Donjeg Dragonožeca kraj Zagreba zaslužna je njezina dvogodišnja kćerkica Ellie. Inače, diplomirana ekonomistica počela je razmišljati što raditi a da se ne odvaja od svoje djevojčice. Razmišljala je o tome da više ne radi u svojoj struci i bude ograničena radnim vremenom, pa se dogodio makrame.

- Makrame sam otkrila sasvim slučajno, sada već prije skoro dvije godine i bila je to ljubav na prvi čvor, kako bi se reklo - kaže Ana.



Makrame je nekako bio zapostavljen zadnjih godina i uglavnom smo ga doživljavali kao nekakav ukras za zid. Što je za vas makrame i što ste sve napravili takvom tehnikom?
- Makrame je starinska vještina vezivanja čvorova. Riječ macramé dolazi od arapske migramah, što znači „ukrasne rese“ ili „izvezeni veo“. Ova tehnika je jako posebna, jer ne postoji strojna izvedba čvorova, pa otud spada u rijetke tehnike koje je moguće realizirati isključivo ručnim putem. Materijali koji se obično koriste prilikom izrade su juta, vuna, pamučna špaga, drvo, žica. Ljepota makramea je u upotrebi prirodnih materijala i činjenici da je on 100 posto handmade. U izradi koristim 100 posto reciklirani pamuk. U mojoj ponudi možete pronaći svašta. Od privjeska za ključeve, bookmarka, podmetača za čaše, zidnih polica i kaktusa, visilica za biljke, raznih ukrasnih duga za dječje sobe te sada aktualnih božićnih ukrasa i dekoracija za dom.



Jesu li ovo prvi primjerci božićnog nakita od makramea?
- Prve makrame ukrase za bor i božićne dekoracije za dom napravila sam prošle godine. Ove godine nadopunjeni su malim patuljkom/gnomom i velikim Djedom Božićnjakom kao dekoracijom za zid.

Vaši ukrasi su na neki način sentimentalni, poput 'lizalica', što vas je inspiriralo?
- 'Candy cane' ukras za mene ima posebno značenje jer me veže za djetinjstvo. Roditelji bi mi kupili te slatke lizalice za svaki advent. Neke bih smazala odmah, a nekima bih ukrasila naš bor. Tako da mi je velika želja bila napraviti ovaj ukras makrame tehnikom i staviti ga u ponudu.



Hoće li i vaša jelka biti okićena ovim nakitom?
- Hoće, svakako. Svake godine kupim i nekoliko handmade ukrasa od kolegica koje također ručno izrađuju unikatne predmete. Tako da je moj bor u potpunosti ukrašen handmade ukrasima.

Pratite Stil i na Instagramu!

06. svibanj 2024 13:45