Overlay
inovacije i trikovi

Genijalni prijedlozi splitskih chefova: upotpunite blagdansku trpezu zanimljivim verzijama omiljenih specijaliteta, imamo recepte za Badnjak i Božić!

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Sasa Buric/Cropix
22. prosinca 2020. - 17:47

Bakalar, sarme, pašticada, pečeni odojak ili(i!) tuka... mmm, ogladnjeli smo samo od nabrajanja. Poanta je: sve su to predivna jela bez premca i svi ih jako, jako volimo. Ali, povremeno se isplati iskušati štogod novog pa na blagdansku trpezu uvrstiti novitet. Tko, zna, možda završi u stalnoj postaji. Kako bismo osigurali takav ishod, za savjet smo se obratili chefovima poznatih restorana.

Danas vam otkrivamo što su nam preporučili u restoranu Kadena. Proslavljeni chef Braco Sanjin i njegov mladi kolega Antonio Banovac odlučili su nam otkriti recept za hladno predjelo, sjajan izbor kako za Badnjak tako i za Božić, te recept za glavno jelo kojim slobodno možete zamijeniti uobičajeno božićno pečenje.

image
Sasa Buric/Cropix
Antonio je za hladno predjelo odabrao varijciju na temu poznatog i omiljenog jela, pečene trlje. Savjetuje nam da za poseban dojam riblju kost koja nam jee ostala nakon filetiranja uvaljamo u kukuruzno brašno ili krupicu pa prepržimo u vrelom ulju. Izgledat će jako dekorativno, a osim toga ukusna je za grickanje.  

image
Sasa Buric/Cropix

File trlje s kremom od krumpira i hollandaise umakom

Sastojci (za 4 osobe)

800 grama trlje

200 grama krumpira

1 grančica ružmarina

100 grama poriluka

100 mililitara maslinovog ulja

1 jaje

100 mililitara soka od limuna

150 mililitara bijelog vina

150 mililitara mlijeka

50 mililitara soka od naranče

1 čajna žlica meda

50 grama maslaca

image
Sasa Buric/Cropix

Priprema:

Krema od krumpira:

Na maslinovom ulju zažutite poriluk, podlijte bijelim vinom, a kada alkohol ispari, dodajte krumpir, mlijeko, grančicu ružmarina i sol te ulijte vode da prekrije krumpir. Kada je krumpir kuhan, procijedite ga i ispasirajte uz dodatak maslaca.

Trlje očistite, isfiletirajte i prosušite papirnatim ubrusom, marinirajte u emulziji od soka limuna, naranče i meda.

Hollandaise umak:

Na paru stavite žumanjak, malo vode, otopljenog maslaca, sol, papar, sok pola limuna i miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

image
Sasa Buric/Cropix

Chef Braco nam predlaže da umjesto standardne pečenog odojka, tuke ili janjetine napravimo jelo koje bi najlakše bilo opisati kao spoj dvaju popularnih dalmatinskih specijaliteta: janjetine s bižima i pčene janjetine. Kako je to moguće? Pročitajte u nastavku!

Dekonstrukcija janjetine s bižima

Sastojci (za 4 osobe)

800 grama janjećih bržola

2 kilograma janjećih kostiju

60 grama dalmatinske pancete

200 grama luka

800 grama graška

150 grama mrkve

3 češnja češnjaka

150 mililitara pelata

200 grama krumpira

100 mililitara maslinovog ulja

peršin

sol, papar

image
Sasa Buric/Cropix

Priprema:

Skuhajte temeljac od janjećih kostiju: u uzavrelu slanu vodu stavite kosti i kuhajte ih 45 min. Dok se temeljac kuha, očistite luk, narežite ga i stavite u lonac zajedno s pancetom pa dinstajte 10 minuta, zatim dodajte pelate i dinstajte 5 minuta pa dodajte narezanu mrkvu i češnjak te sol i papar pa podlijte temeljcem da prekrije sve sastojke u loncu.

Kad su svi sastojci skuhani, procijedite i izblendajte. U drugom loncu, u temeljcu skuhajte krumpir narezan na kockice. U trećem, u temeljcu skuhajte grašak.

Kada je grašak kuhan, procijedite ga i izblendajte uz dodatak maslaca dok ne dobijete kompaktnu kremu. Janjeće bržole začinite solju i paprom te prema svom ukusu ispecite na grill tavi (Braco preferira medium).

19. travanj 2024 01:10