Overlay
dobro je znati

Držite li ova dva sastojka za salatu zajedno, činite veliku grešku! A tek su breskve posebna priča! Evo kako pravilno čuvati omiljene ljetne namirnice

Piše Stil
Foto Depositphotos
17. kolovoza 2022. - 12:55

U sočnim ljetnim plodovima možemo uživati tek ograničeno vrijeme, stoga je najgluplje što možemo napraviti kupiti ga hrpu pa ga pogrešno uskladištiti. Potrpati sve u hladnjak nije najmudrija opcija, a pojedine vrste jednostavno ne trpe blizinu plodova s kojima se inače, u tanjuru ili zdjeli za salatu, izvrsno slažu.

Jeste li znali da krastavce ne smijete držati zajedno s rajčicama? Čuvajte ih, također, podalje od avokada, banana, rajčica ili dinja, jer postoji veća vjerojatnost da će brzo požutjeti i postati gnjecavi zbog izloženosti plinu etilenu. Svježinu ćete im duže zadržati i ako ih čvrsto omotate u plastičnu foliju, a ako su nasjeckani zamotajte ih u vlažnu salvetu i spremite u plastičnu posudicu.

Kad već spominjemo rajčice, znate li da ih je uputno čuvati na sobnoj temperaturi? S obzirom da u trgovine dospijevaju nezrele i tvrde, čuvanje na sobnoj temperaturi pomoći će im da sazriju. Spremite li ih pak ravno u hladnjak, taj ćete proces usporiti pa čak i zaustaviti. Jednom kad su potpuno zrele - ili ako ste ih kupili na tržnici - ubacite ih u hladnjak, ali držite ih podalje od krastavaca.

Na isti način postupite s dinjom. Da ne bude zabune, mislimo na "catu". Nakon kupovine najprije ih čuvajte dan-dva na sobnoj temperaturi, a kad lijepo, zrelo zamirišu, pospremite ih u hladnjak. Želite li ubrzati proces dozrijevanja, držite ih u zatvorenoj papirnatoj vrećici.

Kad je pospremate u hladnjak, dinju je najbolje čuvati u rupičastoj plastičnoj vrećic - nemate li takvu, napravite je od obićne vrećice na kojoj ćete olovkom ili nožićem izbušiti 20-ak rupica.

Ni s breskvama nije baš jednostavno.Najprije bi ih trebalo držati na sobnoj temperaturi, op mogućnosti u zdjeli prekrivenoj plastičnom folijom kako bi brže dozrele. Kad su potpuno zrele, držite ih u hladnjaku u vrećici s rupicama, po mogućnosti platnenoj, a ako ćete ih ostaviti na otvorenom, čuvajte ih odvojeno od ostalog voća.

Sad kad ste naučili sve o čuvanju ljetnog voća i povrća, isprobajte ove super recepte u kojima su baš oni u glavnoj ulozi!

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

 

24. travanj 2024 06:57