Overlay
azbuki

Kolekcija natopljena poviješću: studio Forma oduševio nas je novom serijom ručno rađenih keramičkih skulptura, ove su figure duboko simbolične

Piše T.S.M.
27. srpnja 2022. - 13:34

Forma studio iza kojeg stoji Mirjana Pjevac oduševio nas je prije nekoliko mjeseci keramičkim skulpturama neobične forme (priče se možete podsjetiti ovdje). Mirjana je u međuvremenu marljivo radila na novoj kolekciji figura, koje, poput prethodnih radova, karakteriziraju fluidnost oblika i zanimljiva, "nesavršena" površina koja je posljedica korištenja tradicionalne ručne tehnike izrade.

- "Azbuki kolekcija" inspirirana je kako poviješću mog rodnog grada tako i poviješću zemlje u kojoj živim. Kao i RAW kolekcija, i ova se temelji na suptilnim organskim oblicima i prirodnim zemljanim bojama, a ono što je stvarno drugačije je kako je ova kolekcija napravljena od čiste, sirove gline koju smo ručno iskopali iz prirodnih glinenih bazena u mom rodnom gradu - poručuje umjetnica iz Vinkovaca koja je na svom Instagramu podijelila video koji nam vrlo zorno približava proces nastanka njene keramike.

- Forme skulptura inspirirane su meni osobno izuzetno zanimljivim formama koje nalazimo u prvom pismu kojim su Hrvati bilježili svoj materinji jezik u 10./11. stoljeća. Glagoljica je najstarije slavensko pismo sa slovima koja ne označavaju samo glasove, već imaju i brojčanu vrijednost. Sam naziv kolekcije dolazi od naziva prva dva slova (az i buki). ​ Kolekcija ima pet komada od kojih je svaki unikatan i drugačiji. U budućnosti bi ova zbirka mogla dobiti još neko djelo ili nastavak zbirke. Svi komadi kolekcije Azbuki također su ručno izrađeni koristeći savršenu kombinaciju organskih i modernih elemenata.

image

Mirjana Pjevac

Spoj estetike između suvremenog i tradicionalnog. Tradicionalnim ručnim metodama motanja gline stvaram radove koji pamte moj dodir kroz tragove na površini koje stvaraju pokreti mojih prstiju i drveni alati kojima se služim. Upravo me ta nesavršenost gline i teksture najviše privlači jer tada površina gline daje dojam života, osjećaj bezvremenosti i stvara kontinuiranu vezu s ljudskim djelovanjem koje ih je oblikovalo. Svako je umjetničko djelo ručno izrađeno i unikatno, ne može se reproducirati - zaključuje Mirjana Pjevac.

05. svibanj 2024 15:53