Do prije nekoliko godina juha od bundeve u Dalmaciji baš i nije bila na glasu kao specijalitet. No, s vremenom je stekla popularnost. Manje više svi je radimo na isti način, s dvije osnovne varijacije: neki bundevu ubace u teću čim je očiste od sjemenki i kore, a drugi je najprije ispeku u pećnici. Naravno, onima drugima taj se trud itekako isplati. Pri izboru bundeve također se isplati uložiti malo više truda pa potražiti sorte kao što su hokaido, kabocha i prinčeva kruna, jer standardna butternut tikva baš i nema neki očaravajući okus.
No bundeva nije jedini sastojak ove krepke juhe kao stvorene za hladno razdoblje - u lonac ćemo, također, ubaciti luk i malo celera, da ne bude "gluvo", možda i mrkvu, kako bismo naglasili slatkoću osnovne namirnice. No znate li što još morate dodati na popis sastojaka, za apsolutno najbolju juhu od bundeve?
Pod jedan, maslac. Definitivno čini razliku. Zatim malo parmezana, za još bolji i složeniji okus i na koncu malo začina koji će sve podići na novu razinu. A tu se možete poigrati pa posegnuti za cimetom, klinčićima i/ili muškatom za pravi zimski okus ili pak za timijanom ili kaduljom.
Najbolja juha od bundeve
Sastojci:
1,5 kg bundeve
2 litre temeljca od piletine ili povrća
1 luk
1 stabljika celera
2 mrkve
4 žlice ulja
2 žlice maslaca
žličica smeđeg šećera (po želji)
4 listića kadulje ili 2 grančice timijana
malo muškatnog oraščića
25 g ribanog parmezana
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija, bundevu očistite (sačuvajte dio sjemenki), narežite na kocke, prelijte s 2 žlice ulja i stavite u posudu za pečenje (jedan ugao pleha ostavite prazan) pa pecite oko pola sata odnosno dok ne omekša.
Otprilike 10 minuta prije kraja pečenja, na prazni dio pleha ubacite oprane, nauljene i posoljene sjemenke.
Očistite i nasjeckajte povrće. Na preostale dvije žlice ulja dodajte maslac pa kad se maslac otopi dodajte nasjeckano povrće. dodajte kockice pečene bundeve, sjemenke ostavite sa strane te dodajte šećer i začine. Zalijte zagrijanim temeljcem i pustite da huha desetak minuta.
Ispasirajte ili izblendajte juhu, kušajte i dotjerajte okus. Ako vam je pregusto, dodajte još malo temeljca ili vode. Ubacite parmezan, dobro promiješajte, pospite sjemenkama i poslužite.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!