Overlay
bravo, anka!

Jeste li ih ikad probali na ovaj način? Od legendarne dalmatinske gastroblogerice dobili smo recept za sarme pečene u glinenoj posudi, prava je bomba!

Piše Stil
Foto Anka Slišković
24. prosinca 2022. - 13:44

Obožavamo razgledavati recepte s Instagrama Anke Slišković i zamišljati kakvog su okusa delicije na njenim fotografijama, a uvijek nas oduševi kad naiđemo na neko jelo koje smo već gotovo zaboravili. Odmah mu se prisjetimo okusa i u mislima smo već u bakinoj kuhinji! A tu su i dobro poznata jela kojima je Anka dala svoj pečat ili se potrudila pronaći nove načine za njihovu pripremu - jedno od takvih je sarma pečena u glinenoj posudi, jelo za koje nam je dala recept u sklopu razgovora koji smo s njom rado odradili za prosinačko izdanje Stila. Da, znamo da vam ga još dugujemo, ali obećavamo da i u online izdanje stiže uskoro. Do tada, proučite kako Anka priprema pečene sarme - i definitivno uzmite ovaj recept u obzir ovih blagdana!

 

Sarme pečene u glinenoj posudi

Sastojci:

glava kiselog kupusa srednje veličine

500 g rezanog kiselog kupusa

 700 g mljevenog mesa (500 g junetine, 200 g svinjetine)

150 g pancete

5-6 češanja luka

 pola kitice peršina

jedna kapula

sol, papar, vegeta po želji

 suho meso po želji

 1 dl pelata

1 žlica masti, 1 žlica brašna i malo vode za zapršku

Priprema:

Od pancete, češnjaka i peršina napravite dobar pešt. Odvojite listove glavice kupusa i stanjite debeli dio lista da ga možete lakše savijati. Meso, kapulu, pešt i začine izmiješajte i zamotajte sarme. Na dno posude stavite rezani kiseli kupus pa onda sarme. Ako vam je ostalo viška kupusa od glavice, slobodno ga sitno narežite i stavite u posudu. Posložite meso, prelijte vodom i pelatima, poklopite i stavite peći dva do dva i pol sata na 180 stupnjeva. Pred kraj, od masti, brašna i vode napravite zapršku, dodajte u sarme, smanjite temperaturu pećnice i ostavite kratko otklopljeno da se sve poveže i mrvicu zapeče.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

26. travanj 2024 23:54