Ostavite sve što radite, imamo recept koji ne trpi odgodu. Ništa "Ma sutra ću", ništa "A šta ja znam...", ništa oću-neću. Pročitajte, memorirajte, nabavite što vam nedostaje, a po svoj prilici sve već imate, i pravac u kuhinju. Rezultat će biti prefina čokoladna pita, puna otopljene čokolade - rječju, savršenstvo. Evo vam i dokaz s Instagrama:
Objavu je u samo 12 sati vidjelo preko 70 tisuća ljudi, a komentari bi mogli zabrinuti nutricioniste jer ispada da je sve o čemu ljudi sanjaju samo čokolada i to puno nje. No, gubimo vrijeme na prazne priče. Bacimo se radije na pečenje kolača. Evo recepta.
Domaća pita s čokoladom
sastojci:
1 tijesto za pitu (evo vam recept ovdje) ili kupovno tijesto, može i lisnato
1 razmućeno jaje za premazivanje
vanilin šećer
4 velika jaja
300 grama šećera
45 grama kakao praha
2 žličice zrnca instant kave
1/2 žličice soli
10 žlica otopljenog maslaca
1 žlica likera od lješnjaka (nije obavezno)
2 žličice ekstrakta vanilije
90 grama komadića čokolade
Za kremu od lješnjaka:
240 grama slatkog vrhnja
1 žlica pravog javorovog sirupa ili meda
2 žličice ekstrakta vanilije
1 žlica likera od lješnjaka (nije obavezno)
1. Postavite stalak u donju trećinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva
2. Stavite tijesto za pitu u okrugli kalup. Rub kore premažite razmućenim jajetom, a zatim pospite vanilin šećerom. Dno tijesta lagano izbockajte vilicom. Obložite koru papirom za pečenje i napunite utezima za pite, grahom ili rižom. Zamrznite 10-15 minuta. Pecite 20 minuta.
3. Uklonite utege za pitu i nastavite peći dok kora ne postane zlatna, oko 5 minuta. Izvadite iz pećnice. Smanjite temperaturu pećnice na 175.
4. Umutite jaja i šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte kakao u prahu, instant kavu i sol. Umutite otopljeni maslac, liker od lješnjaka i vaniliju dok ne postane glatko. Dodajte komadiće čokolade. Smjesu ulijte u pečenu koru.
5. Pecite 45-55 minuta, dok smjesa ne naraste, ali je i dalje tekuća u sredini. Što duže pečete, to će vaša pita biti čvršća, pa vrijeme pečenja prilagodite svom ukusu.
6. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Ostavite da se ohladi 20-30 minuta, a zatim pitu poslužite uz kremu od lješnjaka koju ćete dobiti kad lagano umutite vrhnje pa mu dodate javorov sirup, liker od lješnjaka (ako koristite) i vaniliju. Tucite dok ne postane pahuljato.