Overlay
probajte joj odoljeti

Imamo recept za najbolju gibanicu na svijetu! Upalite pećnicu i bacite se na posao, rezultat će vas oboriti s nogu, a za sve je zaslužan jedan sitan detalj

Piše Stil
Foto shutterstock
23. listopada 2022. - 19:18

Što bi nam moglo začiniti dosadnjikavu nedjeljnu večer? Što kažete na domaću gibanicu spremljenu po receptu koji garantira nikad bolji rezultat? Imamo upravo takav i to zahvaljujući malom triku prilikom slaganja. Napomenimo još i da gibanicu možete raditi s bilo kojom vrstom mladog sira, a vrsti sira koju koristite ćete prilagoditi količinu soli koju dodajete nadjevu. Možete koristiti čak i svježi sir, a pri tome je uputno ostavbiti ga koji sat da se cijedi u gazi ili gustom cjedilu. 

Gibanica

Sastojci: 

15 kora za savijače

400 g mladog sira

5 jaja

200 ml tople vode

100 ml mlijeka

100 ml ulja

žličica praška za pecivo

sol

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

Nauljite posudu za pečenje, na dno joj stavite jednu koru tako da trećina visi preko ruba. Stavite drugu koru, tako da joj trećina visi preko suprotne strane, a zatim treću i četvrtu, s tim da svakoj dio visi preko jedne strane.

Pomiješajte četiri jaja, sol, prašak za pecivo i toplu vodu. U smjesu grubo razmrvite sir pa u sve to umočite koru za savijače, lagano je ocijedite i zgužvajte rukom pa je stavite na dno posude za pečenje. Ponovite postupak s još sedam kora, a zatim preko svega ulijte smjesu jaja i sira.  

Preko nadjeva posložite tri preostale kore, svaku poškropite uljem pa na kraju preko svega poklopite dijelove kora koji vise preko ruba. Prelijte gibanicu preostalim uljem, a zatim pomiješajte preostalo jaje s mlijekom i prelijte preko svega. Pecite dok ne porumeni, oko pola sata.

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku! 

26. travanj 2024 09:57