Overlay
14660162
Zdravi ‘slatkiš‘

Kako sušiti smokve na balkonu? Imamo par jednostavnih uputa za sladokusce, uživajte u ovom voću tijekom cijele godine

Piše Stil
Foto Shutterstock
15. rujna 2020. - 15:52

Kako bismo izbjegli još jedan uvod koji se sastoji od hvalospjeva sezonskome voću, naročito smokvama, reći ćemo samo ovoliko - ne postoji ništa slađe od smokve koju smo ubrali sa stabla po povratku s plaže.

Voće koje je najbolje jesti baš tako, direktno sa stabla ili pak nedugo nakon što je ubrano, a odležalo je u hladnjaku pa je i svojoj slatkoći dalo jednu novu dozu, u sezoni je, nažalost, prekratko. Smokve rastu od lipnja do listopada, ali nježna mediteranska voćka ipak daje plodove primarno u kolovozu. S početkom rujna i dolaskom jeseni, uz pozdrav morskim radostima, ispisujemo i onaj smokvama.

No to ne znači da u njima ne možemo uživati tijekom cijele godine. Ne zaboravite na suhe smokve.

Ako ste među sretnicima koji uživaju u plodovima s vlastitih stabala, odvojite dio i pripremite zdravu verziju slatkiša za zimu. Suhe smokve odličan su dodatak jelima, naročito slatkima, ali mogu se jesti i u kombinaciju s drugim sušenim ili orašastim plodovima. Ova druga opcija je svakako zdravija.

Kako sušiti smokve kod kuće?

Smokve berite s peteljkom i pažljivo ih transportirajte do prostirke na kojoj ćete ih sušiti. Važno je da su plodovi zreli, nezreli se ne mogu sušiti. 

Rasporedite ih tako da se međusobno ne dodiruju. Stavite ih na rešetkastu košaru, prostirku od trske ili najobičniju pamučnu plahtu te potom na sunce. Jednom dnevno smokve okrenite, a navečer smokve zajedno s podlogom unesite u suhu i prozračenu prostoriju.

Neka se suše minimalno četiri dana, do tjedan. Svaki dan uklonite one koje su zahvatile bakterije ili plijesan, a ako muhe "napadaju" plodove, prekrijte ih mrežom. Smokve se suše, dakako, na suncu, pazite da ih ne dohvati vlaga ili kiša.

Nakon što je proces gotov, a smokve su meke unutrašnjosti i vraćaju se u formu jednom kad ih stisnete, uronite ih u vruću vodu sa soli (na 5 L ide 1/2 šalice) na 10ak sekundi kako biste uklonili bakterije. Smokve ocijedite i sušite ih još jedan dan na plahti na suncu. Pazite da ih ne presušite, onda postaju pretvrde.

Čuvajte ih u papirnatim vrećicama s nekoliko listova lovora ili komorača za dodatnu aromu. Pazite da je mjesto gdje ih držite suho i mračno, ne pregrijano. I uživajte!

02. prosinac 2020 14:09