Overlay
lijepa priča

Imoćanka Nediljka dala je otkaz na stresnom poslu i pronašla se u izradi krpenih lutkica: Nisam imala iskustva, ali imala sam volju. Isplatilo se!

Piše Olgica Ivić Grizelj
Foto Nena Dolls
25. prosinca 2021. - 11:51

Dva soba u svečanoj blagdanskoj odjeći ne mogu biti bolji vjesnici blagdana. Stigli su iz radionice branda 'Nena Dolls' i samo su dio prebogate zbirke krpenih lutki u kojoj su, pored simpatičnih sobova, i medvjedići, patke, jednorozi... Svaki je savršeno izrađen i, kako se kaže, 'lijep kao iz izloga', a baš je s izlogom započela kreativna priča Nediljke Kujundžić, Imoćanke sa zagrebačkom adresom. Prva joj se ideja o igračkama javila kad je u jednom izlogu vidjela krpene lutke šarenih boja. Odvažila se napraviti ih sama, od recikliranog šarenog tekstila, a prve je radove poklonila nećakinjama. Taj joj je uspjeh bio poticaj na karijerni zaokret.

- Na mom poslu trgovkinje stres je uzeo danak.  Dala sam otkaz i odlučila se baviti nečim sasvim drugim. Moja kreativna strana je prevagnula i počela sam iz hobija šivati lutkice. Vrlo brzo sam upisala tečaj šivanja te hobi pretvorila u svakodnevni posao. Nisam imala apsolutno nikakvog iskustva s krojenjem, šivanjem i dizajniranjem do tada. Ispočetka je bilo jako teško balansirati između kreativnog rada, birokracije i papirologije. No, tijekom godina rada stvari su postajale lakše, a uživanje u kreativnom radu je postajalo sve veće.



Nediljkine lutke mogle su se vidjeti na adventskim sajmovima, a ima ih i u suvenirnicama te galerijama širom Hrvatske.
- Nisam imala nikakvog iskustva u šivanju i krojenju te radu sa tekstilom no imala sam veliku volju i želju za učenjem. Uz podršku obitelji i okoline uspjela sam usavršiti osnove, ostalo pripisujem trudu i satima rada na krojevima igračaka. Svaka greška bila je poučna.

Nediljka sve radi sama. Najprije osmisli kroj, nacrta ga na papiru i potom prenese na platno. I uvijek, naglašava nam, koristi prirodne materijale, a lutke puni antialergenskom vatom.



- Moja upornost se s vremenom isplatila, s obzirom na podrijetlo i bilo je očekivano da ostanem uporna.

Prije nego što je počela izrađivati lutkice, Nediljka je svoju kreativnost izražavala slikanjem, a kaže da voli čiste, žarke boje.

- Budući da u svoj rad želim uključiti uvijek nešto novo, većinom se moji radovi baziraju na krpenim lutkama, medvjedićima, guskama, konjićima, macama, pa i šumskim stvorenjima kao što su sobovi iz milja zvani Bambiji. Obožavam vrijeme Božića. Za to magično vrijeme odlučila sam djeci, ali i odraslima ponuditi posebnu lutkicu, rogatog soba - Bambija.

Sigurni smo da će se ova krpena obitelj s vremenom povećavati, jer Nediljka kaže:

- Ponekad mislim da mojoj inspiraciji nema kraja. Nekad je sve što mi treba olovka, komad tkanine i igla. Dobro, možda i šalica kave.

Pratite Stil i na Instagramu!

24. listopad 2024 11:22